Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Στο στόχαστρο και πάλι η μπλογκόσφαιρα?


Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΩΝ ΒLΟGGΕRS, τα προϊόντα υποκλοπής ως αποδεικτικά στοιχεία και η προβολή των ποινικών δικών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τέθηκαν υπό την κρίση πανεπιστημιακών, δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων σε ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος και ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ημερίδας αυτής, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 17 Μαίου 2010 σε ειδική αίθουσα του εκδοτικού οίκου Νομική Βιβλιοθήκη, με θέμα: "Ζητήματα των ΜΜΕ" υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της ανωνυμίας των bloggers, από όλους τους συμμετέχοντες ομιλητές και διοργανωτές που αξίζει να δούμε ποιοί ήταν:
Προεδρία
Ιωάννης Τέντες, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Εισηγήσεις
Γενική Εισήγηση
Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Παρουσίαση της δίκης μέσω των Μ.Μ.Ε
Νικόλαος Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής, Δικηγόρος
Εγκλήματα διά του Τύπου (...υποτίθεται αριστερός και δημοκράτης, τι δουλειά έχει να συμφωνεί με όλους τους άλλους, που είναι σε κάθε περίπτωση φορείς εξουσίας??).
Φώτης Μακρής, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Παράνομη βιντεοσκόπηση ή μαγνητοφώνηση και αξιοποίηση του προϊόντος της υποκλοπής από τα Μ.Μ.Ε
Δημήτριος Ζημιανίτης, Εισαγγελέας Πρωτοδικών
Κλείσιμο της συζήτησης - Συμπεράσματα:
Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, Αντεισαγγελέας Εφετών, Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε Έθνος και ΝΕΑ

Νομίζω ότι οι καιροί που έρχονται είναι δύσκολοι! Ενοχλούμε πολλοί οι απλοί ιδιώτες μπλόγκερ, δεν μπορούν να μας ελέγξουν, δεν μπορούν να μας εξαγοράσουν ή να μας κλείσουν με οποιοδήποτε τρόπο το στόμα, και αυτό τους κάνει να αισθάνονται συνεχή την ανάγκη εξόντωσής μας!
Η ανωνυμία στη μπλογκόσφαιρα, ενός ιδιώτη, απλού ενεργού πολίτη, που θέλει να εκφραστεί ελεύθερα, είναι δικαίωμα αναφαίρετο και κατοχυρωμένο παγκοσμίως!
Τα ΜΜΕ δεν έχουν καμία σχέση με μία ιδιωτική ιστοσελίδα, χωρίς καμία επιχειρηματική οργάνωση και στελέχωση, που είναι καθαρά προσωπικό ημερολόγιο έκφρασης και γιατί όχι και κρίσης πολιτικών προσώπων και πολιτικών επιλογών!
Η νομολογία έκρινε ότι Ο νόμος περί τύπου δεν ισχύει για τα ιδιωτικά ιστολόγια!
Έχουμε δικαίωμα κύριοι να σας κρίνουμε για τις ανομίες σας!
Και φυσικά έχουμε δικαίωμα να σας κρίνουμε ανώνυμα, αφού το απόρρητο του διαδικτύου υπάγεται στο νόμο περί απορρήτου των τηλεπικοινωνιών
Και πάνω από όλα το διαδίκτυο έχει τους δικούς του κανόνες προστασίας και αποπομπής των υβριστικών και αντιδεοντολογικών blogs, που καθορίζονται από την Google.
Έξ άλλου είναι αστείο να ισχυρίζεστε ότι αν το κάνουμε επώνυμα, θα έχουμε την ευκαιρία να σας αντιμετωπίσουμε με ίσους όρους!
Είναι βέβαιο ότι θα μας τσακίσετε αφού εσείς έχετε το μαχαίρι εσείς και το πεπόνι!
Που να τρέχει ένας έρημος, επώνυμος μπλόγκερ να υπερασπιστεί τον εαυτό του στις άδικες καταμηνύσεις και αγωγές που θα του ασκήσετε με τους μεγαλοδικηγόρους σας, αν τολμήσει να σας κρίνει και να σας καταγγείλει και μάλιστα μέσα σ' αυτό το τόσο σκοτεινό και χωλό σύστημα της ελληνικής δικαιοσύνης, που σήμερα καμία εμπιστοσύνη δεν εμπνέει πλέον στους απλούς πολίτες??
Άδικα ονειρεύεστε να μας θέσετε εκτός μάχης!!
Η μπλογκόσφαιρα είναι εδώ, είτε ανώνυμη είτε επώνυμη, θα σας παρακολουθεί, θα σας κρίνει και θα σας καταγγέλλει!!

