Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Υπάρχει ακόμη ελπίδα στη Δικαιοσύνη!...



Επειδή θεωρώ ότι είναι σωστό τα ελπιδοφόρα μηνύματα να διαδίδονται γρήγορα και παντού, γιατί αφορούν όλους μας, αναδημοσιεύω το παρακάτω σχόλιο ενός πρωτοβάθμιου δικαστή σε σχετική για τη δικαιοσύνη ανάρτηση του δημολόγου, με τον τίτλο Η ΜΑΦΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. Το σχόλιο αυτό αποτέλεσε στη συνέχεια ειδική ανάρτηση του ίδιου ιστολογίου, με τον τίτλο Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ!

Το θέμα στο οποίο έγινε το σχετικό σχόλιο αναφερόταν στις ομοιότητες της σημερινής κατάστασης στην ελληνική δικαιοσύνη με αυτές της ιταλικής μαφίας, τονίζοντας τις υπερεξουσίες των δικαστών και τη διαπλοκή της δικαιοσύνης με την πολιτική.

Ιδού λοιπόν τι έγραψε ο δικαστής αυτός:

"Για ποια "υπερεξουσία" μιλάμε; Όταν ο καθένας μπορεί να λέει οτιδήποτε για έναν δικαστή, χωρίς αυτός να μπορεί να αντιδράσει ασκώντας τα όποια δικαιώματά του (δεν είναι νοητό δικαστής να μηνύσει ή να κάνει αγωγή σε πολίτη)!


Για ποια "έλλειψη ελέγχου" όταν ο καθένας μπορεί να κάνει μία αναφορά σε βάρος δικαστή και αμέσως κινητοποιείται ένας (εσωτερικός) μηχανισμός του δικαστικού σώματος προκειμένου ο δικαστής να δώσει εξηγήσεις ακόμη και για την πιο παράλογη και αβάσιμη καταγγελία;


Τι σημαίνει μυστικοπάθεια και εσωστρέφεια" του Σώματος μιλάμε; Πρέπει κάθε πειθαρχική απόφαση, κάθε θέμα που αφορά την ιεραρχία να γνωστοποιείται στην κοινή γνώμη; Τι θα εξυπηρετούσε κάτι τέτοιο;

Για ποιον υψηλό μισθό μιλάμε όταν εγώ, Πρωτοδίκης με 8 χρόνια υπηρεσία παίρνω τα ίδια λεφτά που παίρνει ένας απόφοιτος Λυκείου στον ΟΤΕ με 15 χρόνια υπηρεσία. Το ότι εγώ δουλεύω καθημερινά, σαββατοκύριακα και αργίες από το πρωί μέχρι το βράδυ το ξέρει κανένας; Την ευθύνη που με βαραίνει λόγω των αποφάσεων που πρέπει να πάρω, λόγω των συμφερόντων που θίγονται από μια απόφασή μου, τη σκέφτεται κανένας;


Δεν θα διαφωνήσω ότι πιθανότατα υπάρχει ένα νοσηρό κλίμα μέσα στο ίδιο το Σώμα μας, που δημιουργεί εντελώς απαράδεκτες καταστάσεις, εκφοβίζει και τρομοκρατεί κάποιους και, πίστεψτέ με, απογοητεύει πολλούς περισσότερους. Αυτό όμως οφείλεται στα πρόσωπα και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη θέση και την αποστολή τους.


Η αρχή της διάκρισης των εξουσιών σημαίνει την ύπαρξη, μεταξύ άλλων, ενός δικαστικού σώματος με συγκεκριμένες εξουσίες και αποστολή. Αυτό δεν είναι μαφία, αλλά αναγκαίο στοιχείο της δημοκρατίας. Αρκεί να αφεθεί ελεύθερο (όχι ασύδοτο) το δικαστικό σώμα να ασκήσει το ρόλο του. Η ύπαρξη ορισμένων δικαστών πρόθυμων (για λόγους δικούς τους, που έχουν να κάνουν κυρίως με την εξέλιξή τους) να προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία δεν σημαίνει ότι ολόκληρο το δικαστικό σώμα έχει αυτή τη νοοτροπία.

Το ότι οι κυβερνήσεις (ασχέτως πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχονται) χρησιμοποιούν το δικαστικό σώμα για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς είναι λάθος τους και γίνεται για να καλύψουν τους ίδιους τους εαυτούς τους.
Η φράση «όποιος έχει στοιχεία ας τα πάει στον εισαγγελέα», όταν ακούγεται από πολιτικούς και άπτεται ζητημάτων της πολιτικής ζωής, είναι για μένα συνώνυμη της συγκάλυψης. Η δικαιοσύνη δεν υπάρχει για να δίνει συγχωροχάρτια στις κυβερνήσεις. Σπάνια προκύπτουν στοιχεία σε τέτοιες περιπτώσεις και αυτό διότι η δικαιοσύνη δεν αρκείται σε φήμες, τη γενικότερη αίσθηση ή σε αόριστες καταγγελίες. Χρειάζεται πλήρης απόδειξη, πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για να αποδοθούν ευθύνες, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις (και όσο πιο ψηλά στην πολιτική ηγεσία ανεβαίνουμε) δεν βρίσκονται. Και δεν βρίσκονται γιατί κανένας δεν είναι διατεθειμένος να τα δώσει.
Σε τελική ανάλυση είναι θέμα των πολιτών να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις μας να φερθούν με τον σωστό τρόπο στο θέμα «Δικαιοσύνη»...

