Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Από τη Δικαιοσύνη ν' αρχίσετε...


Πέρασε ήδη μία εβδομάδα από τότε που η νέα Κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντα της...
Ο πρώτος ενθουσιασμός και χαρά που ξεφορτωθήκαμε τους γαλάζιους αρχίζει να καταλαγιάζει και τώρα ο βραχνάς των φοβερών προβλημάτων της καθημερινότητάς μας ορθώνεται πάλι μπροστά μας και σκοτεινιάζει τη μικρή λάμψη ελπίδας που για λίγο ξαστέρωσε το βαθύ μας σκοτάδι...

Σκέφτομαι τι θέλει άραγε να πετύχει αυτή η Κυβέρνηση και τι θα μπορούσε να κάνει για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής μας?
Και κυρίως σκέφτομαι από που πρέπει ν' αρχίσει??
Δεν ξέρω, αλλά όποιο πρόβλημα κι αν σκεφτώ, ό,τι και αν θεωρήσω ότι πρέπει να αλλάξει για να δούμε άσπρη μέρα, πάντα ο νους μου σκοντάφτει πάνω στο ογκώδες, και ακανθώδες πρόβλημα της δικαιοσύνης!!
Λες κι είναι μια μόνιμη κλειστή φραγή, που εμποδίζει το δρόμο προς κάθε πρόοδο... που κλείνει τις χαραμάδες από τις οποίες θα περάσει το φως...
Πώς θα επιλέξεις ας πούμε αξιοκρατικά τους συνεργάτες και εργαζόμενους σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, αν δεν υπάρχει δικαιοσύνη?
Πώς θα αισθανθεί ο πολίτης ότι τον σέβονται στις δημόσιες υπηρεσίες, αρχές, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οπουδήποτε αλλού, αν όλοι δεν λειτουργούν με στόχο να πράξουν το καθήκον τους, με εντιμότητα, ξέροντας ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν θα τους επιτρέψει να παρανομήσουν?
Η ατιμωρησία έγινε η μάστιγμα και η αιτία των κακών τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα.

Από τη Δικαιοσύνη πρέπει να αρχίσουν πρώτα...
Εκεί πρέπει να φέρουν τη διαφάνεια, την εντιμότητα, τη μόρφωση και εκπαίδευση των ανεπαρκών δυστυχώς, δικαστών, και πάνω απ' όλα εκεί πρέπει να φέρουν την ανεξαρτησία των δικαστών από το σφιχταγκάλιασμα της εκτελεστικής εξουσίας.
Επί Ν.Δ. είδαμε ότι σοβαρές υποθέσεις που απασχόλησαν το δημόσιο συμφέρον τέθηκαν στο αρχείο... και πολλά λαμόγια βγήκαν λάδι!!
Όμως αν γι αυτό φταίνε οι Νεοδημοκράτες άλλο τόσο φταίνε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για το νόμο που έφτιαξαν και εκτενώς έχω παλιότερα αναλύσει με τον οποίο έδωσαν δικαιοδοτική εξουσία σε ένα εισαγγελέα να αποφασίζει εντελώς μόνος του για το αν θα κινήσει την ποινική δίωξη ή αν θα θέσει τη δικογραφία στο αρχείο...
Αυτό ήταν η αρχή για τον ευτελισμό κάθε έννοιας δικαίου, αφού με έναν εισαγγελέα η εξουσία κάνει τη δουλειά της, άριστα!!
Και τον κάνει και αρχηγό της ΕΥΠ αν φανεί καλό παιδί!!!

Δεν θέλει πολλά, απλά βήματα, κλειδιά για να παταχτεί η εγκληματικότητα από τον τελευταίο αλλοδαπό εγκληματία, μέχρι τα μεγαλόσχημα κυβερνητικά και πολιτικά πρόσωπα!

Διάβασα ένα γράμμα αναγνώστη στη σχετική στήλη στα ΝΕΑ της 8-10-2009 που μιλάει για την ατιμωρησία και πώς τη νοιώθει ένας απλός πολίτης αυτής της χώρας και αισθάνθηκα μια γροθιά στο στομάχι!!
Διαβάστε τη!! Έχει απόλυτο δίκιο!!
Από την ατιμωρησία ξεκινάει το χάλι μας!!
Από εκεί να αρχίσετε κύριε Γιώργο Παπανδρέου και εσείς κύριε Καστανίδη!!
Από εκεί να αρχίσετε να καθαρίζετε την κόπρο του Αυγείου, με σωστά κριτήρια όμως και με μεθοδευμένες κινήσεις δίκαιες και καίριες για τη λύση του προβλήματος.