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα μπλογκς κυριοι ειναι η φωνη της ψυχης του ελληνα. Ειναι ο αγωνιστης του 21 που στο σπιτι του μαζευε τους συναγωνιστες και μιλαγε για αγωνα, ειναι του 40 ο πατριωτης που τυπωνε τα φυλλαδια της λευτεριας, ειναι ο πραγματικος ελληνας του 2010 που μεσα στην λαιλαπα της παραπληροφορησης αντιστεκεται στους σοσιαλιζοντες συμφεροντολογους του ξεπουληματος της ελλαδος μας με τις μεθοδευμενες ενεργειες του ακρατου καπιταλισμου. Ο ελληνας μπλογκερ ειναι η φωνη ολων μας , η ψυχη ολων μας , η καρδια ολων μας. Και τονιζουμε σε οσους τον πολεμουν οτι στην ελληνικη ιστορια δεν υπαρχει ως φαρος το σπιτι του κεμαλ αλλα λαμπουν ο μαραθωνας, οι θερμοπυλες , η αγια λαυρα, το κουγκι, το χανι της γραβιας,το μανιακι, το τεπελενι... Τα γιουσουφακια της πολιτικης πετυχαν να ενωσουν τους ελληνες, να ξεχασουν τα κομματα, και να υψωσουν τη φωνη τους μπρος στον αγνωστο στρατιωτη , δηλαδη μπρος σε εκεινον που ως παιδια η μανα και ο πατερας καποτε μας πηγαν και μας ειπαν πως εδω ειναι η ψυχη της ελλαδος μας...Κι εμεις το κρατησαμε σαν παρακαταθηκη . Και γνωριζουμε σε ολους αυτους τους ταχα προοδευτικους οτι δεν διαπραγματευομαστε στα τραπεζια των καλαμαραδων οτι με αιμα μας εδωσαν οι προγονοι μας, και να το βαλουν καλα στο μυαλο τους οτι και θα μιλαμε και θα εκφραζομαστε και θα φωναζουμε γιατι ειναι δικαιωμα που μας το δινει η ιστορια μας, που καλο θα ηταν να την διαβασουν λιγο γιατι φαινεται οτι δεν την ξερουν, ωστε να δουν τον ολεθρο του Εφιαλτη και τις δαφνες του Λεωνιδα.....

takis είπε...

Δεν θα συμφωνήσω με το "ηρωϊκό παραλήρημα" του Ανώνυμου προηγουμένως αλλά θεωρώ εξωπραγματική την απόπειρα ελέγχου του μπλόγκιν.
Το ελάχιστο που μπορεί να πεί κανείς είναι οτι δηλώνει άγνοια της δύναμης του μέσου απο εκείνους που επιχειρούν να το ελέγξουν (φιμώσουν?).

Maria Tzirita είπε...

Ναι...κι άμα τους ξεσκεπάσουμε κι άμα τους καταγγείλουμε κι ό,τι κι αν τους σούρουμε...ίδρωσε τ'αυτί τους!
Καλημέρα Μαριάννα μου!

leondokardos είπε...

Να μη τολμήσουν να βάλουν χέρι στα μπλογκ μας.
Αποτελεί δικαίωμά μας να εκφράζουμε τις απόψεις μας. Το γεγονός οτι δε βάζουμε το όνομά μας δεν είναι οτι φοβόμαστε,αλλά αυτή είναι η φύση του blogging.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Τάκη,

Το "ηρωϊκό παραλήρημα" που το είδες ??

Τι πρέπει να κάνουμε δηλαδή ??.

να "αποενοχοποιηθούμε" ως υβρίδια της παγκοσμιοποίησης από την ιστορία μας ??

