Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Ξηρασία στην ψυχή και στη ...ζωή μας!



Η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών όπως συνήθως, ζοφερή και θλιβερή!!

Ιερά σκάνδαλα με τους Αγιογδείτες της μονής Βατοπεδίου και μπίζνες εκατομμυρίων με συμμέτοχους υπουργούς και τις συζύγους τους!

Ξεπούλημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας σε άγνωστο επενδυτή με άγνωστους όρους και κριτήρια!

Καρφώματα στη Ν.Δ. και αναγγελίες για επικείμενο ανασχηματισμό!

Προκαταρκτικές έρευνες για παράνομη κατάρτιση συμβολαίων από τη Συμβολαιογράφο κα Πελέκη σύζυγο του τέως υπουργού Βουλγαράκη.

Εκφοβισμός και στοχοποίηση για πολλοστή φορά δικαστή που τόλμησε απλά να τηρήσει τον όρκο του και να αποφανθεί κατά τη συνείδησή του, δικαιώνοντας τους συμβασιούχους του υπουργείου πολιτισμού κόντρα στην τελευταία απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου, όπου η ψηφοφορία έγινε και ...τηλεφωνικά!

Όμως εμένα σήμερα το μάτι μου κόλλησε σε μία είδηση που πολλές φορές τα τελευταία χρόνια τη βλέπουμε να προβάλλει απειλητικά χωρίς να της δίνουμε τη σημασία που πρέπει.
Η ξηρασία απειλεί τον πλανήτη μας και άμεσα την Ευρώπη!
Φαντάζει σαν να μη μας αφορά!
Σαν να αφορά άλλους!
Κι όμως πρόκειται για το σπίτι μας!
Τα σημάδια είναι εμφανή και εμείς κάνουμε σαν να μη τα βλέπουμε.

Στην εποχή μας, το φαινόμενο έχει επιταχυνθεί λόγο της υπερεκμετάλλευσης των αγροτικών εκτάσεων, της υπερκατανάλωσης νερού αλλά και των κλιματικών αλλαγών και των ακραίων καιρικών φαινομένων.Την τελευταία τριακονταετία, ο αριθμός και η ένταση των κρουσμάτων ξηρασίας στην ΕΕ αυξήθηκε με ραγδαίους ρυθμούς. Ο αριθμός των περιοχών και των κατοίκων που επλήγησαν από ξηρασία αυξήθηκε κατά 20% περίπου μεταξύ του 1976 και του 2006. Ένα από τα πλέον εκτεταμένα φαινόμενα ξηρασίας παρατηρήθηκε το 2003, στη διάρκεια της οποίας επλήγησαν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια κάτοικοι, καθώς και το ένα τρίτο της επικράτειας της ΕΕ.

Στις Μεσογειακές χώρες το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Ισπανία με ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των εδαφών της, ενώ με μικρή διαφορά ακολουθεί η Ιταλία και η Πορτογαλία.Στη χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, 35% των ελληνικών εδαφών αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, άλλο τόσο αντιμετωπίζουν μέτριο κίνδυνο, ενώ 16% χαμηλό. Στις περιοχές «υψηλού κινδύνου» συγκαταλέγονται τμήμα της Θεσσαλίας, η ανατολική Στερεά Ελλάδα, η ανατολική Πελοπόννησος, η νοτιο-ανατολική Κρήτη αλλά και τα νησιά του Αιγαίου που απειλούνται από την αιολική διάβρωση των εδαφών, δηλαδή από τους ισχυρούς ανέμους.

Ίσως να με θεωρήσετε υπερβολική, όμως εγώ φέτος το καλοκαίρι είδα τα σημάδια αυτά στο νησί της Λέσβου, ολοφάνερα με τα μάτια μου και κατάλαβα...

