Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΜΕΡΑΚΙ!!








Get your own playlist at snapdrive.net!




Περιοχή Αγίων Αναργύρων


Άγιος Ευστράτιος Αγιάσου

Δεν ξέρω γιατί αλλά σήμερα μια νοσταλγία με διακατέχει, μια ακαταμάχητη επιθυμία να βρεθώ όσο πιο γρήγορα γίνεται στο πιο όμορφο χωριό του κόσμου για μένα!! Εκεί που ξαναγίνομαι παιδί, που συναντώ αγαπημένους συγγενείς και φίλους και συνταιριάζω την ψυχή μου με τη δική τους, στην παρέα, στην κουβέντα, στο γλέντι, στο χορό και στο ξεφάντωμα και οι χυμοί της ζωής κατακλύζουν πάλι τις φλέβες μου σαν γάργαρο ρυάκι!!
Εκεί που ξεχνώ όλα όσα με κούρασαν στη ζωή μου, όλα όσα έπνιξαν τη Μαριάνα σε μια μαυρίλα και στέγνωσαν κάθε της συναίσθημα!

Θέλω λοιπόν να σας οδηγήσω στο όμορφο αυτό χωριό που είναι η Αγιάσος της Λέσβου και να σας περπατήσω στα σοκάκια του, να σας σεργιανίσω στη βόλτα του είτε στην Καρυά, είτε στο Καζίνο είτε στο Καμπούδι και αν είναι δυνατόν να σας γνωρίσω και τους ανθρώπους του που λες και βγήκαν από κάποιο παλιό παραμύθι, που κρατούν την παράδοση και πορεύονται μπροστά ακολουθώντας τα μονοπάτια που χάραξαν οι πρόγονοί τους με σεβασμό και αγάπη, χωρίς να αφήνουν το μοντέρνο να αλλοτριώσει και να καπελώσει το παραδοσιακό και αυθεντικό που χαρακτηρίζει τα πάντα εκεί, από τον τόπο τους μέχρι την ψυχή τους!!
Ναι εκεί το ρολόϊ του χρόνου σταματά και ζεις το παλιό ενώ αγναντεύεις το καινούριο!

Ας γνωρίσουμε λοιπόν την περιοχή της Αγιάσου:
Σε απόσταση 14 χιλ. με ξεκίνημα από τη Μυτιλήνη αφού περάσουμε το όμορφο και απλωμένο σε κατάφυτο κάμπο χωριό Κεραμιά, σε δύο περίπου χιλιόμετρα συναντάμε τον Ίππειο, που είναι φημισμένος για το γόνιμο κάμπο και τα σύκα του.

Ασώματος

Στα νότια του Ίππειου είναι η Συκούντα μέσα σε πυκνούς ελιώνες και το Κάτω Τρίτος, σε μικρή απόσταση από το μυχό του κόλπου της Γέρας. Εδώ πιθανολογείται ότι ήταν η "πιττάκειος χώρα", η γη που δώρησαν οι Μυτιληνιοί στον Πιττακό για τις υπηρεσίες που τους πρόσφερε. Στο εκκλησάκι του Ταξιάρχη θα δούμε θαυμάσιες τοιχογραφίες. Στην παραλιακή θέση Πηγαδάκια υπάρχουν ταβερνάκια που προσφέρουν φρέσκο ψάρι. Σε μικρή απόσταση ο οικισμός Μυχός σε καταπράσινη κοιλάδα. Μετά τα Κεραμιά ο Ασώματος, στην αριστερή διακλάδωση του δρόμου προς Αγιάσο. Νοτιοδυτικά η ρομαντική τοποθεσία "Άγιοι Ανάργυροι" με το ομώνυμο εκκλησάκι.
Άφθονα νερά, αιωνόβια δένδρα, πλατάνια και περιβόλια συνθέτουν μία πανδαισία αναψυχής!
Αφού περάσουμε τη μαγευτική "Καρήνη" με τα τρεχούμενα νερά της και το αρτεσιανό φρέαρ της, καθώς και τις μισοσβησμένες ζωγραφιές του Θεόφιλου στον τοίχο του καφενείου της, στο 25ο χιλ. απλώνεται η Αγιάσος, ανάμεσα σε ελαιώνες και σε υψόμετρο 420 περίπου μέτρων!


Είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Λέσβου με αναλλοίωτη την παραδοσιακή του δομή. Καλντερίμια, πέτρινα σπίτια με σαχνισίνια, μπαλκόνια στολισμένα με γλάστρες, ανηφορικοί πλακόστρωτοι δρόμοι.

Ένα παρελθόν γεμάτο αγνότητα και ομορφιά.

Το χωριό είναι σκαρφαλωμένο στη ΒΑ πλευρά του Ολύμπου που έχει υψόμετρο περίπου 1.000 μ. όπου βασιλεύει το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία, και βρίσκεται μέσα σε άφθονη βλάστηση από καστανιές, μηλιές, κερασιές, βυσινιές, καρυδιές, πλατάνια, πεύκα και έλατα!