Εκτός αν προτείνετε πιο δυναμικές μορφές οργάνωσης και πάλης ενάντια στο τέρας που μας κυβερνά.

LeftG700 είπε...

Φίλη mariana onice,


Μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση η είδηση περί της καταδίκης της ανωνυμίας στη μπλογκόσφαιρα κ α ι από τον Νίκο Κωνσταντόπουλο την οποία μάλιστα μεταδίδεις με έμφαση και απόλυτο τρόπο.

Χωρίς να μας συνδέει τίποτα ιδεολογικά με τον ΝΚ πέραν της αντίθεσής του σε χούντες (ένας αστικοδημοκράτης σε τελική ανάλυση είναι και τίποτα περισσότερο) δυσκολευτήκαμε να το πιστέψουμε. Ανατρέξαμε στις πηγές που παραθέτεις. Τίποτα! Nada!

Εκτός κι αν έχεις υπ' όψη σου άλλες πηγές που (κακώς) δεν αναφέρονται, νομίζουμε ότι η είδηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το λέμε απολύτως φιλικά: Στη θέση σου θα τη διορθώναμε...


Τα λέμε

marianaonice είπε...

@Ανώνυμε
Συμφωνώ με όσα λες, όμως δεν είμαι πια τόσο αισιόδοξη ώστε να ελπίζω ότι οι Εφιάλτες δεν θα διαβούν και ότι οι ελάχιστοι "Λεωνίδες" θα στεφθούν με δάφνες...
άλλαξαν δυστυχώς οι εποχές!

@takis
Καλώς όρισες στο @σπιτικό μου.
Έχεις απόλυτο δίκιο!
Οι άνθρωποι έχουν πληρη άγνοια για τη δύναμη του διαδικτύου και ότι δεν μπορούν αυτό να το φυλακίσουν και να το φιμώσουν!

@Maria Tzirita
Αχ Μαρία μου έχεις δίκιο, μα δεν μπορώ να παραιτηθώ από το να τους τα λέω κι ας μην ιδρώνει τ' αυτί τους!
Φιλιά!
:))

marianaonice είπε...

@Λεοντόκαρδε
Φυσικά και δεν θα τους αφήσουμε να μας βουλώσουν το στόμα!
Και έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε την ανωνυμία μας!

@LeftG700
Καλώς ήλθες @φίλε στο @σπιτικό μου.
Το ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος συμφώνησε για την κατάργηση της ανωνυμίας των μπλόγκερ, το λέει στα ΝΕΑ που παραπέμπω όπου επί λέξει αναφέρεται προς το τέλος του κειμένου το εξής:
Στο πλαίσιο της ημερίδας, που έλαβε χώρα σε ειδική αίθουσα του εκδοτικού οίκου Νομική Βιβλιοθήκη, υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της ανωνυμίας των bloggers,.
Το ομόφωνα σημαίνει ότι δεν διαφώνησε κανένας εισηγητής ή ομιλητής. Εκτός αν αμφισβητείς το ότι στην ημερίδα αυτή συμμετείχε ως εισηγητής και ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος.
Αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις από εδώ:
http://www.theartofcrime.gr/?pgtp=1&aid=1272468945
Όπου μάλιστα τον αναφέρει και ως βουλευτή, αντί ως τέως βουλευτή.
Δεν νομίζω τέλος να πιστεύεις ότι αν ο κ. Κωνσταντόπουλος είχε διαφωνήσει δεν θα το ανέφεραν τα ΜΜΕ? Είναι σίγουρο ότι θα είχε γίνει μεγάλος ντόρος και προβολή της διαφωνίας του αυτής, αν υπήρχε!

Να ξέρεις ότι ποτέ δεν γράφω ανακρίβειες όσον αφορά τουλάχιστον πρόσωπα στα οποία κάνω κριτική ή αναφέρομαι γενικά. Προσπαθώ όσο μπορώ να είμαι συνεπής στο πνεύμα του σωστού μπλόγκινγκ.
:)))

Aνεμος είπε...

