Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Αποχαιρετώντας την πανέμορφη Αγιάσο και τη Μυτιλήνη....


Φθάσαμε στην ώρα μηδέν!!
Επιστροφή στον Πειραιά!!
Τελευταίες εικόνες, τελευταίες στιγμές που μακάρι να ήταν αιώνας!!
Όμως φεύγουν τόσο γρήγορα που τώρα μέσα στο καράβι νοιώθω πως μόλις ήταν χθες που ταξίδευα γεμάτη χαρά από Πειραιά για Μυτιλήνη...
Τώρα ταξιδεύω αντίστροφα. Στο καράβι μέσα προσπαθώ να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου και τις τελευταίες εικόνες που έκλεισα στη ματιά μου, φεύγοντας από το χωριό...
Για να απαλύνω λίγο τη μελαγχολία που δεν το κρύβω αρχίζει να με κυριεύει σιγά-σιγά, θα μοιραστώ μαζί σας ό,τι αυτή τη στιγμή εγώ ήδη έχω αρχίσει να αναπολώ...

Χθες αφού κάναμε μία γύρα στους συγγενείς για να αφήσουμε γειά, καταλήξαμε το βραδάκι, όπως πάντα, μετά τη βόλτα μας στο πάνω μέρος του χωριού στο δρόμο που οδηγεί προς τα κτήματα και τα δάση που ενώνουν την Αγιάσο με το Πλωμάρι, (φανταστική διαδρομή για περιπατητές), στο κοντινό στο σπίτι μας οινομαγειρείο του "Παπέλι", στο Σταυρί, για το τελευταίο ουζάκι...


Ο περιβάλλων χώρος του μαγαζιού έχει με μαεστρία και μεράκι διακοσμηθεί με αποστάγματα σοφίας και ρητά, που επινόησε και έγραψε ο αρχικός ιδιοκτήτης και πατέρας του σημερινού, Μιχαήλ Βίγλατζης ή Παπέλης (παρατσούκλι).
Σας παραθέτω μερικά και με τη μετάφρασή τους από την Αγιασώτικη διάλεκτο στα ...ελληνικά Χαχαχα!!!

"Μη με λέτε αναίσθητο, γιατί εσείς με κάνατε" και " οι κληρονόμοι θα φάνε από το περίσσευμα και όχι από το υστέρημα"



Από αριστερά προς τα δεξιά: πάνω: "τν οικουνουμία θα τ΄κάν' ς άμα τς έχς" δηλαδή "Την οικονομία θα την κάνεις άμα τους έχεις" (τους παράδες, δηλαδή τα χρήματα εννοεί),
"στερνή μου γνώσ' να σ' είχα πρώτα", "όπου ακούς πολλά κεράσια παίρνε μικρό καλάθι"
κάτω: "οι φίλοι είναι μέχρι που μασσούν" δηλαδή που τους δίνεις, "ψέμματα μαγειρεύεις η κοιλιά σου θα το βρει" και "μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι για να μασσούν (δηλαδή να τρώνε) οι ξύπνιοι"!! χαχαχα!!!
Ο εικονιζόμενος που πίνει το ουζάκι του, είναι ο Δημητρός Μαϊστρέλλης, παρατσούκλι  "Τσουλίκας"  που ζει πάντα στην Αγιάσο και εργάζεται σε διάφορες  δουλειές, από εποχιακός πυροσβέστης, θηροφύλακας, φύλακας ξενοδοχείων και παράλληλα και αγρότης!! Τις ντομάτες που βλέπετε τις καλλιεργεί ο ίδιος!!
Δεν έχετε ξαναφάει τέτοιες!! Σίγουρα σας λέωωω!!!! Αγαπά πολύ το χωριό του και περισσότερο τη φύση γύρω του!!
Εγώ τον λέω ο Μέλ Γκίμπσον της Αγιάσου! Του μοιάζει καταπληκτικά, αν κάνεις δε παρέα μαζί του σίγουρα θα γονατίσεις από τα γέλια!! Το χιούμορ του πηγαίο και πανέξυπνο!!
Του είπα ότι θα τον βάλω στο μπλογκ μου και θα δείξω και τις ντομάτες του και μου λέει:
"Κανένα πρόβλημα! μόνο γράψε ότι έχω και σπόρο..." "Τι σπόρο;;" Τον ρωτώ εγώ.
"Για τις ντομάτες ρε συ, τι νόμιζες;;..." μου λέει με υπονοούμενο πονηρό....!!! και ξεράθηκε στα γέλια!!!
Θα τον βρείτε και ως ανώνυμο σχολιαστή μου στις τελευταίες μου αναρτήσεις, με την υπογραφή ΔΗΜΗΤΡΗΣ!
Οι Αγιασσώτες όταν αστειεύονται δεν κολλάνε σε σεμνοτυφίες και υποκριτικές υπεκφυγές!
Μιλούν με ευθύτητα και τα αστεία τους που συνήθως είναι και σόκινγκ δεν είναι ποτέ άσεμνα ή προσβλητικά!! Είναι πέρα για πέρα αληθινά!!!
Έχει και άλλα πολλά αποφθέγματα εκεί γύρω καρφωμένα και προσελκύουν τους επισκέπτες που προσπαθούν να τα φωτογραφήσουν και να τα ...αποκρυπτογραφήσουν!!

Νομίζω ότι αυτό δεν χρειάζεται μετάφραση...