Βοριοδυτικά της Αγιάσου απλώνεται το εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς πευκοδάσος, το τσαμλίκι με τις φυσικές πηγές του Τσίγκου. Στο γειτονικό λόφο "Καστέλι" σε ύψος 580 μ. που είναι κατάφυτος από πεύκα, ανάμεσα σε λαχανόκηπους και ανθόκηπους, βρίσκεται το εκκλησάκι του Ταξιάρχη και ερείπια βυζαντινού πιθανώς φρουρίου. Η ανάβαση είναι σχετικά εύκολη με ζώα ή με τα πόδια και η θέα από την κορυφή εκπληκτική!

Όμορφη ολόδροση τοποθεσία είναι ο "Κήπος της Παναγίας" με τεράστια αιωνόβια πλατάνια ενώ στα βόρεια της Αγιάσου βρίσκεται η δροσόλουστη τοποθεσία Άγιος Δημήτριος όπου εκβάλλουν οι πηγές του Τσίγκου, γνωστές με το όνομα "Αθάνατο νερό".




Το όνομά της η Αγιάσος το πήρε από την εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, Αγίας Σιών που μετέφερε ο Όσιος Αγάθων ο Εφέσιος από τα Ιεροσόλυμα το 800 μ.Χ. Στις αρχές του 9ου αιώνα δημιουργήθηκε ένα μικρό μοναστήρι από κατοίκους των γειτονικών χωριών. Το 1170 στο χώρο όπου είχε ταφεί ο Αγάθων δημιουργείται η πρώτη Εκκλησία, από καλόγερους του μοναστηριού και μετά από πυρκαγιά ξανακτίστηκε το 1814 (Τρίκλιτη Βασιλική) και σήμερα είναι το καμάρι της Αγιάσου, ένα πραγματικό ανάκτορο πίστης και βυζαντινής μεγαλοπρέπειας.


Δύο προσκυνήματα στην Παναγιά την Αγιασώτισα λένε ότι ισοδυναμούν με ένα στους Αγίους Τόπους!
Χιλιάδες προσκυνητές συρρέουν κάθε χρόνο για προσκύνημα στο μοναδικό πανηγύρι στις 15 Αυγούστου.

Οι άνθρωποι της Αγιάσου, μια ράτσα ιδιόρρυθμη, γεμάτοι αυτοσαρκασμό και χιούμορ, είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τον ξένο με το πλατύ χαμόγελό τους!
Οι τεχνίτες του ξύλου και του πηλού δημιουργούν αριστουργήματα.




Από τα παλιά χρόνια υπηρετούν την τέχνη, τη μουσική, το θέατρο. Ερασιτέχνες ηθοποιοί από αγρότες και νοικοκυρές μεγαλουργούν στη σκηνή σαν να έχουν τελειώσει δραματική σχολή!

Μνημείο περηφάνειας και μοναδικός Φάρος πολιτισμού, είναι το Αναγνωστήριό τους "Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ", που φωτίζει τη ζωή τους πάνω από έναν αιώνα.
Ιδρύθηκε το 1894 σ' ένα οπλοποιείο από λίγους αλλά αποφασισμένους λάτρεις του πολιτισμού και σήμερα στο επιβλητικό κτίριό του που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη που αριθμεί αρκετές χιλιάδες τόμους βιβλίων, και ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα κινηματοθέατρα των Βαλκανίων.
Επίσης διαθέτει και λαογραφικό μουσείο που θεμελιώθηκε το 1980 και στο οποίο ο επισκέπτης βρίσκει ανεκτίμητης αξίας λαογραφικό υλικό.



Εκεί όπου το γλέντι στήνεται στη στιγμή!

Οι Αγιασώτες με μοναδική μαεστρία ξεφαντώνουν στις καρναβαλικές εκδηλώσεις με αυθορμητισμό και αυθεντικότητα κάνοντας το Αγιασώτικο καρναβάλι ζωντανό σύμβολο πολιτισμού.

Όμως αυτό που κάνει την Αγιάσο ξεχωριστή για μένα είναι και η μοναδικής αξίας μουσική της παράδοση. Το ζεϊμπέκικο του Αϊβαλιού, το Σμυρνέϊκο, το Περγαμηνό, τα Ξύλα, ο Μπάλος, ο Καρσιλαμάς, το Αράπικο, το Νυφκάτο είναι μερικοί από τους χορούς της.

Το Αναγνωστήριο κατέγραψε και διέσωσε τη μοναδική μουσική της κληρονομιά με την ακούραστη προσπάθεια των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου επί σειρά ετών υπό τον αείμνηστο Πρόεδρό του Παναγιώτη Πράτσο το έργο του οποίου συνεχίζει επάξια σήμερα ο σπουδαίος εκπαιδευτικός Κλεάνθης Κορομηλάς!
Σήμερα στο Αναγνωστήριο λειτουργούν τμήματα εκμάθησης δωρεάν μουσικής, χορού και θεάτρου τα οποία απαρτίζουν τα παιδιά του χωριού με μοναδικό ζήλο και αγάπη. Διοργανώνονται ειδικά το καλοκαίρι πλήθος μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων και θεατρικών παραστάσεων, με ηθογραφίες αλλά και με έργα επώνυμων θεατρικών συγγραφέων.
Μέσα σ' αυτό το πνευματικό εργαστήρι οι παλιοί μπολιάζουν τους νέους με το μεράκι του πολιτισμού και της τέχνης! Διαθέτει δε και σύγχρονο ίντερνετ - καφέ!