Ακούστε τον κόσμο, αφουγκραστείτε την αγωνία του, μαντέψτε τους εφιάλτες του, όταν αναγκαστεί να προστρέξει στη δικαιοσύνη, μετρήστε το χαμένο χρόνο του, σκύψτε στο άγχος του να μη δικαιωθεί, που είναι και το πιθανότερο, αγγίξτε την οργή του και την οικονομική του εξόντωση από τα κυκλώματα των ανάλγητων και αγράμματων πολλές φορές, δικηγόρων,
νοιώστε την απόγνωσή του όταν αδικηθεί, αναλογιστείτε ότι μπορεί και να καταστραφεί η ζωή του από μία άδικη δικαστική απόφαση, ή από μία απόφαση δίκαιη μεν αλλά που πέρασαν ατέλειωτα χρόνια μέχρι να εκδοθεί, έτσι ώστε πλέον έχασε τη δύναμή της...

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ πονάει αυτό τον τόπο! Και τον πονάει αβάσταχτα σήμερα, που ξέρει ότι τύποι σαν τους Ευφραίμ, Αρσένιο, ή Χριστοφοράκο κυκλοφορούν ελεύθεροι, ενώ το δημόσιο έλειμμα έχει φθάσει στα ύψη και θα κληθεί ο πολίτης αυτής της χώρας να το πληρώσει!!

Επαναφέρετε τη δικαιοσύνη σ' αυτή τη χώρα για να επαναφέρετε την κοινωνική ειρήνη και την κοινωνική της ευημερία.
Για να επαναφέρετε την ελπίδα στο λαό και την αίσθηση της ασφάλειας που τόσο του έλειψε...

Σήμερα διάβασα ότι αποδεσμεύτηκαν αστυνομικοί από την ασφάλεια πρώην υπουργών! για να βγουν μάχιμοι στα τμήματα, που είχαν μείνει άδεια από έμψυχο υλικό!!
Ελπιδοφόρο μου φάνηκε αυτό, όπως και ότι θα αποδεσμευτούν τα κρατικά αυτοκίνητα.

Σκέψεις που θέλω να γίνουν ελπίδες... κάνω...
.

32 σχόλια:

Exarchias είπε...

Ελληνική δικαιοσύνη. Το ποιο σύντομο ανέκδοτο της Ελληνικής Λογοστεχνίας.
Παρόλαυτα μου αρέσουν οι λέξεις. Δίνουν έναν άλλο αέρα. Βαθυστόχαστες λέξεις...
Πάντως αυτό για την κόπρο του Αυγείου μου άρεσε και έκανε την καρδιά μου να τρέμει απο την συγκίνηση.
Anyway... συνεχίστε την προσπάθεια, κάνετε πολύ καλή δουλειά.
Τα σέβη μου.

George είπε...

Μαριάννα μου τα λες πολύ ωραία. Συμφωνώ και εγώ στα γραφόμενα σου.
Κάποτε ο κόσμος είχε μια ελπίδα οτι θα πάει η υπόθεση τους στα δικαστήρια και αν είχε την λογική και το οφθαλμοφανές δίκιο με το μέρος του θα έβρισκε μια λύση. Τα τελευταία χρόνια αυτό το αίσθημα χάθηκε. Το μόνο που σκέφτεσαι είναι άραγε σε ποιόν εισαγγελέα ή δικαστή θα πέσεις και κατά πόσο θα θελήσει να δει το δίκιο ή θα ταμπουρωθεί πίσω απο τα νομικίστικα τερτίπια του κάθε δικηγόρου που πάντα προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα του πελάτη του.
Μακάρι να σε ακούν οι υπεύθυνοι!

monahikoslikos είπε...

Από τη Δικαιοσύνη Μαριάννα μου ξεκίνησε πριν κπαοιες δεκαετίες και ο παππούς Γεώργιος Παπανδρέου αμοίβοντας γενναιόδωρα τους δικαστές για να ενισχύσει την ανεξαρτησία τους αλλά "τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς" που λέει και η λαϊκή σοφία...
Όπως λέει και το Φάντασμα των Εξαρχείων... "Ελληνική δικαιοσύνη, το ποιο σύντομο ανέκδοτο".
Δυστυχώς Μαριάννα μου δεν έχω καμιά πια ελπίδα πως μπορούν κάποτε οι έλληνες δικαστές να γίνουν και δίκαιοι δικαστές.