Και για τα γηρατεία: "Δεν την θέλω τη ζωή, έπιασα πια και βαριέμαι, όπου μ' αγγίξεις παντού πονώ και όλο ξεκατουριέμαι..."


Και η νοοτροπία των Αγιασωτών σε όλο της το μεγαλείο!! "Δεν ξέρουμε το απαγορεύεται, ο καθένας όπως βολεύεται". Φταίει το δωρικό ίσως στοιχείο που στην αρχαιότητα κατοίκησε εδώ πάνω, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέρη της Μυτιλήνης, που επικράτησαν οι Αιολείς! Έτσι οι Αγιασώτες μοιάζουν λίγο με τους Αγρινιώτες, Σφακιανούς και Μανιάτες!! Είναι ανυπότακτοι και τόσο ελεύθεροι που μερικές φορές αγγίζουν τα όρια της ...ασυδοσίας!! Χαχαχα!!!!

"Όπου έκανα καλό βρήκα χειμώνα!"




Και το αποκορύφωμα της ειρωνικής φιλοσοφίας τους: "Για να πας μπροστά πρέπει να έχεις το ένα Μ.Μ.Μ." δηλαδή όπως μας εξήγησε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και συγγραφέας των παραπάνω μαργαριταριών, Μιχάλης Βίγλατζης εννοεί "μ..νί, μέσον, μονέδα (χρήματα)"

Φθάσαμε ήδη στη Χίο. Το καράβι άραξε για λίγο, να κατεβάσει επιβάτες... Και εγώ σας καληνυχτίζω με μία τελευταία εικόνα που έκλεισα στη ματιά και στη σκέψη μου, ταξιδεύοντας μεσοπέλαγα λίγο πριν βουλιάξει ο ήλιος στο Αιγαίο!!...

Καλό φθινόπωρο και καλό μήνα!!!

Σε όσες φωτογραφίες θέλετε να δείτε λεπτομέρειες πατήστε χεράκι.
.

66 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Καλωσορίζοντας τη Μαριάννα!
Καλό μήνα και καλό Φθινόπωρο, με τόσες εικόνες που κουβαλάς στις αποσκευές σου σίγουρα θα ξανοίξει το γκρίζο της πρωτεύουσας που φτάνεις.
Μακάρι κι εμείς να είχαμε τέτοιες εικόνες για παρηγοριά το χειμώνα.

marianaonice είπε...

@Μοναχικέ Λύκε μου
Σ' ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα!!
Όταν σας δίνετε η ευκαιρία ποτέ να μη τη χάνετε για να γεμίσετε τις μπαταρίες σας με τέτοιες εικόνες και παραστάσεις!! Αξίζει τον κόπο!!
Δεν ξέρω αν θα ξανοίξει το γκρίζο της πρωτεύουσας, αλλά ξέρω σίγουρα ότι εγώ για πολύ καιρό ακόμη θα βρίσκω παρηγοριά και θα δραπετεύω σ' αυτές τις όμορφες αναπολήσεις!!
Καλό σου βραδάκι!
:)))

cinderella είπε...

Ειπαίρωχω πώστ

(Υπέροχο πόστ!!)
Ξέχασα να πω: Καλώ Μόίνα!! :))

marianaonice είπε...

@ciderella μου
Μπήκες ακριβώς στο πνεύμα του ...συγγραφέα! Χαχαχα!!
Καλώ μοίνα λοιπόν!!!
:)))

Ανώνυμος είπε...

Kαλώς το μου!!
Μη μου στενοχωριέσαι. Έχει και τα καλά του το φθινόπωρο. Θα προσαρμοστούμε όλοι μαζί. Ένα χεράκι να βάλουμε, και τα καταφέραμε. Όσο για την επισημείωση "Σε όσες φωτογραφίες θέλετε να δείτε λεπτομέρειες πατήστε χεράκι" υποκλίνομαι.
Φιλί κοραλένιο για έναν καλό μήνα!!

Vrakas Kostas είπε...

Καλη ανασυνταξη!
Καλη προσαρμογη!
Μια καλησπερα..ενα φιλι!

marianaonice είπε...

Kώστα μου
Σ΄ευχαριστώ πολύ!!!
Και κουνάει το καράβι τώρααα... Μόλις που πρόλαβα να σου απαντήσω γιατί μάλλον χάνω και το σήμα μου...
Καλό βράδυ!!

Laplace είπε...

καλο μηνα!καλο φθινοπωρο!

marianaonice είπε...

@zanzibar μου
Σ΄ ευχαριστώ!! Εσείς είστε η παρηγοριά μου!! Μόλις ήμουν στα @μέρη σου και γέλασα...
Ναι η υποσημείωση για τις φωτογραφίες απλά είχε το νόημα να σας το υπενθυμίσω...
Χαχαχα!!
Φιλιά!!
Καλό φθινόπωρο και καλό μήνα!
Και εσένα μάλλον μόλις που προλαβαίνω να σου απαντήσω. Για να δούμε...

marianaonice είπε...

@laplace78
Σ' ευχαριστώ πολύ @φίλε μου!
Καλή @αντάμωση και στα μέρη σου!
Θα προσπαθήσω να περάσω απόψε, αλλοιώς το συντομότερο...
Καλό σου βράδυ!!

αντωνης είπε...

Καλη επιστροφη Μαριαννα μου!!!

:)))

Φιλια!

:)))

marianaonice είπε...

@αντώνη μου
Σ' ευχαριστώω!!!!
Φιλιά!!!