Εσωτερικό παραδοσιακού σπιτιού

Ο αγαπημένος για μένα Στρατής Καζαντζής, (ταμίας του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου) ο οποίος αν και γεωπόνος στο επάγγελμα, είναι αυτοδίδακτος ερασιτέχνης μουσικός και σήμερα ένας από τους λίγους που παίζουν με μαεστρία και μεράκι σαντούρι, συνεχίζει μαζί με όλα τα παιδιά της παραδοσιακής κομπανίας του Αναγνωστηρίου, τη Γιάννα Μαϊστρέλλη (καθηγήτρια Αγγλικών) στο βιολί, το Νίκο Μαϊστρέλλη (έμπορο) στο ούτι, τον Παναγιώτη Σουσαμλή (δάσκαλο μουσικής) στα κρουστά και πνευστά και το Χρήστο Κονσολάκη (δημόσιο υπάλληλο) στην κιθάρα, να μας παίζει και να μας τραγουδά παραδοσιακά κομάτια που έρχονται από τα παράλια της Μικράς Ασίας και ξυπνούν μνήμες του ελληνισμού που μεγαλούργησε!!


Σας αφιερώνω λοιπόν τρία τέτοια τραγούδια, που παίζει σαντούρι και τραγουδά ο Στρατής για να νοιώσετε και εσείς τους ήχους της παράδοσης να δονούν την ψυχή σας!!

Για περισσότερες πληροφορίες και εικόνες μπορείτε να ανοίξετε εδώ και εδώ










Get your own playlist at snapdrive.net!

53 σχόλια:

VAD είπε...

Πανέμορφη περιγραφή,εικόνες,λα΄ι΄κοί οργανοπαίκτες και δίπλα ...Πρώτο Φθινόπωρο, τι καλύτερο απομεσήμερο για καποιον που έχασε την απογεματινή θάλασσα,γιατί τα μελτέμια του Αυγούστου μετακόμισαν στον Ιούλιο!Απλά ευχαριστώ!

marianaonice είπε...

@vad μου
χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Το χωριό αυτό που είναι ο τόπος καταγωγής μου, είναι λατρεμένο για μένα και οι άνθρωποί του μοναδικοί! Από εκεί παίρνω τις ανάσες μου για να αντέχω το πνίξιμο της παλιοζωής!!
Η θάλασσα ακόμη και με τα μελτέμια της είναι μαγική! Μη τη χάνεις για το λόγο αυτό! Εγώ τη διασκεδάζω και παίζω σαν παιδί με τα κύματα!!
Καλό μεσημέρι @φίλε μου!!

Meropi είπε...

Να λοιπόν πώς εξηγείται η προσωπικότητα σου φιλενάδα. Με το χιούμορ σου, τις καλλιτεχνικές σου ανησυχίες τα ποιήματα και τις ζωγραφιές σου που χαιρόμαστε συχνά εδώ. Από την Αγιάσο τα χεις πάρει όλα αυτά!!!! Και τα μετέδωσες και στην κόρη σου. Πόσο θα θελα να πάω στην Αγιάσο που δεν έχω πάει. Ξέρω με έχεις καλέσει πολλές φορές. Να δούμε πότε θα μπορέσω να πάω....

Ανώνυμος είπε...

Εχεις την μαγεία
του Αιγαίου
όμορφή μου Μαριαννα


φιλιά φιλιά φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Είμαι σίγουρος πως όσοι γνώρισαν και έζησαν τέτοιες αληθινές στιγμές σαν κι αυτές που ζούμε συχνά στην Αγιάσο, ή όπουν αλλού μπορεί να συμβαίνει κάτι απλό όμορφο κι αληθινό,δεν θα υπήρχαν τόσοι πολλοί διεφθαρμένοι πολιτικοί, ανώτεροι δικαστικοί, επιτελικά στελέχη κτλ γιατί αυτοί απλά δεν μπορούν να δούν την ομορφιά του απλού.
Μήπως είμαι παραπάνω γραφικός?
{santouri rg}

marianaonice είπε...

@Μερόπη μου
Λες ο χαρακτήρας μου να έχει διαμορφωθεί από τον τόπο της καταγωγής μου;; Δεν αποκλείεται!! Γιατί πραγματικά εκεί εγώ νοιώθω ότι ανήκα πάντα, έστω και αν δεν γεννήθηκα!
Η πρόσκληση ισχύει και είναι ανοιχτή για σένα και τον καλό σου, όποτε θέλετε έχετε το κλειδί του ...παραδείσου!! χαχα!!!

@prepaid credid cards
Καλώς ήλθες! Ευχαριστώ.

@ποιώ - ελένη μου
Ναι η μαγεία του Αιγαίου κατακλύζει όλο μου το είναι!! :)))

marianaonice είπε...

@santouri rg
Στρατή μου αγαπημένε,
Ξέρεις πόσα πολλά σου χρωστώ γιατί εσύ μου γνώρισες αυτόν τον υπέροχο και μαγικό κόσμο του νησιού μας και του χωριού μας!!
Ο άνθρωπος ο γεμάτος με εσωτερική αξία κάνει την απλότητα τρόπο ζωής του και σκοπό της ύπαρξής του! Και αν αυτό μας κάνει γραφικούς εμείς είμαστε μια χαρά με τους εαυτούς μας!! Έτσι δεν είναι; :)))
Φιλιά πολλά και χαιρετίσματα στην παρέα σου του μεταπτυχιακού!!!

