Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου?? ...Κάτι βρωμάει εδώ...

Μετά τα προχθεσινά επεισόδια, τα ΜΜΕ μας λένε ότι:

Στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα του ασύλου μετά την επίθεση κατά Κίττα


Μας έχουν μπερδέψει με το θέμα αυτό! Συνεχώς συζητούν την κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου, λες κι αυτό τους εμποδίζει να πιάσουν όσους κάνουν εγκλήματα μέσα στο χώρο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων!
Ανέτρεξα λοιπόν στο νόμο να δω τι σημαίνει πανεπιστημιακό άσυλο. Να τι βρήκα:Με βάση το νόμο 1268/1982, όπως αυτός τροποποιήθηκε και αντικαταστάθηκε με το νόμο 3549/2007, ορίζονται οι Ακαδημαϊκές ελευθερίες και το Πανεπιστημιακό Άσυλο, ως εξής:

"1. Η ακαδημαϊκή ελευθερία στη διδασκαλία και την έρευνα ,καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών κατοχυρώνεται στα Α.Ε.Ι.

2. Δεν επιτρέπεται η επιβολή ορισμένων μόνον επιστημονικών απόψεων και ιδεών και η διεξαγωγή απόρρητης ερευνας.

3.
Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των Α.Ε.Ι., και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.

4.
Το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους του Α.Ε.Ι. στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα. Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι.. Δεν επιτρέπεται η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους παραπάνω χώρους, παρά μόνο κατόπιν πρόσκλησης ή άδειας του αρμόδιου οργάνου του Ιδρύματος και με τηνπαρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής.

5.
Αρμόδιο όργανο για την πρόσκληση ή άδεια της προηγούμενης παραγράφου είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο για τα Πανεπιστήμια και το Συμβούλιο για τα Τ.Ε.Ι., με δικαίωμα ψήφου όλων των μελών τους. Τα όργανα αυτά συνέρχονται αμέσως, αυτεπαγγέλτως ή μετά από καταγγελία. Το αρμόδιο όργανο αποφασίζει κατά πλειοψηφία, τηρουμένων των διατάξεων του Εσωτερικού Κανονισμού του οικείου ιδρύματος και του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

6. Επέμβαση δημόσιας δύναμης, χωρίς την άδεια του αρμόδιου οργάνου του Α.Ε.Ι., επιτρέπεται μόνον εφ` όσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.

7. Οι παραβάτες των διατάξεων της παρ. 5 για το Ακαδημαϊκό Ασυλο τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών μετά από έγκληση του αρμόδιου οργάνου της παρ. 5 ή της Συγκλήτου, για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα ΤΕΙ".


Από τις παραπάνω διατάξεις του νόμου, προσωπικά δεν βλέπω σε τι εμποδίζει αυτός ο νόμος, τα αρμόδια όργανα, πανεπιστημιακά και αστυνομικά να προβούν στη σύλληψη όσων μπαχαλάκηδων μπαίνουν στο πανεπιστημιακό χώρο και τα κάνουν γης Μαδιάμ, καταστρέφοντας δημόσια περιουσία και απειλώντας ζωές είτε φοιτητών, είτε καθηγητών!!
Γιατί φαγώθηκαν δηλαδή να αλλάξουν το νόμο?

Εγώ μια χαρά τον βλέπω το νόμο!

Αυτό που γίνεται λάθος είναι ότι τα εντεταλμένα όργανα δεν λειτουργούν κατά το νόμο!
Και κανείς τους δεν πήγε μια φορά κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος, παρά τους τόσους βανδαλισμούς και καταστροφές που έχουν γίνει στα δημόσια ιδρύματα, κάτω από τη μύτη τους, εδώ και 10ετίες!! Αν λειτουργούσαν σωστά, όλοι αυτοί οι αρμόδιοι, ανεύθυνουπεύθυνοι, πολλά θα είχαμε αποφύγει!!

Μήπως λοιπόν οι γνωστοί άγνωστοι μπαχαλάκηδες εξυπηρετούν κάποιο σχέδιο αυτών που ονειρεύονται να καταλύσουν κάθε έννοια ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, που πάντα φυτρώνει και εξαπλώνεται μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με πρωτοπόρους τους φοιτητές μας??