Μία έχω σήμα μία το χάνω!! Για να δούμε μέχρι πόσο ακόμη θα έχω επαφή μαζί σας!!
Πολύ μ' αρέσει που μιλάω μαζί σας μέσα από το πέλαγος!!
Συναρπαστικό μου φαίνεται!!

tzonakos είπε...

Eξαιρετικές οι εικόνες, ενα απο τα όμορφα άρθρα που εχω δει σε μπλοκγς, πολυ ξεχωριστό και μοναδικό.
Δίνεια καθαρά και ξάστερα το χρώμα του τόπου και χωρις τη λαλιά του ενας τόπος δεν μπορεί να γινει κατανοητός.
Να γιατι, η ζωντανή λαλιά ειναι μακράν καλύτερη απο την διαδικτυακή. Ειναι αληθινή. Βλέπεις τον άλλο, τον καταλαβαίνεις, σε νιώθει.

Καλή επιστροφή.

Matrix είπε...

Πανέμορφη Αγιάσος, με τις ωραίες ιδιαιτερότητες της.

Καλή αρχή και καλό φθινόπωρο.

akrat είπε...

καλή επιστρόφα...
για τα ΜΜΜ... έχω να πω ότι επειδή μου λείπει το πρώτο... δεν θα πετύχω.... στην άλλην ζωήν... ή να πάω Καζαμπλάνκα???


χαχα

Ανώνυμος είπε...

KΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!!!ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΕΓΝΟΙΕΣ!!ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΓΕΜΙΣΑΤΕ ΤΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΜΕ ΣΑΝΤΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΙΑ, ΠΟΙΟΣ ΤΗ ΧΑΡΗ ΣΑΣ!! ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ. ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ!!!
ΕΥΤΥΧΩΣ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΤΙ ΠΡΟΛΑΒΑ ΚΙ ΕΓΩ, ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΞΕΚΟΥΡΝΤΙΣΤΗΚΕ ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ.
ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠ΄ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΑΝΟΥΡΙΟ, ΞΑΝΑΒΡΕΘΗΚΑ ΝΟΕΡΑ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΠΟΛΛΩΝ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΩΝ, ΤΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ "ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟ ΑΔΕΛΦΟ ΒΟΥΝΟ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΟΥ" ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ "ΠΑΓΩΝΙΑ" ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΜΑ. ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ, ΚΑΡΥΔΙΕΣ, ΦΤΕΡΕΣ, ΠΕΡΒΟΛΙΑ ΜΕ ΠΗΓΑΔΙΑ (ΣΩΘΗΡΙΑ) ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΑΚΙ, Ο ΗΛΙΟΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΛΑΣΤΗΣΗ. ΚΑΠΟΤΕ ΖΟΥΣΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΘΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΛΥΤΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ. ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΚΛΥΣΘΕΙ ΑΠΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ. ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ. ΠΑΙΔΙ ΗΜΟΥΝ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΚΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΦΕΥΓΩ ΣΑΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΟΥ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ (ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ 34 ΕΤΩΝ) ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΥΝΤΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ. ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΊ;
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΥΧΟΝΤΕΣ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΝΑ "ΡΟΥΜΑΝΙΑΣΕΙ" ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ(ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ). ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ; ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΝ.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΑΣ!!
ΦΙΛΙΑ
ΖΩΗ=ΠΡΟΣΦΟΡΑ

patsiouri είπε...

Αχ βρε Μαριαννάκι...όλοι στα ίδια χάλια είμαστε...όλοι όμως!!!!
Κάθε χρόνο όλο το Σεπτέμβρη είμαι αποφασισμένη να φύγω για επαρχία...ψάχνω δουλειές και τέτοια...μετά μου περνάει...τι να πείς!

Ανώνυμος είπε...

Καλό είναι και το φθινόπωρο και ο χειμώνας, γιατί αν δεν ήταν αυτές οι εποχές δεν θα μπορούσαμε να τις συγκρίνουμε με το καλοκαίρι. Είναι δηλαδή αυτό που λεν "Μια ζωή ολόκληρη ευτυχισμένη κανείς δεν θα μπορούσε να την αντέξει. Θα ήταν ο Αδης στη γη"
Δεν μπορούμε να μη παραδεχθούμε όμως ότι αρχίζει το τρέξιμο από τώρα.Εξαρτάται από ποιό σημείο θα επιλέξουμε να κάτσουμε, όπως σου έλεγα στην Αγιάσο θυμάσαι(το ψάρεμα, το καλάμι, τη βάρκα, το αλιευτικό, τα αλιευτικά κ.τ.λ.) που λέει ο άλλος "μα και τώρα κάθομαι..." Τι σοφό...
santouri gr.

marayia είπε...

Καλως τηνα την περδικα! Καλως μας βρηκες παλι και μας γεμισες εικονες ταξιδιαρικες γεματες ομορφιες!
Σε αντιθεση με τους υπολοιπους εγω δεν θα σου πω "Καλο Φθινοπωρο" αλλα καλο μικρο Καλοκαιρακι! και καλη επαναπροσαρμογη χαλαρα..
φιλια κι ενα χαμογελο Λιακαδισιο

marianaonice είπε...