αθεόφοβος είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου στο θέμα της ατιμωρησίας,της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης,της μόρφωσης των δικαστών και θα προσέθετα και στην απαράδεκτη καθυστέρηση της εκδίκασης των υποθέσεων.
Θα διαφωνήσω για την προβολή της επιστολής,εκτός αν την έχεις βάλει για να δείξεις την αγωνία ενός απλού πολίτη,γιατί προβάλλει αυτό που θεωρούν πολλοί σαν λύση του προβλήματος.
Τις αυστηρές ποινές.
Είναι γνωστό ότι η εγκληματικότητα στις χώρες που εφαρμόζεται πχ η θανατική ποινή δεν μειώθηκε σε σχέση με τις άλλες για ένα και μόνο απλό λόγο:κανένας δεν εγκληματεί πιστευθντας ότι θα τον πιάσουν!

Exarchias είπε...

Μου κάνει εντύπωση πόσες φορές αναφέρθηκε η λέξη "Ελπίδα". Για κάποιο λόγο που αδυνατώ με την ψυχρή μου λογική να κατανοήσω, η δικαιοσύνη είναι συνηφασμένη με την Ελπίδα.
Το βλέπω περισσότερο ως ότι ο κόσμος ψάχνει μια λύτρωση. Ψάχνουμε έναν Υπερήρωα, ο οποίος θα δείξει του κακούς με το φοβερό του δάχτυλο και θα οδηγήσει τον Δίκαιο(;) λαό στην επόμενη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου.

Η απέλπισια προκάλει την ανάγκη για ακραίες λύσεις... πάντα γινόταν αυτο.

Υποθέτω λοιπόν ότι η Δικαιοσύνη χρειάζεται πρώτα από όλα μάτια που να μπορούν να δουν όλα όσα κρύβουμε όλοι μας κάτω από το χαλί.
Τα σέβη μου.

BUTTERFLY είπε...

Συμφωνω Μαριανα! Η δικαιοσυνη ειναι ο στυλοβατης της κοινωνιας και πρεπει να ειναι αμεμπτη και αμεροληπτη, οχι τυφλη. Δυστυχως, φτασαμε στο σημειο να ισχυει οτι "ολοι ειναι ισοι μπροστα στο νομο, αλλα καποιοι ειναι πιο ισοι απο αλλους"!
Για τις ποινες, εχω να πω πως διαφωνω με τη θανατικη ποινη (αν και σε καποιες περιπτωσεις παιδεραστων εχω μπει στον πειρασμο), αλλα συμφωνω οτι οι ποινες θα πρεπει να γινουν πιο αυστηρες και κυριως να εφαρμοζονται! Δεν μπορει να μπαινει ο αλλος στη φυλακη με ποινη 20 χρονια πχ και στα 8 να βγαινει! Να βγει στα 15-16 λογω καλης διαγωγης να το καταλαβω! Αλλα στα 8?!
Επιπλεον, ομως, περαν της αυστηρης ποινης, πρεπει να παιδευτει ο Ελληνας, να αποβαλει τη λαμογια που τον διακατεχει, πρεπει βαση να δωθει στην παιδεια, οσων αφορα την εκμαθηση του Δικαιου...οχι μονο των νομων, αλλα της ουσιας του Δικαιου!
Και βεβαια, εννοειται πως η Παιδεια ειναι για μενα στο ιδιο επιπεδο σπουδαιοτητας και προτεραιοτητας με τη Δικαιοσυνη και μετα τα υπολοιπα.
Πιστευω οτι η σωστη Παιδεια και η σωστη αντιμετωπιση Δικαιου- Αδικου, θα οδηγησει σε μια κοινωνια που ολοι οι υπολοιποι τομεις θα λειτουργουν πολυ καλυτερα (πχ ποιος γιατρος θα παρει φακελακι αν ξερει οτι θα τιμωρηθει αυστηροτατα η αν εχει γαλουχηθει να το θεωρει απαραδεκτο; ποιος πολιτικος θα υποκλεψει, αν ξερει οτι και θα καθαιρεθει και θα φυλακιστει και θα κληθει να τα επιστρεψει ολα η αν εχει μαθει οτι κατι τετοιο ειναι φρικτο και αναξιοπρεπες;)

b|a|s|n\i/a είπε...