Μήπως και το αρμόδιο παραπάνω όργανο ή η Σύγκλητος εξυπηρετούν και αυτοί το σχέδιο αυτό? Γιατί πως αλλιώς να ερμηνεύσω την αδράνεια τους και την άρνησή τους να καλέσουν τα αστυνομικά όργανα όταν βλέπουν μέσα στο χώρο του εκπαιδευτικού ιδρύματός τους, να γίνονται σημεία και τέρατα και αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου που δεν έχουν καμία σχέση με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών?

Ας αφήσουν λοιπόν κάτω το πανεπιστημιακό άσυλο! Δεν τους φταίει για την ανικανότητά τους να εφαρμόσουν σωστά το νόμο!!
Και ας επαγρυπνούμε γιατί πάλι μάλλον, επικαλούμενοι τους "δήθεν επαναστατικούς" καταστροφείς, θα επιχειρήσουν την κατάλυση ενός ακόμη αυτονόητου δικαιώματος των πολιτών, μιας δημοκρατίας!
.

15 σχόλια:

logia είπε...

γμ το σοσιαλισμό μας γμ...
αν καταργήσουμε και το άσυλο θα είμαστε για γέλια και για κλάματα μαζί
μα ποού πάμε;
πού πάμε σα χώρα πια;
έχω πολύ μπερδευτεί...

monahikoslikos είπε...

Διαλέχτε το μοντέλο που σας πάει:


1.- «Μην ξεχνάτε όμως, κύριοι, ότι ευρισκόμεθα προ ενός ασθενούς, τον οποίον έχομεν επί της χειρουργικής κλίνης, και τον οποίον εάν ο χειρουργός δεν προσδέση κατά την διάρκειαν της εγχειρήσεως διά της ναρκώσεως επί της χειρουργικής κλίνης, υπάρχει πιθανότης αντί της εγχειρήσεως να του χαρίσει την αποκατάστασιν της υγείας, να τον οδηγήση εις θάνατον».

Γεώργιος Παπαδόπουλος

2- «Oι στοχευμένες προσαγωγές, στο πλαίσιο της πρόληψης με την αξιοποίηση του δικτύου των πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ., είχαν ως αποτέλεσμα να αποτραπούν τουλάχιστον εκατό έκνομες ενέργειες μεγάλου βεληνεκούς. Είχαμε σαφείς ενδείξεις ότι κάποιοι ετοιμάζονταν να στήσουν τη νύχτα των κρυστάλλων στην Αθήνα, ως άλλο ένα πογκρόμ βίας και μίσους».

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης...

3.- "Δεν κάνουμε επιλογή τυρράνων, αρνούμεθα την τυρρανίαν".

Γεώργιος Παπανδρέου (παππούς)

αθεόφοβος είπε...

Δηλαδή πιστεύεις στα σοβαρά ότι θα καταλυθεί:
το δικαίωμα στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των Α.Ε.Ι., και των εργαζομένων σε αυτά,

αν η αστυνομία κυνηγήσει όσους, κατά πλειονότητα μη πανεπιστημιακούς που καταλύουν στην πράξη όλα τα παραπάνω, και μπουκάρουν στα ανώτατα ιδρύματα με λοστους και με μολότωφ;
Ίσως υπάρχει μια λύση με διατήρηση του νόμου αυτού αλλά με μια μόνο προσθήκη.
Όσες καταστροφές γίνονται στα ΑΕΙ και ΤΕΕ και δεν έχει κληθεί η αστυνομία από το πρυτανικό συμβούλιο να τις αποσοβήσει, η αποκατάσταση τους θα γίνεται δι εξόδων των μελών του πρυτανικού συμβουλίου!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Το "παν/κό άσυλο" ως έννοια έχει μόνο συμβολική σημασία και αξία. Γιατί σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι αυτονόητες τόσο η επιστημονική ελευθερία, όσο και η ελευθερία της σκέχης, της έρευνας, της άποψης και της ανταλλαγής ιδεών.
Όμως, πάνω στη συμβολική αυτή έννοια παίζονται "πολλά παιχνίδια"!
Τα κόμματα της Δεξιάς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να δημαγωγήσουν.
Τα κόμματα της Αριστεράς "θεοποιούν" το θεσμό πάλι για μικροκομματικά συμφέροντα.
Η αστυνομία τον επικαλείται γιατί "πού να τρέχουμε τώρα μέσα στα παν/μία και να συμπλεκόμαστε με τους αναρχικούς"...
Και, φυσικά, βρίσκει την ευκαιρία κάθε καρυδιάς εγκληματικό στοιχείο να μετατρέπει τα παν/μία σε άβατο!