@Tζονάκο μου
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Έχουν ιδιαίτερη σημασία για μένα αφού τα λες εσύ που εκτιμώ ιδιαίτερα...
Όντως έναν τόπο τον χαρακτηρίζει η ντοπιολαλιά του και η αμεσότητα που εκπέμπει αυτή στην επικοινωνία με τους ανθρώπους του!!
Ακόμη και τα αστεία τους, αν δεν τα ακούσεις στη δική τους διάλεκτο δεν έχουν την ίδια χάρη!..
:))

@matrix μου
Εσύ καταλαβαίνεις καλύτερα αφού ξέρεις νομίζω ακριβώς για τι μιλώ!!
Όλο το νησί μας είναι όμορφο αλλά η Αγιάσος έχει πράγματι την ιδιαιτερότητά της!

@akrat μου
Έεε!! όχι να πας και Καζαμπλάνκα για το ένα Μ! Σου μένουν τα άλλα δύο!! Χαχαχαχα!!!!

Καλό απόγευμα @φίλοι μου!

marianaonice είπε...

@ΖΩΗ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Ρένα μου, έχεις δίκιο, κάποτε τα
σωθήρια (καστανιώνες) συντηρούσαν οικογένειες και τα βουνά έσφιζαν από ζωή!! Τώρα καλά λες ρουμάνιασαν και αγρίεψαν!! Το έχω ακούσει ότι κατέβηκαν αγριογούρουνα! Είναι όντως κρίμα αν δεν φτιάχνεται αγροτικός δρόμος λόγω ελλείψεως κονδυλίων και κυρίως πρωτοβουλίας των αρμοδίων! Ένας τέτοιος δρόμος θα σώσει από πολλά δεινά!! Ας ελπίζουμε όμως, γιατί το χωριό μας ακόμη το αγαπούν οι άνθρωποί του!
Ο Στρατής τα σωθήρια τα θεωρεί καλύτερα και από τους ελαιώνες!!
Τι λες θα πάμε στη γιορτή του κάστανου;;; :)))
Βλέπεις έχω αρχίσει να σκέφτομαι πάλι να ξαναπάω πίσω το συντομότερο, και ας ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο! Απλά ζητώ παρηγοριά και ελπίδα...για να αντέχω τα δύσκολα που έρχονται!!
Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου καλή μου ξαδελφούλα!! Εύχομαι και εγώ καλό χειμώνα να έχουμε και να ανταμώνουμε λίγο συχνότερα...

Υ.Γ. Έχασες γλέντι τρελλό το τελευταίο Σάββατο, στη βάφτιση της εγγονής του Πρόεδρου του Αναγνωστηρίου, Κλεάνθη Κορομηλά, στην τοποθεσία Καρήνη!!
Εκεί να δεις!!! Χαμός!!! Θα προσπαθήσω να ανεβάσω video προσεχώς, αν τα καταφέρω!!
Και η ατάκα του Στρατή που έπαιζε σαντούρι και μπαγλαμά ενώ εμείς και η γυναίκα του χορεύαμε:
"άλλ' παίζιν, άλλ' χορεύγιν τσι τα μουρά λιώντι μουναχά τουν", δηλαδή για όσους δεν καταλάβουν: "άλλοι παίζουν (μουσική εννοεί), άλλοι χορεύουν και τα μωρά γυρίζουν μοναχά τους", αφού αυτά είχαν μείνει στο χωριό και δεν ήρθαν μαζί μας στην Καρήνη που έγινε το τραπέζι!! Χαχαχα!!!!
Καλό μήνα!!

@patsiouri μου
Άσε δεν μιλιέμαι σήμερα!! Έφθασα το πρωί στην Αίγινα, απ' όπου είχα φύγει, για να φέρω κάποια πράγματα στους γονείς μου και να τους δω πριν επιστρέψω οριστικά στη μαύρη Αθήνα την Κυριακή!
Πάντα τέτοιο καιρό λέω θα ξαναπάω γρήγορα πριν το καλοκαίρι, αλλά μέχρι τώρα δεν τα κατάφερα!!
Φιλιά και καλό μήνα!!

jf είπε...

Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι, σε ξαναβρίσκω...

Καλή επιστροφή και καλό φθινόπωρο

marianaonice είπε...

@santouri gr
Αχ Στρατή μου ήδη έχετε αρχίσει να μου λείπετε πάρα πολύ!!... :((
Είμαι Αίγινα, και δεν σταματώ να μιλώ για όσα όμορφα ζήσαμε αυτές τις μέρες!!... Ακόμη είμαι εκεί κοντά σας, και μάλλον φέτος θα το κάνω το κατόρθωμα και θα έρθω στη γιορτή του κάστανου!!
Καλά που μου θύμισες την ιστορία με τους δύο ψαράδες και το καλάμι και τα αλιευτικά, θα το κάνω ξεχωριστή ανάρτηση αυτό, γιατί πράγματι είναι σοφό!!
Απόψε πιείτε και μία μπύρα για μας!! Αχ εκεί στο ΣΤαυρί, με μπουφάν πια αφού η δροσιά πλέον αγκάλιασε για τα καλά την Αγιάσο!!
Που είσαι, περίμενε, ανεβαίνω από το σπίτι!! Με βλέπεις;; έρχομαι;; πιάσε μια καρέκλα και φώναξε και τη Χρυσούλα!! .... Νοερά είμαι κοντά σας!! Και βόλτα νωρίς σήμερα έτσι;;
Φιλιά δακρυσμένα...!!

@Xειμωνιάτικη Λιακάδα
Καλώς σε βρήκα @φίλη!
Καλό φθινόπωρο και καλή προσαρμογή σε όλους μας!!