Η δεύτερη από πάνω φωτογραφία δείχνει το ποτάμι στην περιοχή "Αγιοι Ανάργυροι" της Αγιάσου, που κάποτε πλημμύριζε ζωή και ήταν ευλογία για τα γύρω περιβόλια και στα κρυστάλλινα νερά του τα πιτσιρίκια ψάρευαν καβούρια και ψάρια...
Τώρα το βλέπετε να χάσκει κατάστεγνο! Μέχρι πρόπερσυ έτρεχε λιγοστό νεράκι, σαν κλωστίτσα στην κοίτη του και ήταν παρηγοριά ότι η ζωή δεν είχε φύγει τελείως, ήταν εκεί και περίμενε την ευλογία των ουρανών για να ξεχυθεί χείμαρος πάλι στο δρόμο που εδώ και αιώνες είχε χαράξει...
Όμως φέτος, ερημιά και σιωπή...
Και οι κισσοί στους κορμούς των πλατανιών μαραζωμένοι...

Οι τρεις τελευταίες φωτογραφίες είναι από την καταπράσινη περιοχή "Καρήνη" της Αγιάσου, που και αυτή φημίζεται για τα τρεχούμενα νερά της και το αρτεσιανό της φρέαρ! Στο ποτάμι που τη διασχίζει και στις "καταβόθρες" που σχηματίζονται στην κοίτη του, χάζευε η ματιά σου τις αμέτρητες πάπιες και κύκνους που απολάμβαναν το μπάνιο τους!
Τόσο που εγώ την έλεγα "Η Καρήνη των Κύκνων"!!

Φέτος και αυτή έμοιαζε φτωχή και η βουή των γάργαρων νερών της σιώπησε...
Λιγοστό νερό πια κυλά στην κοίτη του ποταμού και οι καημένες οι πάπιες απορρημένες ψάχνουν να βρουν μικρές γούβες για να βρέξουν τα φτερά τους!

Θλίψη και αγωνία με κυρίεψαν που σήμερα με την είδηση που διάβασα έγινε ακόμη μεγαλύτερη...
.

39 σχόλια:

Γωγώ Πακτίτη είπε...

δεν είναι ότι δεν έχω άποψη,
αλλά κουράστηκα να θλίβομαι
κάθε φορά που βλέπω ειδήσεις ή
διαβάζω εφημερίδα.

μια ψυχή έχω,
που όλοι απαιτούν
να γίνει κομμάτια για κείνους...

παρ' όλα αυτά,
το χαμόγελο πάντα με βοηθάει...:)

καλημέρα...:)

monahikoslikos είπε...

Καλημέρα, μην ανησυχείς… για την ερημοποίηση ήταν η παγκόσμια μέρα που έδωσε την ευκαιρία να θίξουμε το θέμα...
Μην ανησυχείς καλή μου δεν βλέπεις τους άλλους τους αρμόδιους...
Άκου και την ορχήστρα που παίζει χαρούμενα βαλσάκια στο σαλόνι Α΄ θέσης...
Το σκάφος μας είναι αβύθιστο σαν τον Τιτανικό κι αν συμβεί καμία στραβή, φρόντισε να βρεθείς στην Α΄ θέση που έχει βάρκες για τους λίγους και εκλεκτούς.
Αν επιμείνεις να ταξιδεύεις “κατάστρωμα” δεν κερδίζεις τίποτα με το να θλίβεσαι το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο...

αντωνης είπε...

Καλημερα

Και εγω εχω την εντυπωση οτι το θεμα του νερου θα ειναι απο τα πιο σοβαρα που θα αντιμετωπισουμε στο μελλον. Και δεν γνωριζω κατα ποσο μπορουμε να εκμεταλλευτουμε το νερο της θαλασσας.

Παντως και γω δε συμφωνω με τον τιτλο της αναρτησης ειδικα σε οτι αφορα την ξηρασια στην ψυχη. Αυτο ειναι βεβαια προσωπικο ζητημα του καθενα απο μας, αλλά ειναι βαρια κουβεντα. Και ευχομαι να μην ειναι κυριολεκτικο.

monahikoslikos είπε...

Και μια μουσική καλημέρα... για το Σ/κ που έρχεται

jf είπε...

Η βάρκα μπάζει από παντού, δεν προλαβαίνω τις τρύπες!