Nikos Lioliopoulos είπε...

Μπράβο Μαριάννα. Οτι καλύτερο μπορούσες να κάνεις για τον τόπο σου το έκανες . μας έκανες και μας να τον αγαπήσουμε. Εκπληκτικές οι φωτογραφίες.
Πως να αντισταθώ στις συνεχείς πιέσεις της Συζύγου να πάμε Μυτιλήνη , μετά απο αυτή σου την ανάρτηση!
Bλέπω να υποκύπτω …σύντομα.
Φιλιά!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Πανέμορφη η "περιήγηση" στο νησί σου, με πολύ ωραίες πληροφορίες.
Τα τραγούδια με τίποτε δε μπορώ να τα ακούσω

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

αντωνης είπε...

Μαριαννα μου, ειναι μακραν η καλυτερη σου αναρτηση!!!
Βγαζεις πολυ ομορφα συναισθηματα.
Και για οσους εχουμε κανει ενα μικρο περασμα απο το πανεμορφο χωριο σου, μας ξεμυαλιζεις ωστε να ξαναρθουμε.

Οσο για τα τραγουδια, επειδη θυμιζουν πολυ τα τραγουδια της Μικρασιας (η οποια ειναι μεσα στο αιμα μου) μου αρεσουν πολυ!!!

Να εισαι καλα Μαριαννα μου παντα και να γραφεις τετοιες ομορφες αναρτησεις.
: )))

@Μεροπη να πας οποτε σου δοθει η ευκαιρια. Ειναι πανεμορφο νησι η Λεσβος. Και η Αγιασος εχει κατι το μοναδικο!!!

αντωνης είπε...

α, εχω και μια αγνωστη λεξη

σαχνισίνια τι ειναι;;;

M-meggie είπε...

Τι χάρισμα είναι αυτό!!
Τι ταλέντο!
Πόση αγάπη και ό,τι υπάρχει γύρω σου, έμψυχο ή άψυχο.
Μαριάννα μου είσαι "ξεχωριστή"

Η Αγιάσος της Λέσβου, μέσα από τα μάτια σου, είναι ένα ... θαύμα.

Καλό σου βράδυ γλυκιά μου
πάντα στη σκέψη μου είσαι.

αθεόφοβος είπε...

Χαζεύοντας με τον κουμπάρο μου στην πλατεία της Αγιάσου είχαμε και μια μεγάλη αποκάλυψη για μας όταν ένας καταστηματάρχης που είχε μπακάλικο κατάλαβε ότι είμαστε Αθηναίοι και μας είπε:
-Πάρτε γαύρο που εσείς στην Αθήνα τον λέτε αντζούγιες!
Πράγματι μέχρι τότε νομίζαμε ότι οι αντζούγιες ήσαν κάποιο ξεχωριστό είδος ψαριού!
Βεβαίως και αγοράσαμε!

mortal είπε...

Πατριωτάκι, λοιπόν; Χαίρομαι ιδιαίτερα!
Η περιγραφή σου υπέροχη, σε όλα έχεις δίκιο, μας συγκίνησες...

ΥΓ. 'Αρα υπάρχει ...ελπίδα να συναντηθούμε κάποτε!

faraona είπε...

Mπραβο βρε Μαριαννα!!!
Η αναρτηση σου ειναι πραγματικα χαρμα αναγνωσης και οφθαλμων.Η Αγιασος ειναι και δικη μου αγαπημενη .Πηγα δυο καλοκαιρια εκει ...ονειρεμενο μερος.

Σε φιλω.

Σπύρος είπε...

Ωραια περιγραφη ..πανεμορφο νησι ημουν στρατο (καλλονη) το 2002:)

politis-gr είπε...

Μαριάννα το χωριό της καταγωγής σου το έχω επισκεφτεί στο παρελθόν 3 φορές. Πανέμορφο.
'Εχω και ένα αγαπημένο φίλο μου μάλιστα που κατάγεται από την Αγιάσο.
Δεν ξέρεις πόσα χρόνια πίσω με γύρισες φίλη μου.
Σ` ευχαριστώ γι` αυτό!!!!!

marianaonice είπε...

@Νίκο
Από 13 Αυγούστου θα είμαι στην Αγιάσο!!
Έχεις ανοικτή πρόσκληση! Θα περάσουμε τέλειαα!! Δεν έχεις δει τίποτε από αυτή την ανάρτηση, φαντάζει πολύ φτωχή μπροστά σ' αυτά που αισθάνομαι και ζω εκεί!!!

@Αντώνη μου
σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Όπως είπα και στο Νίκο με λόγια δεν εκφράζεται ό,τι ζω και αισθάνομαι στο χωριό των γονιών μου, στο οποίο νοιώθω ότι ανήκα πάντα και θ' ανήκω μέχρι να πεθάνω, έστω και αν γεννήθηκα εκεί!!
Τα σαχνισίνια είναι οι ξύλινες προεξοχές δωματίων στα δίπατα πέτρινα σπίτια. Στην πρώτη φωτογραφία της ανάρτησης θα το δεις στο αριστερό σπίτι. Είναι μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική νοοτροπία που νομίζω έχει έρθει από απέναντι. Και στο Αϊβαλί που είχα πάει έτσι είναι τα σπίτια!
Η πρόσκληση ισχύει και για σένα πάντα να το ξέρεις!!
Φιλιά!!

marianaonice είπε...