Καλό σας βραδάκι!!

marianaonice είπε...

@JF μου
Καλώς την!! Καλό φθινόπωρο και καλή προσαρμογή σε όλους μας!!
:))

αντωνης είπε...

Καλως ηλθατε δε λεω ακομα, αφου δεν εχετε "το Θεο σας".
Ολος ο κοσμος κανει διακοπουλες 10-15 μερες, εσεις το παρακανατε πια!!!

ΗΜΑΡΤΟΝ βρε Μαριαννα!!!

Καλο βραδυ!

(πλακιτσα κανω βεβαια, ενω δεν κρυβω και το οτι ζηλευω λιγακι)
:)

marianaonice είπε...

@Aντώνη μου καλέ
Μη με ζηλεύεις!! Αν ήξερες με πόσο κόπο καταφέρνω να λείπω αρκετές μέρες είναι αλήθεια από την Αθήνα, θα με λυπόσουν!
Ό,τι κατάφερα να ξέρεις είναι με αίμα, και κανένας δεν μου χαρίστηκε!!
Απλά εγώ εδώ στην Αίγινα δεν νοιώθω ότι είμαι διακοπές αφού ούτε παρέα καθημερινή έχω, ούτε βγαίνω βόλτες, απλά είμαι στο σπίτι, δουλεύω ανελλειπώς και μόνο για λίγο ξελεγράρισμα μπορεί να κατέβω στη θάλασσα για κανένα μπάνιο! Σαν να μένω αντί στην Κάντζα που είσαι εσύ στην εξοχή, στη Γλυφάδα που είναι η θάλασσα. Ακριβώς το ίδιο είναι, δεν αλλάζει κάτι, αφού εδώ δουλεύω και αποφεύγω να ζω στο κύριο σπίτι μου στην Αθήνα, δίπλα στην Εθνική όδό και μέσα στο καυσαέριο!!
Όσο για την Αγιάσο, μπορεί να μην ήταν 10-15 μέρες πάντως ήταν λιγότερες από 20!!
Και εκεί είχα δουλειά μαζί μου!
Μη με ζηλεύεις λοιπόν!
Να με λυπάσαι πρέπει :((

phlou...flis είπε...

Νάσαι καλά για τα ταξίδια που μας ταξίδεψες στη Λέσβο

marianaonice είπε...

@phlou-phlis μου
Χαίρομαι που σου άρεσαν τα ταξίδια αυτά στο νησί μου!
Έχω ακόμη αρκετό υλικό και σίγουρα θα συνεχίσω να σας "ξεναγώ" κάποιες φορές!
Καλό σου βράδυ!!

politis-gr είπε...

Καλωσόρισες @φίλη μου.
Από τις αναρτήσεις σου έβλεπα ότι...ήσουν άλλος άνθρωπος, ζώντας μακριά από το κλεινόν άστυ.
Να θυμίσω και σ` εσένα και σε πολλούς φίλους ότι μόνο οι "αδύνατοι" δεν βρίσκουν το θάρρος να το εγκαταλείψουν. Απόφαση ζωής !
Πριν από χρόνια το ίδιο αισθανόμουν και εγώ επιστρέφοντας στην απάνθρωπη τσιμεντοποιημένη Αθήνα.
Τώρα πλέον τα αναπολώ και ειλικρινά γελώ με τον εαύτο μου.
Δεν μπορείς να καταλάβεις τι ποιότητα ζωής απολαμβάνεις περπατώντας στο δάσος ή στην παραλία καθημερινά. Χειμώνα , καλοκαίρι.

marianaonice είπε...

@politis.gr
Kαλώς σε βρήκα @φίλε μου!!
Ναι έχεις δίκιο!! άλλος άνθρωπος ήμουν εκεί πέρα! Και το ξέρω πολύ καλά τι θα πει να απολαμβάνεις έναν περίπατο καθημερινά μέσα στη φύση!!
Γι' αυτό και όσες μέρες ήμουν στην Αγιάσο, κάθε βράδυ δεν έχανα ένα μακρινό περίπατο στο δρόμο έξω από το χωριό που όταν βαδίζεις νύχτα νομίζεις ότι αγγίζεις τον ουρανό με τ' άστρα και αν απλώσεις το χέρι σου θα χαθεί μέσα στη διάφανη σελήνη!! Και το χωριό στα πόδια σου με το φωτοστέφανο της αναλαμπής του ν' απλώνεται στις γύρω δασωμένες πλαγιές!! Θεϊκές στιγμές και μοναδικές εικόνες!!
Είσαι πολύ τυχερός που κατάφερες στη ζωή σου να ξεφύγεις από την τερατούπολη!!
Να είσαι καλά και καλό μήνα να έχουμε!

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Tελικά μαζί σου καιρό νάχει κανείς να ταξιδεύει, Καλύτερο ξεναγό δεν βρήκα πουθενά.
Καλό μας Φθινόπωρο καλή μου. Τώρα και η μικρή μας πόλη ωραία είναι ,έλα να την χαρείς με τους αγαπημένους σου όταν είσαι παντού ωραία είναι.
Λυγερή του ΠΗΓΑΙΜΟΥ
http://ligery.pblogs.gr
http://lygeri.pblogs.gr

marianaonice είπε...