Κανείς λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει πως αν σήμερα "καταργηθεί" το άσυλο, θα πάψει να υπάρχει ελευεθρία στα παν/μια.

Η γνώμη μου είναι πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην κατάργησή του, για τους εξής λόγους:
α) για να ξεδοντιάσει τη δημαγωγία της Δεξιάς
β) να προστατέψει τη δημόσια περιουσία που συνεχώς καταστρέφεται
γ) να δώσει τη χαριστική βολή στους αναρχοφασίστες
δ) να αναδείξει πως η ελευθερία είναι κατάκτηση που απολαμβάνει το σύνολο της κοινωνίας και δεν περιορίζεται στα στενά όρια του παν/μίου.

Meropi είπε...

Μαριάνα μου
χμμ, δεν βλέπω κανένα διατεθειμένο να διαφυλάξει το Άσυλο για τον πραγματικό του σκοπό που είναι βέβαια η ελευθερία στην έρευνα, στη διδασκαλία και στη διακίνηση των ιδεών. Οι διάφορες ομαδούλες που κόπτονται υπέρ του Ασύλου, πιο πολύ ενδιαφέρονται να χαστουκίζουν ανενόχλητοι τον Πρύτανη, να καταστρέφουν, να κτίζουν την πόρτα του Πρύτανη της Θράκης κλπ. Οι δε Πρυτανικές Αρχές πιστεύω ότι φοβούνται να έλθουν σε κόντρα με τις ομαδούλες αυτές και δεν είναι διατεθειμένες να καλούν την Αστυνομία όταν χρειάζεται. Γιατί φοβούνται? Μα επειδή οι ομαδούλες αυτές μπορούν να κάνουν άνω κάτω τη λειτουργία των Πανεπιστημίων. Άσε που δεν θεωρώ ότι η επέμβαση της Αστυνομίας στους ανοικτούς χώρους του Πανεπιστημίου προς αντιμετώπιση εγκλημάτων, όσο ελλιπής και αν είναι αυτή (η Αστυνομία), μπορεί να εμποδίσει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την επιστημονική έρευνα και διδασκαλία. Γιατί το Άσυλο αυτά πρέπει να προστατεύει και όχι τους ταραξίες.
Φιλενάδα αυτή τη φορά διαφωνούμε νομίζω.

Aνεμος είπε...

Σωστά Μαριάννα μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.. ξέρουν ποιοι είναι οι γνωστοί άγνωστοι και όχι πάνω από 200
Ας αφήσουν τα υπόλοιπα αγνά παιδιά που δεν βανδαλιζουν να διαδηλώνουν
Δεν πιστεύω ότι η γενίκευση είναι σωστή
Είναι μορφή φασισμού
Όλοι οι Εβραίοι σαπούνια
Όλοι οι αριστεροί προδότες
Όλοι οι πασοκοι γουρούνια…...

marianaonice είπε...

@logia μου
Ασε κι εγώ έχω μπερδευτεί...
και δεν ξέρω αν αυτό τους βολεύει!

@Μοναχικέ μου Λύκε
"Δεν κάνουμε επιλογή τυρράνων, αρνούμεθα την τυρρανίαν"
Ρώτησα και στο δικό σου ποστ το πίστευε άραγε?
Και απάντησες!!
χαχα!!

@αθεόφοβε
Τα είπαμε και στο δικό σου μπλογκ.
Επιμένω, η τακτική "πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι", μου φαίνεται πολύ επικίνδυνη!

marianaonice είπε...

@Ασκάρ μου
Απλά θα πω και εδώ ότι ίσως η τακτική του όπως παραπάνω είπα στον @αθεόφοβο "πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι" ενέχει τον κίνδυνο κάποτε που θα χρειαστούμε να οχυρωθούμε σε ένα πανεπιστημιακό χώρο, για να διακηρύξουμε τις ιδέες μας, να μη μπορέσουμε να το κάνουμε.
Και αυτό γιατί σ' αυτό το κράτος όλα είναι απρόβλεπτα και εκεί που νομίζεις ότι σε κυβερνούν δημοκρατικά κόμματα, να σου προκύψει κανένα φασιστοειδές τύπου Σανιδά, που θα μας βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι!!
Δεν λέω ότι θα καταλύσουν επίσημα τη δημοκρατία, με χούντα, τότε φυσικά και το άσυλο θα είναι το πρώτο που θα καταπατηθεί, λέω γι' αυτές τις υποκρυπτόμενες φασιστικές νοοτροπίες των ηγετών μας, δηλαδή της δικαστικής, εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας...