υ.γ. Συγνώμη για την έκταση του κειμένου. Απλά ήθελα να καταγράψω τις παραπάνω σκέψεις μου. Πιθανότατα δεν πρόκειται να πείσω κανέναν, δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Ξέρω, επίσης, ότι αυτά θα μπορούσαν (πάρα πολύ εύκολα, είναι η αλήθεια) να χρησιμοποιηθούν για να μου αποδοθεί και εμένα «ότι δεν έχω συναίσθηση της ιδιότητάς μου ως εν ενεργεία δικαστικού λειτουργού, ότι οι δηλώσεις μου έγιναν υπό περιστάσεις ασυμβίβαστες με το αξίωμα του δικαστικού λειτουργού και ότι θίγουν βάναυσα το κύρος της Δικαιοσύνης» (αντιγράφω από τις κατηγορίες που αποδίδονται στον κ. Μπάγια). Αλλά το τελευταίο διάστημα έχω απογοητευτεί πάρα πολύ από τη νοοτροπία που επικρατεί τόσο στο δικαστικό σώμα (τουλάχιστον τους ανθρώπους που πρέπει να δίνουν το παράδειγμα) όσο και τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει η πολιτεία και η κοινωνία, με αποτέλεσμα να χάσω εντελώς τον ενθουσιασμό που είχα όταν μπήκα στο Σώμα".

Για μένα το παραπάνω σχόλιο είναι πολύ ελπιδοφόρο και παρήγορο!

Δεν είναι λοιπόν όλοι οι δικαστές ίδιοι!
Υπάρχουν δικαστικοί λειτουργοί που συνθλίβονται και αυτοί στις ίδιες τις αδυναμίες του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης που ο κόσμος έχει πια αρχίσει να βλέπει καθαρά και να υφίσταται τις συνέπειες για τις οποίες την καίρια ευθύνη φέρει η πολιτεία! Τέτοιοι δικαστές, μάλλον είναι από την ίδια πλευρά με εμάς και αγωνίζονται για να μη χρησιμοποιούνται και για να τιμήσουν το ρόλο που τους έχουμε αναθέσει!!

Αυτούς τους δικαστές οφείλει η κοινωνία μας να τους ξεχωρίσει, να μη τους βάζει στο ίδιο σακί με όσους προδίδουν το ρόλο τους και να τους στηρίξει!!

Είναι άξιοι της εκτίμησής μας αφού τιμούν το λειτούργημά τους και με προσωπικό και οικογενειακό κόστος προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες με ελλείψεις κτιριακής υποδομής και ηλεκτρονικής υποστήριξης, αλλά και με έλλειψη έμψυχου υλικού, (υπαλλήλων και δικαστών) να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο και καίριο ρόλο που τους έχουμε αναθέσει, και μάλιστα έναντι όχι και τόσο σημαντικών αποδοχών.

Όσο για τα αναδρομικά, που κατά καιρούς ακούστηκαν απ΄ ό,τι έχω μάθει δεν είναι δα και το τεράστιο ποσό! Απ΄ ό,τι μου έλεγε γνωστός μου δικαστής αναλογούν περίπου 80.000 έως 100.000 Ευρώ στον καθένα και θα δοθούν σε πέντε ετήσιες δόσεις. Δεν νομίζω ότι είναι αρκετά για να τα συζητάμε, όταν στους δικαστές έχουμε αναθέσει την ευθύνη της ίδιας της λειτουργίας της δημοκρατίας μας!!


Και να λάβουμε υπόψη μας ότι ένας δικαστής πληρώνει από δικά του χρήματα τη βιβλιοθήκη του, την ηλεκτρονική του ενημέρωση, τα έξοδα μεταβάσεως και διαμονής των μεταθέσεών του!! Οι περισσότεροι, αν δεν εργάζεται η /ο σύζυγος μάλλον με δυσκολία τα βγάζουν πέρα!! Και δεν μιλάμε βέβαια γι΄ αυτούς που και ο πρωτοδίκης αυτός στηλιτεύει, οι οποίοι μπορεί να δίνουν γη και ύδωρ για την ανέλιξή τους και τον τυχόν διορισμό τους σε θέσεις περίοπτες ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή τους!

Νομίζω ότι το σχόλιο αυτό του θαρραλέου για μένα πρωτοδίκη είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για μας που είμαστε από την απέναντι πλευρά της όχθης!
Φαίνεται υπάρχουν και δικαστές που είναι στην ίδια πλευρά με εμάς!!!

40 σχόλια:

Unknown είπε...

Πράγματι, οι πολίτες είναι αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες. Πως να ξεχωρίσουν όμως τους συνεπείς και δίκαιους; Εαν οι "κακοί" δικαστές ήταν ελάχιστοι, δεν θα υπήρχε καν συζήτηση.
Ο πολίτης που έχει πολιτικό μέσον, κερδίζει τον απέναντι που δεν έχει.
Γι αυτό το χάλι φταίνε οι ίδιοι δικαστές και όχι τα άσχημα κτίρια ή ο μισθός τους.
Η προσωπική τους αξιοπρέπεια πάει στο κάλαθο, για να προωθήσουν τον εαυτό τους στο πολιτικό κόμα που ανήκουν.
Την καλημέρα μου Μαριάνα και μπράβο σου που θίγεις τέτοια σοβαρά θέματα.

Ναπoλέων είπε...