ας ελπίσουμε κάποτε να γίνουμε όλοι ίσοι απέναντι από τον νόμο. και ας ελπίσουμε να εκσυχρονιστούν και να προσαρμοστούν κάποιοι νόμοι στην εποχή μας.
είναι ασύλληπτο το νούμερο των κρατικών αυτοκινήτων και όλα τα έξοδα γύρω από αυτά. πραγματικά ασύλληπτο. είχα πετύχει και μία έρευνα γύρω από τα κινητά των βουλευτών. εκεί να δεις κάτι νούμερα αδιανόητα.
καλό σου απόγευμα!

Aristodimos είπε...

Μαριάννα μου,
Ειναι τοσα πολλα τα κακως κείμενα που πολυ σωστα λές ... απο που να πρωτο αρχίσει.
Και συμφωνώ πως αν ξερει ο πολίτης οτι υπάρχει ενα κράτος δικαίου , ασφαλως συμπεριφέρεται κι εκεινος πιο υπεύθυνα και σωστά.
Σήμερα νομιζω ακουσα μια απο τις πρωτεραιότητες που εθεσε μιλοντας στην Κ.Ο ηταν το θέμα της δικαιοσύνης.
Μακαρι λοιπον να ξεκινησει ετσι απο εκει.

Αρης

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ είπε...

Πολλά πονάνε… άλλα νομίζω ότι έχεις κομμάτι δίκιο.

habilis είπε...

O ασθενής είναι βαριά άρρωστος.
Θέλει συστηματική δουλειά για χρόνια.
Διάθεση φαίνετε να υπάρχει,μακάρι να υπάρχει και η ικανότητα.

leondokardos είπε...

Σε όλους τους χώρους θα πρέπει να σπάσουν συμφέροντα και μόνο τότε θα προχωρίσει αυτή η χώρα.

Aνεμος είπε...

Επαναφέρετε τη δικαιοσύνη σ' αυτή τη χώρα για να επαναφέρετε την κοινωνική ειρήνη και την κοινωνική της ευημερία.
Για να επαναφέρετε την ελπίδα στο λαό και την αίσθηση της ασφάλειας που τόσο του έλειψε...

patsiouri είπε...

Με κάλυψε απόλυτα η Πεταλούδα.
Πολλές φορές έχω μπει κι'εγώ στον πειρασμό της θανατικής ποινής, άλλες τόσες το έχω μετανιώσει.
Το θέμα δεν είναι μόνο η αυστηρότητα των ποινών, αλλά η ΙΣΟΝΟΜΙΑ η οποία δεν υφίσταται ούτε κατά διάνοια...
Ο ένας είναι φυλακή για χρέη και ο παιδεραστής βγαίνει ακόμη και σε 3 χρόνια.
Και ο πλούσιος η ο "αναγνωρίσιμος" δεν πάει ΠΟΤΕ μέσα, ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο.
Ντροπή.

Ο τελευταίος "επιφανής πολίτης" για τον οποίο ένιωσα συμπάθεια, ήταν ο Σφηνιάς που αυτοκτόνησε.

KitsosMitsos είπε...

Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως είναι μπερδεμένες οι 3 εξουσίες, υπάρχει θέμα και μάλιστα μεγάλο. Ειδικά όταν η εκτελεστική-νομοθετική διορίζει την εκάστοτε δικαστική και μάλιστα πολλές φορές παρεμβαίνει απρόκλητα στο έργο της.
Σωστή η επισήμανση. Δεν ξέρω για πρώτη, αλλά σίγουρα πρέπει να είναι από τις βασικές προτεραιότητες.

marianaonice είπε...

@Φάντασμα Των Εξαρχείων
Καλώς όρισες στο @σπιτικό μου μα και στην μπλογκόσφαιρα!! Καλά @ταξίδια σου εύχομαι κι από εδώ!
Ψυχανεμίζομαι ότι η άποψή σου για τη δικαιοσύνη δεν είναι απλά θεωρητική αλλά ίσως έχεις και δική σου αντίληψη των πραγμάτων...
Όπως και νάναι, έχεις δίκιο να τη θεωρείς ανέκδοτο! Και εγώ έτσι τη θεωρώ κι ας την υπηρετώ από το δικό μου "μετερίζι"...
Νάσαι καλά!
:))