@Μερόπη μου
Σε συνέχεια των όσων είπα και στον Ασκάρ μας, θα έλεγα ότι ίσως και να μην έχετε άδικο, όσοι θεωρείτε καλύτερη την κατάργηση, αφού δεν μπορούν οι αρμόδιοι να διαφυλάξουν το ακαδημαϊκό άσυλο, μα έτσι ίσως οδηγούμαστε στην παγίδα που δεν αποκλείεται να ...μας έστησαν όλοι αυτοί οι ανευθυνουπεύθυνοι, με τις παραλείψεις τους, σε αγαστή συνεργασία με τους εξουσιαστές μας?
Και στο τέλος φθάνουμε να ζητάμε μόνοι μας την κατάργηση ενός ακόμη δημοκρατικού δικαιώματός μας, που εξασφαλίζει την ελευθερία της διακίνησης των ιδεών μας...
Δεν ξέρω κι εγώ... απλά αναρωτιέμαι και έμαθα στη ζωή μου να είμαι καχύποπτη με πράγματα που βοούν κι όμως δεν εφαρμόζονται, όπως εν προκειμένω, δεν εφαρμόζεται η παροχή της από το νόμο προβλεπόμενης άδειας, από τα πανεπιστημιακά όργανα, στη δημόσια δύναμη να επέμβει όταν γίνονται αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, μέσα στους χώρους του πανεπιστημιακού ασύλου...

Ποιός θα τους κατηγορούσε π.χ. όταν οι μπαχαλάκηδες ξεκολλούσαν τις λεκάνες από τις τουαλέττες και τις έσπαζαν στο χώρο του πολυτεχνείου για να τις κάνουν πέτρες και τούβλα, που τις εκσφενδόνιζαν στα κεφάλια των απ' έξω??
Γιατί δεν το έκαναν? Θέλει πολύ μυαλό άραγε? Γι' αυτό αναρωτιέμαι μήπως είναι ...βαλτοί!!

marianaonice είπε...

@Άνεμε
Συμφωνούμε! Οι γνωστοί άγνωστοι συνήθως είναι λίγοι και αν θέλουν να τους εξουδετερώσουν μπορούν...
Γιατί δεν το κάνουν άραγε?
Μήπως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο φαίνονται?
Σαφώς και η γενίκευση οδηγεί σε λάθος μονοπάτια και καταλήγουμε να χτυπάμε το σαμάρι αντί να χτυπήσουμε το γάϊδαρο!!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Μια τελική πρόταση:
το παν/κό άσυλο να καταργηθεί ταυτόχρονα με τη βουλευτική ασυλία!

marianaonice είπε...

@Ασκάρ
Συμφωνώ!!!!

Aνεμος είπε...

εδω μαριαννα επιβεβαιωνεσαι πληρως για το αρθρο σου
Εφαρμογή και όχι αλλαγή του νόμου για το άσυλο
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=111467

marianaonice είπε...

@Άνεμε
Χαίρομαι τελικά που η άποψή μου έχει κι άλλους υποστηρικτές!
Θετικό το βρίσκω αυτό, αν υπάρξει πολιτική βούληση, θα μπορέσουν να υποστηρίξουν την εφαρμογή του νόμου και όχι την κατάλυση του ακαδημαϊκού ασύλου!

tzonakos είπε...

Σωστά, εφαρμογή του υπάρχοντος νόμου για το Ασυλο, απλά.
Η Μερόπη στο σχόλιό της με κάλυψε πλήρως. Για άλλη μια φορά συμφωνούμε.

marianaonice είπε...

@Tzonako μου
Η Μερόπη σωστά τα λέει όλα ως προς το ότι το άσυλο κατάντησε πλέον άσυλο των μπαχαλάκηδων, αλλά η άποψή της είναι να καταργηθεί πλήρως το ακαδημαϊκό άσυλο. (Δες και το δικό της σχετικό ποστ). Γι' αυτό και εδώ με τη φιλενάδα μου, διαφωνήσαμε...
:)))
Εγώ υποστηρίζω να εφαρμοστεί σωστά ο νόμος και όσοι δεν τον εφαρμόσουν να υποστούν τις συνέπειες! Και να μη καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο!

Όταν κοιτάς από ψηλά την ανατολή !!