@Γλαρένια μου
Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτησή μου αυτή! Τα τραγούδια σήμερα ακούγονται!
Για δοκίμασε πάλι! Αξίζει τον κόπο γιατί σε βάζουν στο πνεύμα της Αγιάσου αφού αυτά τα ακούσματα εκεί τα ακούς παντού στους καφενέδες, στις ταβέρνες και σ' όλα τα μαγαζιά γενικά ακόμη και στο δρόμο ακούγονται!

@νότα μου
Σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Ξεχωριστή είναι η παρέα σου!
Η Αγιάσος έχει κάτι που δεν μπορώ να το εκφράσω με λόγια!! Προσπάθησα λίγο να σας το μεταδώσω αλλά νομίζω ότι η ανάρτηση είναι φτωχή σ' αυτά που εγώ νοιώθω!
Το ξέρεις ότι και η δική μου σκέψη είναι σε σένα!

@αθεόφοβε
Εσύ λοιπόν έχεις μια γεύση από το σκωπτικό και πειραχτικό ύφος των Αγιασωτών. Τους αρέζει να απευθύνονται σε όλους και για όλα!
Χαχαχα!! Ίσως έχω και εγώ κάτι από αυτό!! Ναι οι αντζούγιες είναι ο παστός γαύρος! Και εγώ εκεί το έμαθα!!

αντωνης είπε...

Ενιοτε οι προσκλησεις Μαριαννα μου γινονται και δεκτες.
Και φυσικα σε πειραζω, ευχαριστω πολυ. Καποια στιγμη θα γινει και παλι η επισκεψη σε κεινα τα πανεμορφα μερη.

Καλημερες!!!
:)))

marianaonice είπε...

@mortal μου
Μυτιλινιός και εσύ;; Α!! γι΄ αυτό και το λυρικό σου μπλογκ! Το Αιολικό στοιχείο φίλε μου δεν κρύβεται!!φαίνεται από μίλια μακριά!!
Πολύ χαίρομαι πατριώτη μου!!
Όπως είπα παραπάνω εγώ από 13 Αυγούστου θα είμαι εκεί!! Αν το αποφασίσεις δώσε σήμα!!

@faraona μου
Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτησή μου αυτή! Την Αγιάσο αφού την έχεις επισκεφθεί σίγουρα καταλαβαίνεις γιατί μιλώ έτσι γι' αυτήν! Να ακούσεις και τα τραγούδια, επειδή σε ξέρω ότι είσαι γλεντζού, θα σ' αρέσουν! Κάνεις γλέντι τρελλό μ' αυτά!

@lockheart
Α!! Εσύ έκανες φαντάρος εκεί!! Τότε θα πέρασες καλά, γιατί όσους ξέρω που υπηρέτησαν εκεί έχουν πολύ ωραίες αναμνήσεις! Πολλοί έφυγαν και παντρεμένοι ή αρραβωνιασμένοι!
Εσύ πώς τους ξέφυγες;;; Χαχαχα!!

@politis.gr
Άρα εσύ έχεις δική σου άποψη για το χωριό μου αφού το έχεις επισκεφθεί τόσες φορές! Και το κυριότερο το ότι έχεις ντόπιο φίλο, λέει πολλά!! Γιατί έτσι μόνο μπορείς να το γνωρίσεις το χωριό, μέσα από τους ανθρώπους του και όχι σαν τουρίστας περαστικός!! Το φίλο σου θα τον ξέρω σίγουρα... :)))

marianaonice είπε...

@Αντώνη μου
οι προσκλήσεις οι δικές μου όταν γίνονται, γίνονται σοβαρά και μόνο για να γίνουν δεκτές και όχι λόγια του αέρα!! Πιστεύω να το έχεις καταλάβει αυτό!!
Θα χαρώ όταν θα έρθεις κάποτε να είμαι εκεί για να σου γνωρίσω την αληθινή Αγιάσο!!
Καλημέρεεες :)))))

αντωνης είπε...

Φυσικα και το εχω καταλαβει Μαριαννα μου.
:)

akrat είπε...

ουφ...
αφού μας τα είπες όλα εσύ
σιγά μην πάμε...
χιχι
πάντα να είστε καλά..

leondokardos είπε...

Υπέροχο οδοιπορικό Μαριάνα μου. Όλο νοσταλγία και τρυφερότητα για τα μέρη της καταγωγής σου. Όμορφες φωτογραφίες και ταιριαστά τραγούδια.
Πριν πέντε χρόνια είχα κάνει διακοπές στη Μυτιλήνη και είχαμε περάσει και απο την Αγιάσο. Έχεις δίκαιο, η πατρίδα σου είναι πανέμορφη.
Καταλαβαίνω πως νιώθεις όταν βρίσκεσαι εκεί. Έχω παρόμοια συναισθήματα με σένα. Πρωτοπήγα στη Κεφαλονιά - γεννημένος στην Αθήνα αλλά κεφαλονίτικης καταγωγής-όταν ήμουν 25 χρονών. Απο τότε λάτρεψα αυτό το νησί και άρχισα να πηγαίνω πολύ συχνά. Κάθε φορά που βρισκόμουν εκεί, ένιωθα ενα υπέροχο συναίσθημα να με πλημμυρίζει, νόμιζα οτι αυτό το νησί μ΄αγκαλιάζει.
Αισθάνομαι πάντα την ίδια τρυφρότητα και νοσταλγία για τα μέρη αυτά.