@George
Αν δεν μ' ακούσουν οι υπεύθυνοι, φοβάμαι ότι τίποτε δεν θα μπορέσουν ν' αλλάξουν σ' αυτό τον τόπο!
Οι δικηγόροι @φίλε μου έχουν εξελιχθεί στην πλειοψηφία τους μεγάλη μάστιγα για το θεσμό αυτό που τον λυμαίνονται σαν κοράκια, και κάθε άλλο παρά για την αλήθεια ενδιαφέρονται! Αν το κράτος δεν τους βάλει "χέρι" και δεν τους μαζέψει με συγκεκριμένες ποινές, που θα εφαρμόζονται σε περίπτωση που θα μεταχειρίζονται παρελκυστικά τερτίπια για να ματαιώνουν την απόδοση του δίκιου, τότε δεν έχουμε ελπίδα, ό,τι και μέτρα να παρθούν! Με βάση το νόμο είναι υποχρεωμένοι να μη παραβαίνουν το καθήκον αληθείας, κατά την υπεράσπιση του πελάτη τους, αλλά αυτό έχει γίνει κανόνας πλέον, και κανείς δεν τους αγγίζει, γιατί μπλέκει! Αρκεί να σου πω ότι οι δικαστές ΤΟΥΣ ΤΡΕΜΟΥΝ!!
Όσοι ελάχιστοι τα έβαλαν με δικηγόρο, έμπλεξαν και ακόμη τρέχουν...
:)))

@Μοναχικέ μου Λύκε
Λυπάμαι τόσο πολύ, όταν αναλογίζομαι ότι έχει δίκιο ο κόσμος που θεωρεί πλέον τους δικαστές μας χαμένη υπόθεση...
Δεν έχω κάτι να αντιλέξω και το ξέρεις φίλε μου...
:))

marianaonice είπε...

@αθεόφοβε
Σαφώς και την προβολή της επιστολής την έκανα απλά και μόνο για να εκφράσω την αγωνία του πολίτη για τη μη λειτουργία του θεσμού της δικαιοσύνης στη χώρα μας.
Τώρα όσον αφορά το ύψος των ποινών, εδώ χωρά πολλή συζήτηση, ίσως και ξεχωριστή ανάρτηση. Συνοπτικά όμως θα πω δύο πράγματα:
1) οι ποινές μικρές ή μεγάλες, πάνω απ' όλα πρέπει να εφαρμόζονται και να εκτίονται. Προσωπικά για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος ή πταίσματος ακόμη, θα έλεγα να είναι μικρές οι ποινές, αλλά να εκτίονται στη φυλακή και να μη μετατρέπονται σε χρηματικές ποινές (εκτός ειδικών εξαιρέσεων φυσικά), γιατί έτσι αυτός που έχει χρήμα, παρανομεί και πληρώνει και δεν του στοιχίζει τίποτε να παρανομεί στο διηνεκές, ειδικά αν κάνει οικονομικά αδικήματα, που του αποφέρουν και κέρδος από το οποίο πληρώνει και τις ποινές του. Ενω αυτος που είναι οικονομικά αδύναμος θα πάει στη φυλακή, και είναι κατά βάση και ο πιο ακίνδυνος.
2) Τα κακουργήματα να εκτίονται οι ποινές τους, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, και να αυξηθούν τα όρια που θα επιτρέπουν την υφ΄'όρο απόλυση. Και να μη δίδονται άδειες σε ειδικές κατηγορίες εγκληματιών, επικίνδυνων, όπως απατεώνων, εμπόρων ναρκωτικών και βιαστών.
Οι δολοφόνοι δεν είναι τόσο επικίνδυνοι, γιατί εκτός από τους μισθωμένους, οι άλλοι μία φορά θα τύχει να σκοτώσουν άνθρωπο, και δεν είναι συνήθης η επανάληψη του αδικήματος αυτού, από το ίδιο άτομο.
Ενώ ένας απατεώνας, είναι εύκολο να εξελιχθεί σε επαγγελματία του είδους του, αφού είναι και πολύ επικερδές το αδίκημα αυτό, που ακόμη και κακουργηματική ποινή να φας, το πολύ 10 χρόνια προβλέπεται και με την υφ΄όρο απόλυση θα κάνεις τα 6. Για να φας όμως 10 χρόνια κάθειρξη για απάτη, σημαίνει ότι έχεις κάνει γερή οικονομισιά ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ, οπότε τα 6 χρόνια είναι τίποτε για τόσο κέρδος!
Τέλος πάντων, είπα θέλει πολλή συζήτηση το θέμα αυτό...
Θα τα ξαναπούμε μάλλον ως προς αυτό...
Καλό σου βράδυ!
:))

marianaonice είπε...

@Φάντασμα Των Εξαρχείων
...η Δικαιοσύνη χρειάζεται πρώτα από όλα μάτια που να μπορούν να δουν όλα όσα κρύβουμε όλοι μας κάτω από το χαλί...
Σωστό!! Όμως συνήθως η δικαιοσύνη βλέπει ένα στημένο θέατρο, που παίζεται μπροστά της, με πρωταγωνιστές τους διαδίκους και τους δικηγόρους τους και με κομπάρσους τους υπόλοιπους! Και οι δικαστές απλά θεατές που στο τέλος έρχονται να κρίνουν την παράσταση...

marianaonice είπε...