λυγερή μου
Χαίρομαι που κατάφερα λίγο να σε ταξιδέψω μαζί μου! Εγώ ακόμη εκεί βρίσκομαι... και αρνούμαι να επιστρέψω στη μαυρίλα που με περιμένει από την ερχόμενη εβδομάδα!!
Φιλιά και καλό βράδυ @φίλη μου!

faraona είπε...

Mariana μου αντε βρε καλως ορισες κι απο δω.Καλα καταδιασκεδασα με τις επιγραφες και τα αποφθεγματα.
Πρεπει να περασες καταπληκτικα ε?
Φαινεσαι βρε παιδακι μου ,αλλαξε το υφος σου εντελως.Μπραβο Μαριανουλα μου μπραβο!

πολλα φιλια και καλο φθινοπωρο.

Ανώνυμος είπε...

Με τέτοιο ηλιοβασίλεμα(φέτος φωτογράφισα αυτό της Πέτρας περίπου 20 φορές) και μας λες καλό Φθινόπορο; Ντροπή. Έχει ακόμα για να έρθει ο Χειμώνας. Είπαμε...όπως βελεύεται κανείς.

Τέλεια η Μυτιλίνη. Τέταρτη φορά φέτος που πήγα και τα είδα όλα.

Φιλούρες αγαπητή

marianaonice είπε...

@faraona μου
Καλώς σε βρήκα!! Ναι πέρασα πολύ όμορφα! Όπως περνάει κάποιος στην επαρχία με αγαπημένους του ανθρώπους!
Να είσαι καλά @φίλη μου και καλό μας φθινόπωρο!!
Φιλιά!!
:)))

marianaonice είπε...

@island
Αλήθεια έχεις πάει τέσσερεις φορές στη Μυτιλήνη;; Μα τότε εσύ σε λίγο θα πολιτογραφηθείς Μυτιληνιός!! Χαχαχα!!
Φαντάζομαι πόσο θα σου άρεσε για να πας τόσες φορές!! Επομένως με καταλαβαίνεις γιατί την αγαπώ τόσο πολύ!
Ναι αργεί να χειμωνιάσει ακόμη, όμως εμένα εδώ με περιμένουν... "καταιγίδες" @φίλε και έτσι το ...φθινόπωρο είναι αναπόφευκτο!! :))
Καλό σου βράδυ!

mortal είπε...

Μ' αρέσει ο τρόπος που περιγράφεις τη Μυτιλήνη και την Αγιάσο σου. Τα ζεις πραγματικά και γεμίζεις κι εμάς με νοσταλγίες!
Να είσαι καλά, Μαριάννα μου και να βγεις ηλιόλουστη από τις καταιγίδες.

Skouliki είπε...

καλημερα

ουτε μυτιληνη εχω παει ... ουφ ..πουθενα ντε δεν εχω παει ..εδω ελλαδα και χανω τα καλα λεμε ....

και εμεις που γυρισαμε τι καταλαβαμε ....αρχισαν τα τυμπανα

αντε και καλο μας χειμωναααα

roadartist είπε...

xaxa ομορφιές!!
Καλως ορισες Μαριαννα μου!!!!!
Τελειο ποστακι :-)

marianaonice είπε...

@mortal μου
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Και για την ευχή σου να βγω ηλιόλουστη από τις καταιγίδες που άρχισαν κιόλας να φαίνονται στον ορίζοντα, @φίλε μου...

@skouliki μου
Τι κάθεσαι;; Ξεκίνα να επισκέπτεσαι την όμορφη Ελλαδίτσα μας που έχει μέρη που ούτε ο νους μας δεν τα βάζει!!
Άρχισαν τα ...τύμπανα δεν λες τίποτε!!

@roadartist μου
Καλώς σας βρήκα!!
Χαίρομαι που σου άρεσε το ποστ μου αυτό! Προσπαθώ να σας μεταγγίσω λίγο από το κλίμα που επικρατεί εκεί στην Αγιάσο!

Καλό μεσημέρι @φίλοι μου!

Ανώνυμος είπε...

καλό φθινόπωρο και καλή χρονιά και σε σένα μαριάννα, τόσο ευγενική πάντα...
η ανθρωπιά είναι η ίδια η ζωή. μου έχει λείψει.
γι' αυτό δε γράφω.
σ' ευχαριστώ που πέρασες και μου ευχήθηκες! αντεύχομαι κάθε καλό!
:)

Unknown είπε...

Καλή Χρονιά..........

leondokardos είπε...

Μαριάνα μου καλωσόρισες.
Καλά, τα γραφόμενα ειχαν μεγάλο γούστο, με πολύ χιούμορ.
Τωρα πια ο καθένας στο πάγκο του. Να έχουμε ενα καλό φθινόπωρο και ενα ακόμα καλύτερο χειμώνα.
Η Αγιάσο σου πανέμορφη, θα σε περίμένει και πάλι.
Καλό μήνα.

marianaonice είπε...

@ανώνυμε
Δεν κατάλαβα αφού πέρασα και σου ευχήθηκα γιατί δεν μου άφησες υπογραφή;; Μάλλον είσαι η abttha, αφού η φράση: "η ανθρωπιά είναι η ζωή" είναι δική σου!
Όποιος/α και αν είσαι πάντως, εμένα να δεις πόσο μου έχει λείψει η ανθρωπιά!! Και φοβάμαι ότι έχει λείψει πια σε πολλούς!!
Γι' αυτό και η αληθινή ζωή μας φθείνει όλο και περισσότερο!!
Νάσαι καλά και καλό φθινόπωρο και σε σένα!!