Γωγώ Πακτίτη είπε...

υπέροχο ταξίδι με εικόνες
ονειρεμένες!

με αγάπη και χαμόγελο...:)

υγ
συγνώμη που δεν παίζω στο παιχνίδι που με κάλεσες,
μα τρέχω με θέματα υγείας των γονιών μου.
φιλιά...:)

marianaonice είπε...

@Αντώνη :)))
Έτσι μπράβο! Είπα και εγώ!!
*Διόρθωση λάθους: Στην απάντησή μου του πρώτου σχολίου σου το σωστό είναι: "στο οποίο νοιώθω ότι ανήκα πάντα και θ' ανήκω μέχρι να πεθάνω, έστω και αν ΔΕΝ γεννήθηκα εκεί"!!

@akrat
Αν δεν πάτε εκεί δεν είδατε τίποτε!!
Η περιγραφή με τα λόγια είναι πολύ φτωχωή για να απεικονίσει την πραγματικότητα!!

@leondokardos
Έτσι είναι @φίλε μου. Ο τόπος της καταγωγής μας, είναι για μας σημείο αναφοράς!! Και η Κεφαλλονιά είναι πανέμορφη. Βρέθηκα εκεί για 7 ημέρες όταν ήμουν αρραβωνιασμένη!
Υπέροχες στιγμές σε υπέροχα μέρη!

@γωγώ μου,
σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Μην ανησυχείς για το παιγνίδι! Δεν έγινε και τίποτε αν δεν παίξεις!! Πρωτεύουν τα θέματα υγείας των δικών σου ανθρώπων και εύχομαι καλή μου να είναι περαστικά και γρήγορα. Και σε σένα καλή δύναμη να ανταποκριθείς όπως πρέπει!!..
Φιλιά!!

Καλό βράδυ @φίλοι μου.

αντωνης είπε...

Να μη λες!!!

χαχαχαχαχαχα

Καλο βραδυ
:)))

patsiouri είπε...

Όποιος δε έχει χωριό πρέπει να νιώθει βαθύτατα δυστυχισμένος και...ποτέ δεν είναι αργά, ας υιοθετήσει ένα γρήγορα!
Ευτυχώς κι'εγώ έχω σταθεί σαν εσένα, όχι απλά τυχερή, ευλογημένη!

marianaonice είπε...

@Αντώνη
Δεν λέω!! Απλά θα περιμένω!!
:))))))

@patsiouri μου
Έτσι είναι όπως το λες. Ευλογία να έχεις κάπου τις ρίζες σου και να τις φυλάς ατόφιες και αυθεντικές!!
Καλό βράδυ @φίλοι μου!!

cinderella είπε...

Μαριάνα μου είναι από τα πιο όμορφα, τα πιο γραφικά, τα πιο ωραία χωρία της Ελλάδας χωρίς αμφιβολία!! Είχα πάει πριν από έξι χρόνια και οι μνήμες είναι τόσο έντονες!! Έχω σκοπό να ξαναπάω σύντομα!! Μαγευτική και η αφήγησή σου, πλήρης και χορταστική!!
Να είσα πάντα μα πάντά καλά και να μας κουβαλάς τέτοιες εικόνες και ιστορίες για να ταξιδεύουμε κι εμείς νοερά!!

VAD είπε...

Στο χωριό μου τάλεγαν σαχνισιά,τσίγκινες(ίσως παλιότερα σανιδένιες)προεξοχες στα παράθυρα,με παραδοσιακα κάγκελα στην απέξω πλευρά.Στα σαχνισιά τοποθετούσαν μικρές γλαστρες με αρωματικά φυτα(βασιλικό,δυόσμο,γεράνι),για να φέρνει ο αέρας τη μυρωδιά μέσα στο σπίτι!Μας επιασε το ρομαντικό;Ισως....

spy είπε...

EXO PAEI STHN AGIASO!
DYO KALOKAIRIA TA EXO PERASEI STHN MYTILINI! TO EXO GYRISI TO NISI!
MOLIVO,ERESO,APOLITHOMENO DASOS, KOLPOS THS KALONHS ME TIS SARDELES, AGIOS ERMOGENHS,TAKSIARXHS!
MALISTA 2 FORES EXO PAEI APO MYTILINI STHN AGIASO ME TA PODIA!!
KSEREIS TON DEKAPENTABGOYSTO!
POLY OMORFA EINAI STHN AGIASO!
ELPIZO KAPOTE NA KSANAPAO!
THN KALHMERA MOY!!

phlou...flis είπε...