Φοβάμαι πως δε μπορώ να κάνω τίποτε ούτε για τα Βα[λ]τοπαίδια, ούτε για τα ξεπουλήματα και τα καρφώματα, τις παρανομίες και τους εκφοβισμούς…

Μπορώ όμως και κάνω οικονομία στο νερό, στο χαρτί, και γενικά στη …σπατάλη μου.

Η ξηρασία δυστυχώς είναι στα μυαλά των λίγων, όχι στη ψυχή των πολλών.

Την καλημέρα μου

Laplace είπε...

καλημερα
ευχομαι κ εγω οπως ο αντωνης να μην ισχυει το 'ξηρασια στην ψυχη'..

για την ξηρασια στην ευρωπη τα επομενα 100 ετη ναι,δυστυχως ειναι αναποφευκτο πλεον..ερημοποιηση παντου κ ολοι θα ειμαστε μαζεμενοι σε 4-5 μητροπολεις,κατι σαν την ΤΕΛΙΚΗ ΟΔΥΣΕΙΑ 3001 του κλαρκ..

δυστυχως δεν απεχει πολυ απο την επιστημονικη φαντασια..

οι φωτο που δειχνεις ειναι ενδεικτικες για το τι θα ακολουθησει σε μερικα χρονια..

καλημερες,καλο ΣΚ

Meropi είπε...

Μαριάνα μου,
οι μελλοντικοί, λέει, πόλεμοι θα έχουν ως αιτία το νερό. Το πιο πολύτιμο πλέον αγαθό.
Την καλημέρα μου

VAD είπε...

Kαι μόνο η εμφανέστατη πλέον κλιματική αλλαγή σ'όλο τον πλανήτη,μας προετοιμάζει για ό,τι πρόκειται να επακολουθήσει...
Παρ'ολα αυτά έχουμε ακόμα το κουράγιο να ευχόμαστε:Καλή σου μέρα ,Μαριάνα...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Καθημερινά και αποπροσανατολιζόμενοι, ασχολούμαστε με τα επουσιώδη και αφήνουμε τα δυσεπίλυτα και ζωτικής σημασίας να κατατρώγουν το έδαφος κάτω από τα πόδια μας...
Λυπάμαι τα παιδιά μας...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

leondokardos είπε...

Χάλια η ζωή μας, η καθημερινότητά μας, νέα ζοφερά κάθε μέρα. Μια προσπάθεια επιβίωσης μόνο Μαριάνα μου. Τώρα θα πούμε και το νερό νεράκι....

marianaonice είπε...

@γωγώ μου
Δυστυχώς κατάφεραν να μας κάνουν να τους βαρεθούμε και να μην έχουμε πια το κουράγιο να δούμε τα προβλήματα που είναι προ των πυλών και αφορούν το μέλλον των παιδιών μας!

@Μοναχικέ μου Λύκε
Έπιασες το νόημα!! Έτσι ακριβώς, η σωτηρία της ψυχής μας είναι μεγάλο πράγμα! Και μ' όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας κατάφεραν σιγά-σιγά όλοι αυτοί οι διεφθαρμένοι και ανεγκέφαλοι τύποι που ορίζουν τη μοίρα μας, να στεγνώσουν κάθε ελπίδα της ψυχής μας για ένα καλύτερο αύριο...

@Αντώνη μου
Αν βάλουμε χέρι και στη θάλασσα το σίγουρο είναι ότι θα τη στερέψουμε κι αυτή!! :)))
Η ξηρασία της ψυχής δεν αφορά προσωπικό μου θέμα, αλλά με τη φράση αυτή θέλω να δείξω ότι μπούχτισα πια με όλη αυτή τη μαυρίλα που άπλωσαν γύρω μου τα κάθε φύσεως λαμόγια και ενώ όλοι νοιάζονται για τις μπίζνες και τις αρπαχτές τους κανείς δεν φροντίζει για τη σωστή διαχείριση και εκμετάλλευση του υδροφόρου ορίζοντα της χώρας μας και ούτε καν βλέπουν το φοβερό πρόβλημα της λειψυδρίας που έφθασε και απειλεί τα παιδιά μας!!

marianaonice είπε...