Επειδή πάντως αύριο είναι η ΜΕΓΑΛΗ επέτειος, θα θυμίσω αυτό που φέρεται ότι είπε τότε ο Γ. Παπανδρέου (παπούς):
Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών
ΚΑΘΟΛΙΚΩΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΩΝ


Κι ένα άσχετο, αλλά...
το συνταρακτικό νέο τό μαθατε;;;
Οι «Ολυμπιακοί» αγγλιστί μετονομάζονται, πιθανότατα πλέον, σε:

Olympic Dopways !!!

Ζείστε τη χαρά να τό πείτε ΠΡΩΤΟΙ στους φίλους σας!
Κι αυτό μιά πρωτιά είναι!

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

Meropi είπε...

Μαριάνα μου,
είχα διαβάσει χθες βράδυ αποσπάσματα από την επιστολή αυτή και τι να σου πω;; Μου άρεσε πολύ. Είναι η φωνή ενός ευαίσθητου και ανεξάρτητου λειτουργού που δείχνει ότι πράγματι ένα τμήμα της Δικαιοσύνης (μεγάλο ή μικρό δεν ξέρω) λειτουργεί ακόμα καλά.
Στέκομαι σε δύο σημεία της ανάρτησης σου: α) ο δικαστής πράγματι δύσκολα ασκεί τα νόμιμα δικαιώματα του έναντι απλών πολιτών και όταν (κατ΄εξαίρεση) τα ασκεί δύκολα βρίσκει το δίκιο του (υπάρχει ο φόβος των συναδέλφων του μήπως και πουν ότι τον ευνόησαν). β) μετά την αποκάλυψη του λεγόμενου "παραδικαστικού κυκλώματος", οι αναφορές και ο διασυρμός χρησιμοποιήθηκαν για να εκφοβίσουν ΚΑΙ τίμιους δικαστές.
Τέλος θεωρώ ότι η ανάληψη δημόσιων θέσων από Δικαστές, μετά τη συνταξιοδότηση τους και μάλιστα με παχυλές αμοιβές (Πρόεδροι σε διάφορες Αρχές) χρησιμοποιείται ως μέσον εμαυλισμού από όλες τις Κυβερνήσεις.

αντωνης είπε...

Μαριαννα, πολυ ομορφη αναρτηση.
Για ενα θεμα που ειναι απο τα βασικα συστατικα ενος πολιτευματος, για να μην πω το πρωτο.
Ας ελπισουμε ολοι να εχουν τις ευαισθησιες και τις αποψεις, οπως ο πρωτοδικης που αναφερεις. Και πολυ καλα εκανες και "αναδημοσιευσες" και εδω το σχολιο.
Παρα πολυ ευστοχος και ο τιτλος της αναρτησης.

Μπραβο και παλι.

marianaonice είπε...

@Mariana Faithful
Έχεις δίκιο Μαριάνα μου, ότι οι πολίτες δεν μπορούν να δουν τους τίμιους δικαστές αφού το έργο τους ακυρώνεται από το ίδιο το σύστημα!!
Αυτό που λες για τον πολιτικό που κερδίζει τον απέναντι, είναι ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ!! Αλλά να ξέρεις ότι ο πολιτικός κερδίζει ακόμη και αν έχει απέναντί του έναν έντιμο δικαστή!! Γιατί και αυτός αν αντιλέξει συνθλίβεται!!!
Σίγουρα τα κτίρια και ο μισθός δεν πρέπει να είναι κριτήριο για την προσωπική αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία ενός δικαστή! Άπλά τα ανέφερα για να καταδείξω και την ευθύνη όλων αυτών των καρεκλοκένταυρων αρμοδίων, που τα βάρη του δικού τους συστήματος τα ρίχνουν ατομικά ίσως σε ορισμένους δικαστές, ενώ δεν βλέπουν ότι οι ίδιοι δημιούργησαν ένα τέρας που θέλουν να το ονομάζουν Δικαιοσύνη!!
Την καλησπέρα μου.

marianaonice είπε...

@Ναπολέων
Εγώ την είχα ξεχάσει την αποφράδα αυτή μέρα!! Δεν θέλω προφανώς να τη θυμάμαι! Καλά κάνεις όμως και μας τη θυμίζεις! Όσο για τους Έλληνες, άστους να διαμαρτύρονται!! Ποιός τους ακούει;;;...Χα,Χα!!

marianaonice είπε...

@Μερόπη μου,
χαίρομαι που σου άρεσε η εξομολόγηση αυτή του πρωτοδίκη!
Το ήξερα ότι θα σου άρεσε. Πολύ σωστές οι επισημάνσεις που κάνεις!Και συμφωνώ απόλυτα μ΄ αυτές! Συμπληρωματικά μόνο θα προσθέσω ότι όπως ξέρω πολλοί δικαστές που διασύρθηκαν με το παραδικαστικό τότε, δεν ήταν αυτοί που έπρεπε! Απόδειξη ότι ξέρω πολλούς που απαλλάχθηκαν μετά από αγώνες 2-3 ετών, όπως ας πούμε ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Πρόεδρος της Ένωσης των Δικαστών, Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος εξοντώθηκε από την άδικη δίωξή του και στο τέλος η απαλλαγή του πέρασε στα ψιλά των ΜΜΕ!! ενώ άλλων δεν πέρασε καθόλου!! Βλέπεις φοβάμαι ότι ο πρωτοδίκης έχει δίκιο! Οι δικαστές αν διωχθούν δεν μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα που έχει ένας απλός πολίτης, αφού ούτε προσωπικά δεδομένα ισχύουν γι΄ αυτούς ούτε αντιμετωπίζονται ίσα απέναντι στο νόμο, εκτός αν έχουν τις ...άκρες τους, οπότε ό,τι και αν έχουν κάνει και όσες επώνυμες καταγγελίες και αν έχουν σε βάρος τους, δεν ελέγχονται καν (βλ. πρώην πρόεδρο ΑΠ)!!
Τα φιλιά μου φιλενάδα!

marianaonice είπε...