Κοίτα να δεις συμπτώσεις. Πρώτη φορά επισκέφθηκα τη Λέσβο το 95, οικογενειακώς. Περάσαμε υπέροχα. Βατερά, Ερεσσός, Αγιος Ισίδωρος, Αγιάσος, Σίγρι και φυσικά Μυτιλήνη. Φοιτητής ο γιος μου το 2001 στο πανεπ. Αιγαίου, στη Μυτιλήνη. Το διαμέρισμα στη Μυριβήλη, απέναντι από το ΤΕΒΕ. Ο πιο ...ήσυχος δρόμος της Μυτιλήνης. Εκτοτε, επισκεφτόμαστε για διακοπές τη Λέσβο άλλες 3 φορές. Αγιάσος, Το περιβόλι τ' Ουρανού, Τάρτη (εκεί βουλιάζει το ποδήλατο θάλασσας που νοικιάζουμε και μαζί μ' αυτό, η ψηφιακή και το κινητό). Υπέροχο νησί, υπέροχοι άνθρωποι με τα αρνητικά χαρακτηριστικά θορυβώδους μεγαλούπολης η Μυτιλήνη. Την αισθάνομαι σαν δικό μου νησί. Τη λατρεύουμε οικογενειακώς -εκτός από το γιο μου που έμεινε εκεί φοιτητής.

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Τι ομορφιές σε αυτό το ποστ! Ξέφυγα για λίγο, εκεί ήμουν... κι ανανεώθηκα! Σε ευχαριστώ για το ταξίδι...
Καλό απόγευμα!

Ανώνυμος είπε...

Όμορφο το χωριό σου και τα τραγούδια επίσης όμορφα και αυτά..!

leondokardos είπε...

Μαριάνα καλησπέρα. Πρέπει να ξαναπαπάς στη Κεφαλονιά . Αλλάζει πολύ χρόνο με χρόνο. Και όταν το αποφασίσεις να μου το πείς. Γιατί ξέρεις, οι κεφαλονίτες εχουν τη τρέλα τους - εκει έγινε και το πρώτο τρελάδικο της Ελλάδας !!!
Υπάρχουν λοιπόν παραλίες υπέροχες αλλά που δε τις λένε οι ντόπιοι στους ξένους,τις ξέρουν μόνο εκείνοι.
Όταν λοιπόν το αποφασίσεις, θα σε ενημερώσω εγω. Μόνο μη το πεις πουθενά αλλού!!! Χάθηκα...

marianaonice είπε...

@ciderella μου
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το χωριό μου! Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά αυτό που έκανα ήταν απλά μια κατάθεση ψυχής για τον τόπο αυτό που έχει πραγματικά διαμορφώσει την ψυχοσύνθεσή μου.

@vad μου
Στη Μυτιλήνη τα σαχνισίνια δεν είναι απλά ξύλινοι εξώστες αλλά ξύλινα δωμάτια που προεξέχουν. Η ρίζα της λέξης σαφώς είναι ίδια και προφανώς στην Τουρκική γλώσσα σημαίνει την προεξοχή, υποθέτω.
Στην Αγιάσο @φίλε μου ο ρομαντισμός και ο λυρισμός είναι τρόπος ζωής για όλους όσους τύχει να ζήσουν εκεί έστω και για λίγο!

@spy μου
Αφού έχεις πάει Μυτιλήνη και Αγιάσο καταλαβαίνεις καλά τι θέλω να πω!
Ναι το Δεκαπενταύγουστο πάνε με τα πόδια από Μυτιλήνη - Αγιάσο, στο πανηγύρι της Παναγίας, οι μεγαλύτεροι για τάμα και προσκύνημα και οι νεότεροι για περιπέτεια και γλέντι! Το ίδιο γίνεται και στο Πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο!

marianaonice είπε...

@Phlou-phlis μου
Δεν υπήρχε περίπτωση να μη σε σκλαβώσει η Μυτιλήνη, αφού τη ζήσατε κάμποσο καιρό και μάλιστα όχι ως τουρίστες! Όσοι βρέθηκαν εκεί είτε ως φοιτητές, είτε ως φαντάροι, είτε ως αγροτικοί γιατροί την έβαλαν στην καρδιά τους! Φαντάζομαι τη στενοχώρια σας όταν στο καταπληκτικό για μένα Τάρτι (φάγατε ψάρι;) χάσατε την ψηφιακή και το κινητό! Δεν πειράζει πράγματα που αντικαθίστανται δεν πρέπει να μας στενοχωρούν!

@ανεμοσκορπίσματα
Νικόλα μου πολύ χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτησή μου αυτή! Εγώ σ' ευχαριστώ που με τιμάς με την παρουσία σου. Περνώ και εγώ από εσένα, όμως εδώ στο εξοχικό μου δεν έχω γρήγορο ιντερνετ και δυσκολεύομαι να σας αφήσω σχόλια. Από σήμερα βράδυ όμως θα έχω κόνεξ οπότε θα τα πούμε σύντομα!!

@outopios
Κώστα σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι που σου άρεσαν τα τραγούδια. Είναι παραδοσιακά και αυθεντικά!! Και χορεύονται πολύ ωραία!!

Καλό βράδυ @φίλοι μου!

marianaonice είπε...

@leondokardos
Κάποτε θα ξαναπάω στην Κεφαλλονιά. Σίγουρα μετά από τόσα χρόνια που πήγα εγώ, θα έχει αλλάξει. Όμως οι πανέμορφες ακρογιαλιές της και γενικά η φύση της, καθώς και οι παραδοσιακές ταβέρνες της με τις καντάδες της, πιστεύω ότι δεν έχουν αλλάξει! Άλλωστε οι αναμνήσεις όμορφων στιγμών δεν αλλοιώνονται με τα χρόνια, αντίθετα γίνονται πιο έντονες και πιο γλυκές!
Το ξέρω ότι οι Κεφαλλονίτες έχουν ...μία τρέλλα! Έχω φίλους Κεφαλλονίτες!! Μιλάμε όμως για ωραία τρέλλα!!!
Νάμαστε καλά και όταν ξαναπάω θα σου πω :))))
Καλό βράδυ @φίλε μου.