@jf μου
Μπάζει η βάρκα δεν λες τίποτε!
Όλοι όσοι έχουμε παρόμοιες ευαισθησίες δεν θέλουμε ούτε σταγόνα νερού να πάει χαμένη και φροντίζουμε ο καθένας όπως μπορεί να κάνουμε την οικονομία μας. Όμως φίλη μου έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα. Θέλει κρατική μέριμνα και οργάνωση για σωστή διαχείριση και εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων και διασφάλιση και συγκέντρωση των υδάτων που χάνονται στη θάλασσα, από την ανεγκεφαλιά όσων ορίσαμε να μας διοικούν!

@laplace78
Ναι τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας πάντα ήταν προφητικά!
Τώρα η πραγματικότητα της ερημοποίησης είναι προ των πυλών!
Το είδα με τα μάτια μου!!

@meropi μου
Μήπως και δεν έχουν ήδη αρχίσει να ερίζουν για το νερό στους κάμπους της Χώρας μας! Σε λίγο ο πόλεμος θα είναι αναπόφευκτος!

Καλό μεσημέρι @φίλοι μου!

marianaonice είπε...

@Vad μου
Μου φαίνεται ότι μόνο αυτό μας έμεινε!
Να ευχόμαστε! :))

@Φύρδην Μίγδην
Πολύ σωστά! Αυτό ήθελα να πω Γλαρένια μου, ότι όλοι αυτοί που μας διοικούν σπεύδουν να γεμίσουν τις τσέπες τους με μαύρο χρήμα, και κατάφεραν να μας κάνουν να μη προλαβαίνουμε να σκεφτούμε και τα άλλα τόσο ουσιώδη προβλήματα της επιβίωσής μας που έχεις δίκιο τρώνε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας και τα πόδια των παιδιών μας!

@leondokardos
Και αυτό θα είναι το χειρότερο από όσα μέχρι τώρα μας έχουν συμβεί!
Να πούμε το νερό ...νεράκι!!

Καλό μεσημέρι @φίλοι μου!

αντωνης είπε...

Μαριαννα μου, οκ με τα λαμογια. Το καταλαβαινω οτι ειναι δικαιολογημενο να εχει μπουχτισει καποιος με ολα αυτα.
Μια άλλη παραμετρο που θελω να βαλω στην κουβεντα για το θεμα του νερου. Ολες αυτες οι "περιβαλλοντικες οργανωσεις" τυπου Greenpeace και WWF και δεν ξερω ποια αλλη, που βρισκονται; Εχει ακουσει κανεις μας κατι να λενε και πολυ περισσοτερο κατι να κανουν ολοι αυτοι οι "οικολογοι";

Αν ναι, θα με ενδιεφερε να μαθω τι κανουν.
(μη μου πειτε οτι εχουν τις θεσεις τους σε καμια ιστοσελιδα, γιατι αυτο προσωπικα μου ειναι αδιαφορο)

Unknown είπε...

Νομίζω ότι καλά λέει ο Αντώνης. Όλοι αυτοί οι οργανισμοί, τα παίρνουν από τις κυβερνήσεις κι έχουν γίνει χειρότεροι από αυτές.
Ξέρεις στη Κίνα 16 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν νερό. Καλό απόγευμα Μαριάνα.

Matrix είπε...

Και φράγματα που έχουν μελετηθεί στο νησί μας, ακόμα περιμένουν .....
να κατασκευαστούν.

Φυσικά προέχουν άλλα θέματα όπως αυτά που αναφέρεις στην αρχή.

marayia είπε...

Ειναι φοβερο το ποσο μας κανουν να εστιαζουμε στις μιζες, στις παρανομιες τους και τις καθε ειδους ατασθαλιες, τα τεχνιτα ή μη οικονομικα κραχ και να παραβλεπουμε ζωτικα προβληματα που εχουν φτασει στο κατωφλι μας.. ΚΑι η ελλειψη νερου ειναι γεγονος! Αυτο θα πει αποπροσανατολισμος της κοινης γνωμης! Με πιανει φρικη σαν σκεφτομαι τη γη θα αφησουμε στα παιδια μας!
Την καλημερα μου προβληματισμενη

marianaonice είπε...