@Αντώνη μου,
Χαίρομαι που βρήκες ωραία την ανάρτησή μου! Ήθελα να δούμε όλοι μαζί και την πλευρά των δικαστών πριν τους ρίξουμε στην πυρά!!!
Τις ευαισθησίες και τις απόψεις του πρωτοδίκη δεν νομίζω ότι τις έχουν όλοι οι δικαστές ούτε ποτέ θα τις έχουν! Μία κοινωνία είναι και αυτοί με τους καλούς και τους κακούς! Αρκεί οι κακοί να μην υπερισχύουν! Και αυτό είναι στο χέρι των πολιτών ν΄ απαιτήσουν σωστή Δικαιοσύνη με σωστές νομοθετικές διατάξεις που θα μας την εξασφαλίζουν!!
Καλό απόγευμα φίλε μου.

Βάσσια είπε...

Θεωρώ το διακστικό επάγγελμα (μαζί με μερικά άλλα) λειτούργημα.
Πιστεύω ότι οι περισσότεροι είναι με τη σωστή πλευρά.
Απλά, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, επιπλέουν οι φελοί.

Για μένα πρέπει να απολαμβάνουν καλών μισθών, και για το φόβο τυχόν παρατράγουδων.
Πάνω απ' όλα όμως, επειδή "παίζουν" με τις ζωές ανθρώπων κυριολεκτικά και μεταφορικά, πρέπει η επιλογή τους να είναι μέσα από σκληρές και ενδελεχείς εξετάσεις.

:-)

marianaonice είπε...

@vassia μου
Μπράβο σου! Με πολλή υπεύθυνη ματιά βλέπεις το δικαστικό λειτούργημα και δεν λαϊκίζεις όπως συνήθως κάνουν οι περισσότεροι, συγκρίνοντας αποδοχές και άλλα επαγγέλματα! Σωστά το θέτεις, το σημαντικό είναι η σωστή και σκληρή επιλογή μεταξύ των αρίστων σε γνώσεις και ήθος!! Αλλά όπως ξέρεις αυτό στην ελληνική επικράτεια σπανίζει σε όλους τους τομείς, πόσο μάλλον στους δικαστές, που για ένα λόγο παραπάνω τους θέλουν όλοι τους υποχείριό τους!! Και οι πριν και οι νυν!!!
Τα φιλιά μου και καλό σου απόγευμα.

Giousurum είπε...

mias kai aurio einai oti einai (makria pali apo emas) kai me eformi to poly kalo sou post gia tin dikaiosyni kai tin simerini "prosfora" tis E proteino na (xana)dei kapoios to Z tou Gaura. Exousia - dikaiosini - dimokratia se paraxena mpleximata.
See you.

Unknown είπε...

πάντα υπάρχει ελπίδα Μαριάννα! δυστυχώς το δικαστικό σώμα αποτελεί καριέρα μισθωτών! Δεν μπορεί να περιμένει κανείς και πολλά από δημοσίους υπαλλήλους! Παρόλα αυτά το παλεύουν κάποιοι. Αλλά προσωπικά δεν μου αρέσει ούτε να ηρωοποιώ τους δικαστές, ούτε να τους κατακρίνω. Εχουμε τους δικαστές που μας αξίζουν. Και συχνά πυκνά, κερδίζουμε υποθέσεις επειδή κάναμε καλή δουλειά εμείς. Χωρίς ανταλλάγματα. Χωρίς καν ένα καλό λόγο για τον κόπο τους!
Κάποτε λοιπόν με κάλεσαν σε μία σύσκεψη σε μια εταιρία για μια κρίσιμη υπόθεση. Πολύ κρίσιμη υπόθεση. Είχα χειρισθεί 14 δικαστήρια με το ίδιο αντικείμενο μέχρι τότε όλα πήγαν καλά. Ολα λέω. Οχι για να μου πείτε μπράβο. Για τη συνέχεια.
- πρέπει μου είπε ο πελάτης να προσλάβουμε και κάποιον άλλο δικηγόρο... Εσείς δεν έχετε "γνωριμιες" και δεν μπορείτε να ευνοήσετε την έκβαση της υπόθεσης...
- Μα κύριε ... έχουμε κερδίσει όλες τις υποθέσεις ... και επειδή ξέρετε δεν έχω λάβει αμοιβή για τις υποθέσεις αυτές (λόγω του προσωπικού χαρακτήρα που είχαν για τον πελάτη) είναι αδιανόητο να πλήρωσα. Θα έπρεπε να έχω βάλει από την τσέπη μου.
- εκκρεμούν όμως και άλλες. Αυτές θα τις χάσετε! μου απάντησε. Εχουμε πληροφορίες.
προσελήφθη ο ΕΙΔΙΚΟΣ. Αυτός που γνώριζε τους δικαστές. Τις έχασε ΟΛΕΣ! προσωπικά αποσύρθηκα για να μην εμπλακώ στη μοιρασιά... Η συνέχεια είναι ωραία και μοιραία. Είναι ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας που έχω ζήσει από κοντά. Για σήμερα καλή μου Μαριάννα θα συμφωνήσω! υπάρχει ελπίδα!

marianaonice είπε...