@BUTTERFLY
Πάντα μεστός και σωστός ο λόγος σου!
Για τη θανατική ποινή, ο μόνος λόγος που διαφωνώ, είναι ότι δεν διορθώνεται αν γίνει λάθος! Φαντάζεσαι στην Ελλάδα σήμερα με αυτούς τους δικαστές και την ανεπάρκειά τους, πόσους θα είχαμε στείλει στο απόσπασμα αθώους??
Και πόσους είχαν στείλει κάποτε άδικα? Σίγουρα και η παιδεία πρέπει να είναι στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης. Θεμέλιος λίθος κι αυτή για μια κοινωνία που θα ευημερεί.
Και όπως λες @πεταλουδίτσα μου, η δικαιοσύνη πρέπει να είναι αποτελεσματική. Να ξέρει ο παράνομος ότι θα τον τσιμπήσει η δαγκάνα του νόμου και θα του επιβάλει αυτό που του πρέπει και όχι να ξέρει ότι με καλό δικηγόρο και μπόλικο χρήμα θα βγει λάδι!!
Καλό ξημέρωμα @φίλη μου
:))

@b|a|s|n\i/a
Φαντάζομαι τι σπατάλη άσκοπη γίνεται με τα αυτοκίνητα και τα κινητά των βουλευτών... δεν είναι τα μόνα άλλωστε... ας ελπίσουμε Βασίλη μου ν' αλλάξει κι αυτό από εδώ και πέρα.
Καλό σου ξημέρωμα.
:))

@Άρη μου
Το κράτος δικαίου Άρη μου είναι το ζητούμενο! Γιατί τώρα έχουμε κράτος αδίκου, πέρα ως πέρα!
Για να δούμε θα το βρούμε ποτέ?
Φιλιά!
:))

marianaonice είπε...

@Έξω από τα δόντια
Καλώς ήλθες!!
Και καλορίζικος!
Έχω δίκιο, αλλά που να το βρω??
:)))

@habilis
ΈΤσι λέω κι εγώ. Διάθεση φαίνεται στον ορίζοντα... για να δούμε θα ...ξημερώσει??
:))

@Λεοντόκαρδε
Πολύ σωστά! Αυτά τα συμφέροντα κάνουν το μεγάλο κακό σ' όλους τους χώρους!

marianaonice είπε...

@Άνεμε
Το πιστεύω! Η ελπίδα για κάτι καλύτερο αρχίζει από τη Δικαιοσύνη μας! αν αυτή δεν αναστηθεί, τότε όλοι μας είμαστε χαμένοι!

@patsiouri μου
Ναι η θανατική ποινή είναι παγίδα.
Ποτέ δεν θα λειτουργήσει προς όφελος της δικαιοσύνης! Αντίθετα θα την καταστρατηγήσει και θα τη στραγγαλίσει! Άλλωστε είπαμε ότι εκτός εξαιρέσεων, η δολοφονία του εγκληματία δεν σε κάνει καλύτερο δολοφόνο...
Απλά θέλει ΙΣΟΝΟΜΙΑ, πολύ σωστά επισημαινεις! Σωστή εφαρμογή των νόμων που έχουμε θα μου αρκούσε. Εφαρμογή όμως σε όλους, κι όχι στους αδύναμους και φτωχούς.
Ένα απλό παράδειγμα για να δεις πώς λειτουργεί σήμερα η δικαιοσύνη:
18 μηνες φυλακή που θα βάλουν σε κάποιο για ένα πλημμέλημα, της ψευδορκίας ας πούμε θα το πληρώσει προς 10 Ευρώ στην ουσία με τις προσαυξήσεις γίνονται προς 20 Ευρώ. Δηλαδή 18 μήνες Χ 30 ημέρες Χ 20 Ευρώ = 10.800!
Με το νόμο του Δένδια, όμως, που ψηφίστηκε το Δεκέμβρη του 2008, ένας κατάδικος με 5 χρόνια κάθειρξη, μπορούσε να εξαγοράσει την ποινή του, για την αποσυμφόρηση των φυλακών, προς 3 Ευρώ, με τις προσαυξήσεις προς 6 Ευρώ ημερησίως, δηλαδή 5 χρόνια Χ 12 μήνες Χ 30 ημέρες Χ 6 =10.800!!!!!!
Και αυτός ο κατάδικος μπορεί να είχε φάει τα 5 χρόνια κάθειρξη γιατί από απάτη πήρε από το θύμα του το ελάχιστο 75.000 Ευρώ (για να είναι κακούργημα η απάτη απαιτείται αυτό το ποσό της ζημίας). Επομένως ο κακούργος με 10.800 στο δικαστήριο + 5.000 στο δικηγόρο του, πλούσια πλούσια, φεύγει από τη φυλακή με 15.800 έξοδα και του μένουν και τα υπόλοιπα από τα 75.000 - 15.800 = 59.200 καθαρά και αφορολόγηταα!!
Και το θύμα του μετά αν πάρει το όπλο, (που έφτυσε αίμα μετά από χρόνια αναβολών και αναστολών να τον κλείσει φυλακή), θα λέμε ότι είναι φονιάς!!!
Ενώ ο κατάδικος των 18 μηνών για ψευδορκία θα έχει την ίδια μεταχείριση, και χωρίς οικονομικό κέρδος προφανώς.
Αυτά είναι τα τρελλά της νομοθεσίας που ψηφίζουν οι βολευταράδες μας!! Και πάνω απ' όλα για να έχουμε δικαιοσύνη, πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών!!!