@Αντώνη μου
Όχι δεν έχω ακούσει τίποτε για αυτές τις οργανώσεις και πολύ αμφιβάλλω και εγώ αν κάνουν κάτι το ουσιαστικό πάνω στο θέμα αυτό! Αν πράγματι έδιναν την πρέπουσα σημασία έπρεπε να το έχουν συνεχώς στην επικαιρότητα με κάθε τρόπο!!
Νομίζω ότι απλά τέτοιου είδους οργανώσεις υπάρχουν μόνον για να υπάρχουν και να δικαιολογούν ίσως κάποιες θέσεις εργασίας και απορρόφηση κάποιων χρημάτων!

@mariana μου
Φοβερό!! 16.000.000 άνθρωποι χωρίς νερό! Και δεν θα είναι οι μόνοι! Υπάρχει και η Αφρική!

@matrix μου
Κανείς δεν νοιάζεται για το νησί μας δυστυχώς! Είχα ακούσει ότι θα έκαναν φράγμα στη περιοχή Μεγάλη Λήμνος, αλλά δεν ξέρω που φρέναρε αυτό! Το νερό χάνεται εγκληματικά!!

Καλό βράδυ @φίλοι μου!

marianaonice είπε...

@χειμωνιάτικη λιακάδα
Έτσι συμβαίνει! Είναι τόση η ρεμούλα και τα προβλήματα, που έχουμε πια ζαλιστεί και δεν ξέρουμε που να εστιάσουμε!
Καλό σου βράδυ!

. είπε...

Θλιβερές εικόνες! Η στάθμη του νερού στα ποτάμια και λίμνες να πέφτει και η αγωνία μας για το τι θα γίνει με αυτό το πρόβλημα να μεγαλώνει!

Υπάρχει ελπίδα άραγε;

marianaonice είπε...

@ανασαιμιά μου
Δεν ξέρω αν υπάρχει, πάντως ζητείται ελπίδα... :)))
Καλό σου βράδυ!

Άστρια είπε...

Να προσθέσω στις αιτίες που ανέφερες και τις φωτιές (που επίσης ταιριάζουν στις δύο περιπτώσεις) για το τί αφήνουν πίσω τους αλλά και τι προοιωνίζουν για το μέλλον.

Πολλά φιλιά :))

marianaonice είπε...

@άστρια μου
Έχεις δίκιο! Οι φωτιές αποτελειώνουν την καταστροφή αφού πια τα νερά δεν μπορούν να συγκρατηθούν και να απορροφηθούν στον υδροφόρο ορίζοντα και χύνονται ανεξέλεγκτα στη θάλασσα!
Καλό σου βράδυ @φίλη μου!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως αισιοδοξώ πως κάτι θα γίνει και στο τέλος οι κυβερνήσεις, σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες, θα βρουν κάποιο τρόπο να ζούμε...χωρίς νερό!
Εδώ βρήκαν τρόπο να ζει κάποιος με μισθό 600 και 700 ευρώ!
Την καλημέρα μου.

Roadartist είπε...

Τα πραγματα σιγουρα δεν ειναι αισιοδοξα..και ουτε υπαρχει κατι να σου δωσει πιστη.. Αλλα η ελπιδα πεθαινει παντα τελευταια..δεν γινεται κ αλλιως. Τη καλημερα μου θα σου αφησω Μαριανα μου..

marianaonice είπε...

@syneas
Έχεις απόλυτο δίκιο!! Εκεί θα κολλήσουν;; Αυτοί παιδί μου είναι μάγοι και ταχυδακτυλουργοί!
Χαχαχα!!

@roadartist μου
Γι' αυτό και εγώ αναζητώ την ελπίδα!
Καλή Κυριακή!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τελικά, θέλω να ελπίζω πως όλα στη ζωή κάνουν κύκλους! Και πως κάποια στιγμή θα δροσιστούμε και μέσα μας και έξω...