Αμέτρητες τέτοιες ιστορίες Έλένη μου με τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ δικηγόρους!! Ο κόσμος δεν βάζει όμως μυαλό.
Θα ξέρεις το ανέκδοτο που λέει:

"η διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό δικηγόρο και σε ένα μεγάλο δικηγόρο:

-Ο καλός δικηγόρος γνωρίζει τους νόμους. Ο μεγάλος δικηγόρος γνωρίζει το δικαστή".

Αυτό πιστεύει ο κόσμος και πιάνεται συνήθως κορόϊδο, όπως ο πελάτης σου!!
Εξ άλλου είπαμε ότι υπάρχουν και οι γιαλαντζί μεγάλοι δικηγόροι-μεσίτες που υπόσχονται τέτοιου είδους μεσιτείες εντελώς παραπλανητικά και χωρίς να έχουν καμία πρόσβαση στον εκάστοτε φουκαρά δικαστή, που τις περισσότερες φορές δεν παίρνει χαμπάρι τι έχουν πει γι΄ αυτόν!!
Αν η απόφαση κατά σύμπτωση είναι ευνοϊκή, "επιβεβαιώνουν ότι η μεσιτεία έπιασε". Αν όμως δεν είναι ευνοϊκή, τότε λένε "τον πούστη το δικαστή μας την έφερε". Και ο πελάτης τραβάει τα μαλλιά του!!!

Ναι συμφωνώ και εγώ, όμως ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα, αν υπάρχουν δικαστές που σκέφτονται όπως ο πρωτοδίκης αυτός!.
Καλό βράδυ φίλη μου.

marianaonice είπε...

@gousouroum
Αγαπητέ ή αγαπητή, (από το προφίλ σου δεν φαίνεται αν είσαι άνδρας ή γυναίκα)καλώς ήρθες από τα μέρη μου.
Σ΄ ευχαριστώ για την επισήμανση.
Απ΄ ό,τι είδα είσαι καινούριος-α στο χώρο. Σου εύχομαι λοιπόν καλά ταξίδια στη μπλογκόσφαιρα!!

politis-gr είπε...

Μαριάννα την γνώμη μου για την δημοσιοποίηση των εσωτερικών (και όχι μόνο)προβλημάτων του χώρου της δικαιοσύνης την γνωρίζεις.
Μόλις τελείωσα ένα άρθρο σχετικό με την δικαιοσύνη (πως την αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί)για αυριανό post.
Σχετικά με το πολύ καλό post σου
απλώς να θυμίσω κάτι με πολλούς αποδέκτες.(Δικαστικούς , πολιτικούς και απλούς πολίτες )
"Μια απειλή στη δικαιοσύνη οπουδήποτε ,είναι μια απειλή στη δικαιοσύνη παντού. - Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

marianaonice είπε...

@politis.gr
Καλέ μου φίλε,
Σ΄ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Τι σύμπτωση απόψεων στο θέμα αυτό!!
Το δεύτερο μου ποστ στο ξεκίνημα αυτού του ιστολογίου μου ήταν με τον τίτλο ακριβώς αυτού που μου γράφεις του Μάρτιν Λούθηρ Κίνγκ
Μπες εδώ να δεις:

http://marianaonice.blogspot.com/2007/12/blog-post_09.html

Μόνο που τότε δεν το κράτησα πολύ το ποστ και δεν είχα πολλά σχόλια. Όμως μέσα σ΄ αυτή την ανάρτηση εκφράζω ακριβώς αυτό που και εσύ εκφράζεις!
Καλό σου βράδυ και καλή εβδομάδα.

faraona είπε...

Να ετσι!!!Υπαρχουν τετοιοι ανθρωποι που και που και αναπτερωνεται το ηθικο μας .
Μπραβο του!

Σ ευχαριστουμε Μαριανα γι αυτο ο ποστ.Μας δινει ελπιδες.
Και τις χρειαζομαστε....μερες που ερχονται.

Haris είπε...

Η "δικαιοσύνη" που έχουμε υπόψην μας, δεν είναι τίποτε άλλο από την νομοθετημένη εκδίκηση εις βάρος αυτών που δεν εμπλέκονται στα πράματα.
Ποτέ, κανείς, δεν έγινε καλύτερος λόγω της τιμωρίας του. Μάλλον χειρότεροι γίνονται. Σκεφτείτε λιγάκι τον Γιάννη Αγιάννη στους Άθλιους. Δεν είμαι κομουνιστής, αλλά θεωρώ ότι η κομουνιστική θέση της απόδοσης της δικαιοσύνης είναι κατά πολύ καλύτερη από την σημερινή.

Μάλλον είμαι εκτός θέματος, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν έχει ουσία να μιλάμε για καλούς δικαστές, τη στιγμή που καμιά τιμωρία δεν είναι καλή. Τα ναρκωτικά είναι κακό πράγμα. Αλλά αν υπάρχει ένας έμπορος ναρκωτικών, που είναι καλός άνθρωπος (λέμε τώρα), δεν σημαίνει πως το εμπόριο των ναρκωτικών είναι καλό πράγμα.

Roadartist είπε...