@Eλένη τροβά
Καλή χρονιά σε όλους μας τους νομικούς!...

@leondokardos
Καλώς σε βρήκα Λεοντόκαρδε!!
Χαίρομαι που σου άρεσαν τα γραφόμενά μου. Ναι η Αγιάσος αξίζει να τη γνωρίσεις!! Του χρόνου ίσως!!
Καλό φθινόπωρο και καλό χειμώνα να έχουμε @φίλε μου!

Καλό βράδυ σε @όλους σας!

marayia είπε...

Διαβαζω και ξαναδιαβαζω τις ατακες πανω στις αυτοσχεδιες ταμπελες! ... Κι ακομα δεν τις χορτασα!
Ειναι τοσο πηγαιες!
Τοσο αυθεντικες!
Tην καληνυχτα μου με φιλι e-φιλη
:-D

habilis είπε...

Aυτό το οινομαγειρειο υπέροχο !!!
Τα αποφθέγματα του νοστιμότατα!!!

M-meggie είπε...

Καλημέρα Μαριάννα μου και καλό Φθινόπωρο.
Υγεία και ΗΡΕΜΙΑ για σένα.

. είπε...

Τούτο το ταξίδι το όμορφο στο νησί σου το καναμε μαζί.Μαζί ξεκινήσαμε,παρέα περπατήσαμε,είδα ότι τα μάτια σου είδαν,τα ίδια συναισθήματα νοιώσαμε.Και τώρα αυτή η θλίψη.Της επιστροφής.

Να είσαι καλά γλυκύτατη Μαριάννα!

Καλό και όμορφο φθινόπωρο!

marianaonice είπε...

@χειμωνιάτικη λιακάδα μου
Και εμένα αυτό μου άρεσε! Το ότι είναι πηγαίες και αντικατοπτρίζουν το πνεύμα και τον αυτοσαρκασμό των Αγιασωτών!
Να είσαι καλά @φίλη και καλή σου μέρα!

@habilis habilis
Καλώς όρισες από τα @μέρη μου!
Πράγματι μοναδικό αυτό το οινομαγειρείο! Και που να φας και τους μεζέδες του!! σπιτικοί!!
Καλημέρα σου!

marianaonice είπε...

@νότα μου
Καλημέρα ανανεωμένη και αποφασισμένη για πραγματική ηρεμία στη ζωή μας την τόσο βασανισμένη!!
Καλό φθινόπωρο @φίλη μου!

@ανασαιμιά μου
Πολύ χαίρομαι που σε ταξίδεψα μαζί μου! Αυτό ήθελα γι' αυτό πήρα και το p.c. μαζί μου σ' αυτές τις διακοπές!!
Και τη θλίψη της επιστροφής μαζί σας θα την ξεπεράσω... :))
Καλό μας φθινόπωρο και καλή σου μέρα!!

Unknown είπε...

Ωραίες φωτογραφίες και πολύ ωραίοι άνθρωποι Μαριάνα. Να περνάς καλά μάτια μου. Να πω καλό χειμώνα;

marianaonice είπε...

@mariana μου
Καλό φθινόπωρο!! Άσε λίγο ακόμη για το χειμώνα, ας μη τον φέρουμε γρήγορα, φτάνει που τον κουβαλάμε στην ψυχή μας!!...
Επέστρεψες;;
Εύχομαι πάντα υγεία!!
Φιλιά!!

Sidepap21 είπε...

Γιαβάς - γιαβάς
Κι ο κάθε κατεργάρης
στον πάγκο του συναδέλφισσα ...
Πάντως περάσαμε καλά !!!
Η Μυτιλήνη ήταν πάντα ένας από
τους πιο αγαπημένους προορισμούς μου.
Προτιμώ την Καλονή - Αγ. Παρασκευή
λόγω αδελφικών μου φίλων, αλλά και
του ότι είναι κεντρικά για εξορμήσεις.
Η Αγιάσο είναι πάντα μαγευτική ...
Τώρα μέσα τα κεφάλια !!!
ΚΑΛΟ σου ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Καλώς μας ήρθες, ανανεωμένη και ξεκούραστη.

Καλέ τι ντομάτες είναι τούτες του κουμπάρου κα Αγιασώτη Μελ Γκίμπσον...

Το ηλιοβασίλεμα το έβαλα ταπετσαρία

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

marianaonice είπε...

@sidepap21
Και η Σάμος δεν έχει και πολλά να ζηλέψει! Μόνο που είναι πιο μικρή, αλλοιώς και αυτή καταπράσινη είναι και έχει ωραίους και γλεντζέδες ανθρώπους!
Αλλοίμονο συνάδελφε τα κεφάλια μέσα πια και ο καθένας μας στον πάγκο του!
Καλό φθινόπωρο και σε σένα!

@Γλαρένια μου
Ανανεωμένη ναι!! Ξεκούραστη, χμ...παίζεται!! Γιατί εκεί στιγμή δεν χαλάρωσα, όλο στο τρέξιμο ήμουν και στο ξενύχτι, μη χάσω τίποτε από τα ...δρώμενα Χαχαχα!!!
Άσε οι ντομάτες του κουμπάρου μου ζυγίζουν 650 γραμμάρια περίπου η μία και γίνονται μόνο με νεράκι και φυσικό λίπασμα!! Άλλο πράγμα σου λέω!! Νάναι καλά ο κουμπάρος μου, που κάθε χρόνο μας φιλεύει και όχι μόνο!... Μου έδωσε και μαζί μου και ακόμη από αυτές τρώμε!!
Του μοιάζει πολύ του Μελ Γκίμπσον, δεν το λέω για πλάκα...