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Μαριάνα μου, την εγγραφή σου θα την ζήλευε και ο καλύτερος επαγγελματίας ρεπόρτερ. Βλέπεις εσύ βάζεις και την ψυχή σου μέσα στην γραφή και τότε το κείμενο και η εικόνα παίρνουν άλλη διάσταση.
Ας ευχηθούμε να ρίξει ο θεός βροχή,φέτος, πολύ βροχή να γιομίσουν τα ποτάμια,οι πηγές και σαν ρυάκι να περάσει η ευλογία του θεού στην Γή αλλά και την ψυχη μας. Αυτή κι αν έχει στεγνώσει πιά από αγάπη και σεβασμό στον άνθρωπο.
Λυγερή του ΠΗΓΑΙΜΟΥ
http://ligery.pblogs.gr

Unknown είπε...

φαίνεται είσαστε όλοι καλά παιδιά εδώ μέσα, και να, ευχήθηκε η προλαλήσασα να βρέξει ο θεός, και σήμερα βρέχει!
τι άλλο θέλετε;
είμαστε η χώρα που αποδεικνύει ότι υπάρχει θεός, διότι ποιος άλλος μας σώζει εδώ μέσα;

Unknown είπε...

αλλά οτ πλρόβλημα του νερόύ είναι παγκόσμιο, επομένως παίρνω το λόγο μου πίσω...

politis-gr είπε...

Ακόμα δεν έχουμε δει ολοκληρωμένο το πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής.
La terre aride en siccite croistra, Et grans deluges quand sera aperceu
( Η ξερή γη θα αποστεγνώσει και όταν γίνει αυτό θα υπάρξουν μεγάλες πλημμύρες)
Γραμμένα το ...1550-60!
Το άλλο πρόσωπο της ξηρασίας, ....τις πλημμύρες να περιμένουμε.

Aνεμος είπε...

εγώ θα μείνω σε 2 πράγματα τον τίτλο σου Ξηρασία στην ψυχή και στη ...ζωή μας!
και το σχόλιο της @Blogger Γωγώ Πακτίτη( αλλά κουράστηκα να θλίβομαι)
καλησπέρα...

Skouliki είπε...

κριμα για τα παιδια μας που θα ζησουν χειροτερα

καλη κυριακη επισης

marianaonice είπε...

@ασκαρδαμυκτί μου
Εγώ δεν το ελπίζω, το πιστεύω ότι στη ζωή είναι ένας κύκλος όλα, και ότι τα πάντα ξεκινάνε και τελειώνουν στο ίδιο σημείο! Το ίδιο και ο πλανήτης μας, θα κάνει τον κύκλο του και σίγουρα θα επιβιώσει, αφού ξέρουμε ότι άντεξε χειρότερες περιόδους ξηρασίας ή παγετού και τις ξεπέρασε!
Αυτό που δεν θ' αντέξει είναι το ανθρώπινο είδος! Κάποια στιγμή θα εξαφανιστούμε, αλλά τον πλανήτη ποσώς τον ενδιαφέρουμε εμείς! Μπορεί να ζήσει και χωρίς εμάς όπως και όλα τα πλάσματά του, φυτά και ζώα που κάλλιστα ζουν και αναπτύσσονται χωρίς τον άνθρωπο! Ο άνθρωπος όμως δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά! Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η φύση θα επιβιώσει, άσχετα αν εμείς θα χαθούμε με τις συνθήκες που έχουμε φτιάξει!

Τώρα το αν εμείς θα δροσιστούμε κάποτε και μέσα μας και έξω μας, εδώ έχω τους ενδοιασμούς μου! Το έξω μας μπορεί αν μας λυπηθεί ο όποιος θεός πιστεύουμε, και να φέρει τη βροχούλα, το μέσα μας όμως φοβάμαι ότι είναι προδιαγεγραμμένο να καίγεται όλο και πιο πολύ με όλους αυτούς που βάλθηκαν να διαχειρίζονται τη μοίρα μας!