Δουλευεις καθημερινά, σαββατοκύριακα και αργίες από το πρωί μέχρι το βράδυ ?? Μα γιατι?
Δεν μπορείς να δουλευεις μονο Δ-Π κανονικές ώρες?? Αχ βρε Μαριαννα οσο παει τοσο απογοητευομαι απο τη κατασταση στην ****χωρα αυτη!!! Μια πολυ καλη φιλη, εχει τελειωσει νομικη, επιασε λοιπον δουλεια, και της φευγει ο πατος..κανει τα παντα στο γραφειο που ειναι (παρα πολλα πραγματα..μεχρι και εξωτερικες δουλειες αγγαρειες) τρεχει ολη μερα.. Της ειχε υποσχεθει bonus κλπ Τελικα τιποτα δεν της δινουν.. Ασε χαλια ειναι. Παντου τα ιδια τελικα.. :(
Καλη εβδομαδα να εχεις και ελπιζω να τα ξαναπουμε ως το τελος της..

patsiouri είπε...

Τελικά μου φαίνεται πως όλοι οι εργαζόμενοι σ'αυτή τη χώρα είναι απογοητευμένοι από τις δουλειές τους και όχι επειδή δεν τις αγαπούν ή δεν έχουν όρεξη...
Κάτι τρέχει.
Προχτές έβλεπα στην τηλεόραση για τους εργάτες που απεργούν στους κάμπους με τις φράουλες.
Κάποια στιγμή αναφώνησα, αν είναι δυνατόν! Παίρνουν μόνο 30 ευρώ τη μέρα???
Μετά θυμήθηκα πως εγώ και οι περισσότεροι συνομήλικοί μου άντε να βγάζουμε 100 ευρώ το μήνα παραπάνω!
Και λέω κοίτα να δείς, αντί να απεργήσουμε εμείς, μας πρόλαβαν οι μετανάστες και μπράβο τους.
Η χώρα μας διέπεται από την ασυδοσία και την αδικία...αυτά.

marianaonice είπε...

@Faraona μου
γι΄ αυτό το έβαλα αυτό το ποστάκι, για να αναπτερωθούμε όλοι μας λιγάκι! Είναι παρήγορο να νοιώθουμε ότι δεν είναι όλα μία ισοπέδωση!!

@Haris μου
Έχεις δίκιο να σκέφτεσαι έτσι! Και δεν φταίς εσύ γι΄ αυτό! Σίγουρα οι νόμοι μας δεν είναι ό,τι καλλίτερο! Όμως και χωρίς νόμους έστω και αυτούς που τουλάχιστον καθορίζουν τα όρια μας, πως θα πορευόμαστε;; Όσο για την κομμουνιστική δικαιοσύνη, και αυτή έκανε λάθη τραγικά!!
Τελικά μου φαίνεται ότι η δικαιοσύνη είναι θεϊκό έργο και οι άνθρωποι είναι πολύ μικροί για να την αποδώσουν!!

Και προσοχή φίλε μου! Δεν υπάρχουν καλοί έμποροι ναρκωτικών! Είναι οι πιο στυγνοί άνθρωποι στον κόσμο!!
Μακριάααααααα!!!! Και μη ξεχνάς και αυτοί προστατεύονται από τους νόμους μας και από τους κακούς δικαστές!!!

marianaonice είπε...

@roadartist μου
φαίνεται κανείς δεν είναι ικανοποιημένος από τη δουλειά του! Ούτε και οι δικαστές που για όλους μας φαντάζουν ότι ζουν τυλιγμένοι μέσα σε χρυσόσκονη!! Μάλλον είναι οφθαλμαπάτη!! Η χρυσόσκονη καλύπτει πάντα αυτούς που έχουν τις άκρες τους σε οποιοδήποτε τομέα! Όλοι οι άλλοι είμαστε απλοί εργαζόμενοι και συνήθως σκληρά εργαζόμενοι!! :)))

@patsiouri μου,
εμείς βουλιάξαμε στην ψεύτικη άνεση του καναπέ μας αρκούμενοι στα σκουπίδια που μας προσφέρουν, ενώ οι μετανάστες φαίνεται παλεύουν ακόμη για να φτάσουν εκεί που φτάσαμε και εμείς! Το μετά είναι το δύσκολο! Να συνεχίσεις να παλεύεις για τα αυτονόητα και να μην πνιγείς στο σύννεφο του ωχαδερφισμού!! Στην Ελλάδα μη ξεχνάς ότι κυκλοφορεί και πολύ μαύρο χρήμα, οπότε ενώ όλοι φαίνεται ότι πεινάνε στην ουσία οι έντιμοι μόνον, υποφέρουν πραγματικά!!

Καλή Μ. Εβδομάδα @φίλοι μου!

M-meggie είπε...

Την καληνύχτα μου Μαριάννα μου.

marianaonice είπε...

Καληνύχτα Νότα μου...

Haris είπε...

"Σίγουρα οι νόμοι μας δεν είναι ό,τι καλλίτερο!" Μαριάννα μου, δεν είπα αυτό. Είπα ότι ΔΕΝ πρέπει να υπάρχουν νόμοι.

"Όσο για την κομμουνιστική δικαιοσύνη, και αυτή έκανε λάθη τραγικά!!" Φυσικά και δεν εννοούσα την δικτατορία της Σ. Ένωσης. Εννοούσα τον κομουνισμό των χαρτιών.