@KitsosMitsos
Πολύ σωστά το λες! Οι εξουσίες είναι τρείς: Η Νομοθετικη, η Εκτελεστική και η Δικαστική. Πρέπει να είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, για να έχουμε δημοκρατία. Αν η μία σφιχταγκαλιάσει την άλλη, τότε καταλύεται η δημοκρατία και έχουμε μοναρχικό καθεστώς, όσο κι αν θελουμε να το λέμε δημοκρατία.
Η Δικαιοσύνη μαζί με την Παιδεία που έθεσε η @πεταλουδίτσα είναι ο θεμέλιος λίθος για την πρόοδο και την ευημερία μιας κοινωνίας. απλά αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι άμεση προτεραιότητα έχει η δικαιοσύνη, γιατί έχει πολύ "πονέσει" τον κόσμο αυτό το θέμα.

Καλό σας βράδυ!!
:)))

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τα ροβλήματα της Ελλάδας είναι όλα πολιτικά! Που σημαίνει ότι μπορούν να λυθούν αρκεί να υπάρξει η αντίστοιχη πολιτική βούληση! Γι' αυτό και είμαι αισιόδοξος...

Exarchias είπε...

Σε αυτό το σημείο πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει να αφήσω μερικές λέξεις ακόμα. Η Δικαιοσυνη είναι κάτι ζωντανό και δυναμικό. είναι ίσως η μονάδικη δύναμη που κρατάει της ισοροπιες και δεν εξελιχθηκε ο κόσμος σε ένα τεράστιο Νταχάου. Είναι κάτι που υπάρχει σε μικρό η μεγάλο βαθμό μέσα στον καθένα μας... και κάνει πχ μερικούς εξέχοντες πολίτες μερικές φορές να αυτοκτονούν.
Αυτό που δεν υπάρχει ως υπαρκτός θεσμός είναι αυτό που ονομάζουμε Ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν Υπάρχει, και είναι αργά για να υπάρξει... είμαστε πολύ πίσω για να υπάρχει ελπίδα.
Μπορεί να υπάρξει κάποτε... αλλά δεν θα την φέρει ένας Υπουργός.
ούτε Εισαγγελέας.
Τα σέβη μου.

marianaonice είπε...

@Ασκαρδαμυκτί μου
Η πολιτική βούληση μου φαίνεται ότι άρχισε να υπάρχει...
Σήμερα άκουσα από τον Πρωθυπουργό:
# Νέο πόθεν έσχες για τους βουλευτές που θα δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο. "Ό,τι δεν δηλώνεται, θα κατάσχεται υπέρ του Δημοσίου" είπε ο κ. Παπανδρέου.
# Αλλαγή στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην μπορεί κανένα μέλος της κυβέρνησης να διαφεύγει του ελέγχου
# Αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, όπου θα έχει μεν λόγο το υπουργικό συμβούλιο, αλλά θα έχει πλέον ουσιαστική αρμοδιότητα και η Βουλή
# Διαφάνεια στις υπογραφές και τις αποφάσεις των υπουργών, που θα δημοσιοποιούνται στο εξής στο σύνολό τους στο Διαδίκτυο.


Bασικά μέτρα για μένα, για να επανέλθει η εμπιστοσύνη μας στο κράτος δικαίου...