Unknown είπε...

Τι έγινε εδώ; Κεφαλλονίτικο στέκι άνοιξες Μαριάνα; Οι φωτογραφίες σου με τα στενά δρομάκια είναι μαγικές. Καλό Σ/Κ.

marianaonice είπε...

@mariana μου
Τι σύμπτωση! Μόλις σου προωθούσα ένα mail και εσύ έγραφες το σχόλιό σου, ταυτόχρονα!
Φίλη μου τα στενά δρομάκια είναι από την Αγιάσο της Λέσβου. Όσο για την Κεφαλλονιά μου τη θύμισε ο Λεοντόκαρδος, που είναι από εκεί, και εγώ είχα πάει πριν πολλά χρόνια.
Όλα τα νησιά της Ελλάδας έχουν τις ομορφιές τους και ο καθένας τις αισθάνεται διαφορετικά για τον τόπο του!
Καλό ξημέρωμα!!

tzonakos είπε...

Καταπληκτικό το θέμα για ενα μέρος που δεν εχω πάει.
Οπως καταλαβαίνεις θα το τυπώσω να το εχω για οταν πάω κι ευχομαι να ναι του χρόνου.
Μ αρεσει εκει που περιγράφεις τους ντόπιους γιατι οι άνθρωποι ενός τόπου φτιάχνουν η οχι τον τόπο που ζούν.
Και οι φωτογραφίες πολυ καλές, δεν θυμάμαι να ειχα ξαναδεί φωτο απο εκει !
Καλημερες :)

marianaonice είπε...

@Tzonako μου
Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε το χωριό μου!! Βέβαια είναι άλλο πράγμα να το ζεις!! Ν' ακούσεις και τα τραγούδια! Θα σε βάλουν στο πνεύμα όλης της ατμόσφαιρας που επικρατεί εκεί!
Εγώ κάθε χρόνο πάω για 20-25 μέρες.
Θα χαρώ όταν θα έρθεις να είμαι εκεί να σε ξεναγήσω στην ντόπια ζωή και όχι μόνο στ' αξιοθέατα που μπορείς να τα δείς και μόνος σου!
Την καλημέρα μου :))))

Υ.Γ. Είμαι στο εξοχικό μου και μέχρι σήμερα δεν είχα γρήγορο ιντερνετ και έχω καιρό να έρθω από τα μέρη σου και γενικά να βολτάρω στις μπλογκογειτονιές! Από σήμερα ελπίζω να συνδέσω το κόνεξ που πήρα οπότε ...σούρχομαι!!!

leondokardos είπε...

Ελα τώρα mariana, μη μας μαλώνεις που μιλήσαμε με τη Μαριάνα για τη Κεφαλονιά !! Είναι πράγματι μαγευτικό νησί, κι όταν πας μια φορά ,έχεις την επιθυμία να ξαναγυρίσεις γρήγορα. Δοκίμασε !!

Unknown είπε...

Μαριάνα σ' ευχαριστώ πολύ. Φανταστικές οι φωτογραφίες.

leondokardos
Δεν σας μάλωσα. Κάθε άλλο. Γεννήθηκα στη Κεφαλλονιά. Χαίρομαι που κατάγεσαι κι εσύ από εκεί.

leondokardos είπε...

@mariana.
Αστειεύτηκα για το ...μάλωμα!!
Χαίρομαι που είσαι απο τη Κεφαλονιά και πιστεύω να συμμερίζεσαι τον ενθουσιασμό μου γιαυτό το νησί.

marianaonice είπε...

@mariana
Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτογραφίες του mail. Από Αυστραλία μου ήρθαν!! :)))

@leondokardos
Είδες τελικά;; Βρεθήκατε και πατριώτες με τη Μαριάνα!!

Καλό απόγευμα και καλό Σ/Κ @φίλοι μου.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Με μεράκι και πολύ αγάπη για τονησί σου το 'φτιαξες το ποστ.

Ααααχχχχ... σήμερα τα άκουσα τα τραγούδια...σαντούρι.... όμορφα τα νησιώτικα ακούσματα...

"Ορκίστηκα στην Παναγιά, ωχ αμάν, αμάν...."
:-)

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

marianaonice είπε...

@Γλαρένια μου
Είδες τι ωραία τραγούδια;;
Γλέντι τρελλό κάνεις μ' αυτά!
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν!
Καλό ξημέρωμα και μια όμορφη Κυριακή να έχεις!!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Ιερα χώματα που με γέννησαν....χωριό μου αγαπημένο....το πιο ομορφο του κόσμου είσαι....

Φυρί-φυρί είπε...

Διάβασα με καθυστέρηση το υπέροχο αφιέρωμα σου στη Αγιάσο. Είναι τόσο διαχρονικό που δεν χάνει με τίποτα την φρεσκάδα του.

marianaonice είπε...

@Φυρί-φυρί
Νάσαι καλά!
Χαίρομαι πολυ που το βρήκες αυτό το άρθρο και το απόλαυσες!
:))

Όταν κοιτάς από ψηλά την ανατολή !!