Χάρισμά σου το ηλιοβασίλεμα!!
Χαίρομαι που σου άρεσε!
Καλό φθινόπωρο @φίλη μου!!

astria είπε...

Καλώς ήρθες marianaonfire, φορτωμένη με μικρές σοφίες και ομορφιές!
Καλό φθινοπωράκι :))

marianaonice είπε...

@astria
Καλώς την!!
marianaonfire!! Χαχαχα!! Πολύ μου άρεσε!! Έτσι που φλέγομαι τώρα από τις αναμνήσεις των διακοπών!!
Φιλιά και καλό φθινόπωρο άστριά μου!!

VAD είπε...

Mαριάνα μου αυτός ο μπάρμπας ξεπέρασε και τον ΑΠΟΥΡΩ!
-Πληροφοριακα,στο Χαρτούμ υπάρχουν Μαϊστρέλληδες πυ κατάγονται απ'τη Μυτιλήνη!Λες;

marianaonice είπε...

@vad μου
Πολύ χαίρομαι που πρόλαβες αυτό το ποστ μου!! Ήξερα ότι θα το παρομοίαζες με το απουρώ!! Είδες;;
Σοβαρολογείς υπάρχουν Μυτιληνιοί στο Χαρτούμ και μάλιστα Μαϊστρέλληδες;;
Σίγουρα κάποιο γονίδιο θα τους ενώνει με τους Μαϊστρέλληδες της Μυτιλήνης, γιατί είναι πολλοί τέτοιοι εκτός από τον κουμπάρο μου!
Τι έγινε;; εγκαταστάθηκες;; Όλα καλά;;
Καλό φθινόπωρο να έχεις @φίλε μου και καλή προσαρμογή!!
Φιλιά!

maria είπε...

χαιρετώ την όμορφη παρέα σας.
Μαριάννα εγώ είμαι η ξαδέλφη του Μέλ Γκίπσον με τις ντομάτες.
Αρα ξαδελφοκουμπάρα
Το παιδί αυτό πρέπει να συνελήφθει όταν ο Θεός είχε κέφια και ήθελε να δόσει μήνυμα στους ανθρώπους για το ποιό είναι το σωστό πρότυπο επιβίωσης και διαβίωσης.(κάτι σαν τις δέκα εντολές).
πέστου ότι είμαι πολύ ευτυχής που υπάρχει και απ ότι βλέπω δεν είμαι μόνη.
Οσο για σένα, θέλω να σου πώ, σχετικά με το θέμα σου, ότι τα σκουλίκια καμώνονται τις τίγρεις επειδή απομονωθήκαμε και προσπαθούμε να παλεύουμε ο καθένας μόνος απέναντι σε ΑΥΤΟΥΣ που έχουν γίνει ένα.
Αν βγείς όμως στο μπαλκόνι( ή στο ιντερνετ) και φωνάξεις θα δείς ότι ακόμα υπάρχουν μαχητές που μπορούν να συσπειρωθούν.
Αυτά για καλημέρα και καλώς ήλθα.

marianaonice είπε...

@Μαρία
Καλώς ήλθες!!! Σε περίμενα!! Ο κουμπάρος μου με είχε ενημερώσει!!
Πολύ χαίρομαι που σε γνωρίζω! Θα περάσω από το @σπιτικό σου να τα πούμε και εκεί!
Έτσι φαίνεται δεν είμαστε μόνοι!!
Γι' αυτό βγήκα στους @δρόμους για να βρω παρέα όμοια και να φωνάξω στους μαχητές εμπρός όλοι μαζί να πατήσουμε τα σκουλήκια!!
Καλό σου απόγευμα!!

marianaonice είπε...

@Μαρία
Αα! Τώρα είδα ότι είσαι εντελώς καινούρια!! Εμπρός λοιπόν ξεκίνα!! και καλά @ταξίδια!!

Φυρί-φυρί είπε...

Πρώτη φορά επισκέπτομαι σήμερα 6/12 το μπλόγκ σας και η αφορμή αντιλαμβάνεσθε οτι είναι κάποιο δημοσίευμα. Προσπαθώ απο ώρα να καταλάβω την "κριτική" του δημοσιεύματος με το περιεχόμενο του μπλόγκ και το μόνο που διαπιστώνω είναι πως "κάποιο λάκκο έχει η φάβα", που φυσικά δεν αφορά το μπλόγκ... Πόσο σημαδιακό μπορεί να` ναι το οτι σήμερα το απόγευμα ταξιδεύω με τον γιό μου στη Μυτιλήνη; Είμαι χαρούμενος και για το ταξίδι και για το οτι σας ανακάλυψα. Θα τα λέμε συχνότατα. Να είστε πάντα καλά.

marianaonice είπε...

@Φυρί-φυρί
Εσείς νάστε καλά και εύχομαι τα καλύτερα για το γυιό σας!
Ελπίζω ότι θα τη "λατρέψετε" τη Μυτιλήνη!
:)))

Unknown είπε...

Em! ΣΤΑ πάμφιλα καλη αντάμωση

marianaonice είπε...

@las.ara
Kαλές γιορτές!!
:))

Όταν κοιτάς από ψηλά την ανατολή !!