@Φάντασμα των Εξαρχείων
Συμφωνώ για την έννοια της δικαιοσύνης, ότι είναι κάτι βαθειά μεσα μας ριζωμένο...
Και ότι η ελληνική δικαιοσύνη νοσεί βαρειά...
Μα μήπως αρχίζει να ...χαράζει λιγάκι το σκοτάδι που τη σκέπαζε??
:))

Meropi είπε...

Ax Μαριάνα μου,
από πού να αρχίσουν και πού να τελειώσουν! Η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη είναι, βέβαια, ένας βασικός παράγοντας λειτουργίας της Δημοκρατίας. Υπάρχουν όμως κι άλλα επείγοντα ζητήματα, με προέχον το θέμα της μη οικονομικής κατάρρευσης.
Την καλησπέρα μου

marianaonice είπε...

@Μερόπη μου
Έχεις δίκιο!
Μα νομίζω ότι και η οικονομική ανόρθωσή μας εξαρτάται από τη Δικαιοσύνη...
Ας ελπίσουμε να τα καταφέρουν!

phlou...flis είπε...

Από κει να ξεκινήσουν, δε θα διαφωνούσαμε. και από την οικονομία και άπό άλλα πολλά. Αλλα εμείς, πότε θα αλλάξουμε νοοτροπία;

NdN είπε...

Γεια σου Μαριάννα,

ελάχιστα έχω να προσθέσω σε αυτά που έχουν γραφτεί. Συμφωνώ και εγώ ότι ια να αλλάξουν κάοια πράγματα βασική προυπόθεση είναι να νοιώθει ο πολίτης ότι δεν θα αδικηθεί ή ότι όποιος φταίει θα πληρώσει. Η αναμορφωση ου δικαστικού σώματος και η απαλλαγή τους από παρεμβάσης θα πρέπει να είναι από τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν.

marianaonice είπε...

@phlou...flis μου
Συμφωνώ ότι πάνω απ' όλα πρέπει ν' αλλάξει η νοοτροπία μας!
Μα ας ξεκινήσει και η πολιτεία από τα βασικά. Και μόνο τότε θα γυρίσει κι ο τροχός...

@NdN
Γειά σου Νίκο!
Ακριβώς το αίσθημα της ισονομίας και του δικαίου είναι βασικό για να επανέλθει η ισορροπία και η ασφάλεια στις σχέσεις ανάμεσα στο κράτος και στον πολίτη.

Καλό ξημέρωμα @φίλοι μου και καλή εβδομάδα!
:))

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα σας , συμφωνω οτι το κακο οφειλεται στην δικαιακη υποσταση αυτου του κρατους , πρεπει οπωσδηποτε να αλλαξει η νομοθεσια πρεπει να ελεγχεται η δημοσια διοικηση καθημερινα και αυτοματα , διαφορετικα και με βαση την υσχιουσα νομοθεσια , καθε κομμα που ερχεται στην εξουσια και υποκειμενο στην νομοθεσια αυτη ειναι μαθηματικως υποχρεωμενο να κανει τα ιδια με το προηγουμενο...

marianaonice είπε...

@valamonte
Καλώς ήλθες!!
Συμφωνώ!
Έχεις δίκιο!
Ο έλεγχος της νομιμότητας και μόνον θα επαναφέρει το κράτος δικαίου και πρόνοιας για τον πολίτη!

tzonakos είπε...

Αν θυμάσαι, πριν καιρό ήμουν που σου έλεγα οτι απο την Δικαιοσύνη πρέπει να αρχίζουν όλα, σε μιά βάση ισονομίας και αξιοκρατίας, βάση για την Κοινωνία μας.
Με κάλυψαν τα περισσότερα σχόλια των υπολοίπων και δεν εχω να προσθέσω κάτι πιο σημαντικό παρα να ευχηθώ πραγματικά νηφάλιες επιλογές και καθαρό μυαλό στους κυβερνώντες, στους ανθρώπους του νόμου και της δικαιοσύνης και σε έμάς όλους καλύτερες μέρες.
Ειμαι λιγο πιο αισιόδοξος απο πολλούς.

marianaonice είπε...

@Tzonako μου
Τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές εμείς!
Έτσι είναι, μόνο αν αναστηθεί η δικαιοσύνη θα έχουμε ελπίδα σ' αυτή τη χώρα.
Νηφάλιες σκέψεις και έντιμες προθέσεις χρειαζόμαστε!
Καλό Σ/Κ!

Όταν κοιτάς από ψηλά την ανατολή !!