"Τελικά μου φαίνεται ότι η δικαιοσύνη είναι θεϊκό έργο και οι άνθρωποι είναι πολύ μικροί για να την αποδώσουν!!" Και αν δεν υπάρχει θεός; Πρέπει να μετατραπούμε σε χάος;

"Και προσοχή φίλε μου! Δεν υπάρχουν καλοί έμποροι ναρκωτικών! Είναι οι πιο στυγνοί άνθρωποι στον κόσμο!!
Μακριάααααααα!!!! Και μη ξεχνάς και αυτοί προστατεύονται από τους νόμους μας και από τους κακούς δικαστές!!!" σαν παράδειγμα το έφερα (είπα, λέμε τώρα).

(την τελευταία σου παράγραφο, δεν ξέρω πως να την εκλάβω. Μάλλον ότι θέλω καθοδήγηση...)

jf είπε...

Στιγμές δροσιάς οι αντιδράσεις κι άλλων δικαστικών πλην του κ. Μπαγιά…

Ευχή: η δικαιοσύνη –με το ήδη υπάρχον κουτσό/στραβό σύστημά της- ας κατανέμει τουλάχιστον δίκαια την …αδικία και να μην την φορτώνει πάντα στον απλό πολίτη.

Καλή Μεγαλοβδομάδα

marianaonice είπε...

@Haris μου,
σωστές οι επισημάνσεις σου, και οι προβληματισμοί σου νομίζω ότι βασανίζουν όλους μας.
Και βέβαια δεν ήθελα να σε καθοδηγήσω! Γιατί το εξέλαβες έτσι;
Απλά ήθελα από την εμπειρία μου, λόγω της δουλειάς μου να τονίσω ότι υπάρχουν έμποροι, που εμφανίζονται και ως άρρωστοι τοξικομανείς και μας φαντάζουν συμπαθητικοί και ίσως και αξιολύπητοι! Αυτούς τους προστατεύει και ο νόμος αλλά είναι μεγαλύτερος κίνδυνος, γιατί ακριβώς λόγω της τοξικομανίας τους, που μπορεί να είναι και ψεύτικη (αφού και οι ιατροδικαστές δεν βεβαιώνουν πάντα τα αληθινά...),μπορεί να μας ξεγελάσουν και να τους θεωρήσουμε καλούς!! Όμως αυτός που πουλάει ναρκωτικά ακόμη και τοξικομανής, δεν είναι καλός!! Αυτό ήθελα να πω Haris τίποτε περισσότερο και πήρα το θάρρος να το πω λόγω της δουλειάς μου αλλά και της ηλικίας μου σε σχέση με τη δική σου!
Καλό ξημέρωμα φίλε μου και συγνώμη αν σε στενοχώρεσα.

marianaonice είπε...

@JF μου,
που γυρίζεις και εσύ μέσα στη νύχτα;; βόλτα στις μπλογκογειτονιές μας;
Τι ωραίο αυτό που είπες: "...ας κατανέμει τουλάχιστον δίκαια την …αδικία...".
Και εγώ θα πω: "η αδικία που γίνεται στον ένα αποτελεί απειλή για όλους. Και όποιος πολεμάει την αδικία κατά του άλλου, υπερασπίζεται τα δίκαια όλων"!!
Όλοι μας λοιπόν πρέπει να ανησυχούμε για την απονομή της δικαιοσύνης και να πολεμάμε κατά της αδικίας οποιουδήποτε, γιατί το κακό δεν αργεί να χτυπήσει την πόρτα μας!
Καλό ξημέρωμα @φίλη μου και καλή Μ. Εβδομάδα.

Aristodimos είπε...

Ας αφήσουν επιτέλους την δικαιοσύνη ελεύθερη και αδέσμευτη να κάνει το εργο της και δεν θα υπάρχει λόγος για τετοιου είδους επισημάνσεις και καταγγελίες...
Ευτυχως που υπάρχουν και αυτες οι φωνές για να ξυπνάνε συνειδήσεις...

Την καλημέρα μου Μαριάνα
Αρης

Ανώνυμος είπε...

Λένε έστω κι ένας, αρκεί να ακούγεται. Εχω τις αμφιβολίες μου, αλλά και μια αισιοδοξία, όχι οτι θα αλλάξει κάτι, ότι υπάρχουν ακόμα κάποιοι που επιμένουν στο όνειρο.

Και για να κερδίσεις, αξίζει η φωτιά του να σε κάψει.

Βάσσια είπε...

Μαριάνα, ναι, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους αστυνομικούς, πιστεύω ότι η επιλογή πρέπει να είναι αντάξια της προσφοράς των.

:-)

marianaonice είπε...

@Άρη μου
έτσι είναι, γι΄ αυτό έκανα αυτή την ανάρτηση για να δούμε ότι υπάρχουν και αυτές οι φωνές που ξυπνάνε συνειδήσεις στο χώρο της πολύπαθης δικαιοσύνης!...

@freedula μου
και ποιός δεν θέλει να καεί στη φωτιά ενός ονείρου!!... Τίποτε πιο όμορφο!!

Καλό μεσημέρι @φίλοι μου.

marianaonice είπε...

@vassia μου,
αυτό είναι το βασικότερο! όμως δυστυχώς η επιλογή πολλές φορές γίνεται και με άλλα κριτήρια. Γι΄ αυτό βλέπουμε στο χώρο της δικαιοσύνης ανθρώπους που δεν θα μπορούσαν να σταθούν ούτε σε μία απλή δημόσια υπηρεσία! Τι να πω...
Αλλοίμονο στον κόσμο που τους υφίσταται!!
Καλό μεσημέρι @φίλη μου.