@λυγερή μου
Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά είναι υπερβολές! Σιγά την εγγραφή!! Απλά όπως καλά κατάλαβες είναι μία κατάθεση της ψυχής μου και αυτό το ποστ, γιατί έτσι νοιώθω και έτσι μοιράζομαι τη θλίψη και την αγωνία μου μαζί σας!....

@abttha μου
Είδες;; και έβρεξε και δρόσισε!
Τα λόγια ψυχής είναι σαν την προσευχή! Καμιά φορά φέρνουν αυτό που επιθυμείς!
Το πρόβλημα του νερού είναι παγκόσμιο, συμφωνώ, όμως στην Ελλάδα τα πράγματα προδιαγράφονται πιστεύω χειρότερα, αφενός γιατί ανήκουμε στο νότο και στα υψηλού κινδύνου μέρη και αφετέρου δεν έχουμε αρμόδιους να διαχειριστούν κατά τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα!
Στο Ισραήλ π.χ. το νερό το μετράνε ακόμη και με τη σταγόνα και κάνουν τέλεια διαχείριση, εδώ εμείς το αφήνουμε να χύνεται στη θάλασσα γιατί δεν είμαστε ικανοί να φτιάξουμε τα κατάλληλα έργα (φράγματα, αρδευτικά κανάλια, τεχνιτές λίμνες, ακόμη και αγωγούς σωστούς και επαρκείς)!

Καλό Κυριακάτικο απόγευμα να έχετε!

marianaonice είπε...

@politis.gr
Έτσι είναι! Αυτό που είπα σε προηγούμενο σχόλιό μου και που λέει και ο @ασκαρδαμυκτί! Τα πάντα είναι κύκλος! Μετά την ξηρασία έρχονται οι πλημμύρες και έτσι ο πλανήτης ξανακάνει τον κύκλο του! Εμείς όμως όχι!! Θα μας εξαφανίσει γιατί μάλλον κακό του κάνουμε παρά καλό!

@anemos5
Όλοι κουραστήκαμε @φίλε μου! Όμως άλλοι ορίζουν τη θλίψη μας! Και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε αλλοιώς!!

@skouliki μου
Οι πρωτόγονοι Ινδιάνοι λένει ότι "αυτή τη γη δεν την κληρονομήσαμε από τους πατέρες μας, αλλά τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας"!!
Εμείς οι πολιτισμένοι αν είχαμε ελάχιστη από τη σοφία των πρωτόγονων αυτών ανθρώπων τότε ο κόσμος μας θα ήταν αλλοιώς!

Kαλό Κυριακάτικο απόγευμα!

------ είπε...

Kαλησπέρα σου!!
Να διαβασω στην αυριανη εκπομπή το
Εεεε...και μετά;;;;
Θα σου στειλω και μειλ....
ελπίζω να μην έχεις αντιρηση...
αν όμως έχεις δεν πειράζει...
μια άλλη φορά.
Σ`ευχαριστώ πολύ
Νανά Τσούμα ΝΕΤ 105,8

marianaonice είπε...

@Nανά Τσούμα
Καλησπέρα Νανά!!
Καλώς ήλθες στο @σπιτικό μου! και πολύ χαίρομαι γι' αυτό!
Καμία αντίρρηση δεν έχω!
Εγώ σ' ευχαριστώ!

maria λεμονατη! είπε...

στη σαμο στην περιοχη που ονομαζεται 'ποταμι' για τα τρεχουμενα νερα, τη λιμνη και τους καταρακτες της, η σταθμη του νερου υποχωρει και ετσι ενω καποτε κολυμπουσαμε στη λιμνη για να φτασουμε τους καταρακτες τωρα παμε περπατητοι με το νερο να φτανει μεχρι και λιγο πιο κατω απο το στηθος

marianaonice είπε...

@Μαρία λεμονάτη
Kαλώς όρισες!! Τα σημάδια Μαρία μου είναι πλέον φανερά παντού, αρκεί να τα προσέξουμε!...
Να δούμε πότε οι αρμόδιοι θα ασχοληθούν σοβαρά με αυτό το θέμα!

Όταν κοιτάς από ψηλά την ανατολή !!