Κούκος είπε...

Mριάννα,
είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
"Δεν υπάρχει ελπίς
στην Ελλάδα ζεις".
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

marianaonice είπε...

@κούκε μου
εμείς όμως την αναζητάμε τη ρημάδα την ελπίδα!! Έτσι δεν είναι;;
Γι΄ αυτό είμαστε εδώ!!
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα φίλε μου.

. είπε...

Μια λαική ρήση λέει "κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά".Με τη διαφορά ότι τα "χλωρά" πλέον είναι τόσο λίγα που επισκιάζονται τελείως από τα "ξερά".

Με αφορμή την ενδιαφέρουσα ανάρτησή σου και το σχόλιο του πρωτοδίκη θα επεκταθώ λίγο γενικοποιώντας λίγο το θέμα.

Η "δικαιοσύνη" είναι λειτούργημα όπως και η "Ιατρική" ή και πολλά ακόμη επαγγέλματα.Τα επαγγέλματα αυτά ασκούνται από ανθρώπους. Ζώντας όμως σε εποχές ηθικής παρακμής, θα τολμήσω να πω την έκφραση, ότι το χρήμα έχει αποκτηνώσει τον άνθρωπο.Παρατηρούμε λοιπόν, ότι όλοι και όλα αγοράζονται και όλοι και όλα ξεπουλιούνται στο βωμό του χρήματος.Ιδέες και συνειδησεις βγαίνουν στο σφυρί.
Κι όμως, μέσα σε όλους αυτούς υπάρχουν και ορισμένοι που παραμένουν ακέραιοι. Πόσοι είναι όμως;Και πώς να τους ανακαλύψεις μέσα σε ένα σύνολο υπανρθώπων;
Αποτελούν μια ελάχιστη μειοψηφία, η οποία δυστυχώς χάνεται μέσα στο πλήθος των διευθαρμένων.
Παραπονιέται ο κύριος Πρωτοδίκης για την γενικευμένη συμπεριφορά των ανθρώπων και την έλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην Δικαιοσύνη.
Θα ήθελα να μπορούσα να τον ρωτήσω ...εκείνος εμπιστεύεται την Ιατρική και τους λειτουργούς της;
Και κει υπάρχουν ακόμη ορισμένοι άξιοι γιατροί και πάνω απ'όλα άνθρωποι, αλλά όπως και παντού, είναι πλέον τόσο ελάχιστοι που επισκιάζονται από τους πολλούς διεφθαρμένους.


Παρ'όλα αυτά...συνεχίζουμε να ελπίζουμε.
Καλή Μ.Εβδομάδα να έχεις Μαριάνα.

marianaonice είπε...

@ανασαιμιά μου
πάρα πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου!! Μας σκέπασαν τα σκουπίδια και που να δεις τα λουλούδια που μπορεί να υπάρχουν από κάτω!!
Είμαι σίγουρη ότι ο Πρωτοδίκης αυτός, όχι τους γιατρούς δεν εμπιστεύεται, αλλά πολύ περισσότερο δεν εμπιστεύεται τον ίδιο το θεσμό που υπηρετεί και τους συναδέλφους του!! Και αυτό είναι το τραγικό!!
Εγώ κόλλησα σ΄ αυτό που λέει στο τέλος:

"Αλλά το τελευταίο διάστημα έχω απογοητευτεί πάρα πολύ από τη νοοτροπία που επικρατεί τόσο στο δικαστικό σώμα (τουλάχιστον τους ανθρώπους που πρέπει να δίνουν το παράδειγμα) όσο και τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει η πολιτεία και η κοινωνία, με αποτέλεσμα να χάσω εντελώς τον ενθουσιασμό που είχα όταν μπήκα στο Σώμα".
Τον κατάλαβα και τον συμπόνεσα!!! Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα να γκρεμίζεσαι από το βάθρο που έχεις τοποθετήσει τον εαυτό σου και τα όνειρά σου!!

Καλή Μ. Εβδομάδα @φίλη μου.

mmexer είπε...

Υπάρχει ένα παραθυράκι που ευτυχώς κάποιοι κρατάνε ακόμη ανοιχτό. Τους αντέχει το σύστημα; Ο χρόνος; Ποιος ξέρει!

Side21 είπε...

Αγαπητή συναδέλφισσα ...
Κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις...
Η περίπτωση του κ. Μπάγια
και του αγαπητού πρωτοδίκη
(ελπίζω να μην τον πάρει είδηση ο κ. Πρόεδρος του Α.Π.) ...
απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα !!!
Καλό σου Πάσχα ...

marianaonice είπε...

@mmexer μου
αυτό ακριβώς το παραθυράκι ήθελα να δείξω, ότι είναι ακόμη ανοιχτό και αντέχει στους ανέμους του συστήματος. Για μένα είναι μία ελπίδα...

@side21
Αγαπητέ συνάδελφε, καλωσόρισες από τη γειτονιά μου. Έτσι είναι οι ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα, δυστυχώς της απαξιωμένης δικαιοσύνης, στη χώρα μας!! Όμως εμείς πρέπει να δείχνουμε αυτές τις εξαιρέσεις, ίσως έτσι φωτίσουμε λίγο τα σκοτάδια...

Καλή Μ. Εβδομάδα και Καλό Πάσχα @φίλοι μου.

Όταν κοιτάς από ψηλά την ανατολή !!