η είδηση πέρασε στα ψιλά..των εφημερίδων και λέει ομόφωνα...
να μας δωσουν τα πρακτικα του συμβουλιου
και εαν δεν ψηφισε να το αναιρέσουμε
εμείς δεν είμαστε φασιστικά ΜΜΕ
ΠΟΥ ΛΑΣΠΟΛΟΓΟΥΝ
αν και δεν είναι εκεί το θέμα
που είναι οι αριστεροί και οι διανοούμενοι μπροστάρηδες να βγουν στον δρόμο?
που χάθηκαν?

marianaonice είπε...

Ααα και κάτι άλλο:
Το να συμφωνήσουν οι ανώτατοι και κατώτεροι εισαγγελείς αυτού του διεφθαρμένου κράτους στη φίμωσή μας, το καταλαβαίνω, γιατί είναι φορείς αυτής της διεφθαρμένης εξουσίας που μας κυβερνά τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια!
Αλλά το να συμφωνήσει ένας πρώην ηγέτης της αριστεράς και της προόδου στη φίμωσή μας αυτή, αυτό δεν το ...περιμέναμε!!
Απλά επιβεβαιωθήκαμε ότι όλοι αυτοί δεν έχουν χρώμα! Τους ενώνει το ...χρήμα!
:))

Μικρές ανάσες είπε...

Ένα ακόμα που με κάνει να θυμώνω, πολύ όμως...

Η ανωνυμία μας δεν έχει σχέση με φόβο, αλλά με την αίσθηση ελευθερίας που μας παρέχει στην εκδήλωση συνασθημάτων, γνώμης, ιδεολογίας, άποψης. Το δικό μου blog ελάχιστοι γνωστοί μου το έχουν ακριβώς γιατί υπάρχουν φορές που θέλω να εκφραστώ χωρίς κανένα περιορισμό, ακόμα και αυτούς που βάζω εγώ στον εαυτό μου... Έλεος πια...

marianaonice είπε...

@Μικρές ανάσες
Έτσι ακριβώς!
Ο λόγος της ανωνυμίας μας δεν είναι γιατί θέλουμε να βρίζουμε και να συκοφαντούμε εκ του ασφαλούς αλλά γιατί θέλουμε να εκφραστούμε ελεύθερα και χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλουν το κοινωνικό, επαγγελματικό ή οικογενειακό μας περιβάλλον.

tzonakos είπε...

Η ανωνυμία δεν πρέπει να εχει να φοβάται τίποτα όσο ειναι σε πλαίσια ηθικής και δεοντολογίας σωστά.
Οσοι ξεπερνούν τα όρια ισως εσκεμμένα το κάνουν για να δώσουν δικαίωμα στους νομοθετούντες κατα βούληση και ...κατα βόλεψη ωστε να φιμωθούν όλες οι φωνές στα μπλόγκς !
Ο ανώνυμος/ψευδώνυμος πολίτης μπλόγκερ δεν εινα δημόσιο πρόσωπο !
Αντίθετα, ειναι δημόσια πρόσωπα και άρα εκτεθιμένα στην δημόσια κριτική, οι πολιτικοί μας, νομικοί μας και δημόσιοι λειτουργοί μας.
Οι υπόλοιποι είμαστε απλοί πολίτες με το αναφαίρετο δικαίωμα της δημοκρατικά και κόσμια εκφραζόμενης άποψης, γνώμης μας και κριτικής προς τους κρατούντες.

Αν αυτο δεν θελουν να το καταλάβουν, τότε θα βγούμε ολοι στους δρόμους με σπρέη να μπλογκάρουμε στους τοίχους και ας β'αλουν επωνυμία στα γκράφφιτι !

marianaonice είπε...

@Τζονάκο μου
"...Αν αυτο δεν θελουν να το καταλάβουν, τότε θα βγούμε ολοι στους δρόμους με σπρέη να μπλογκάρουμε στους τοίχους και ας βάλουν επωνυμία στα γκράφφιτι!..."

Έγραψες πάλι!!!
Τι να πούμε παραπάνω??
:)))

NdN είπε...

Γεια σου Μαριάννα,

Νομίζω το σχόλιο του Τζονάκου τα λέει όλα. Πάντως νομίζω ότι όσες "καταδίκες ανωνυμίας" και αν γίνουν από όσους και αν γίνουν, πρακτικά δεν μπορεί να πειράξει κανένας τα blog μας.

marianaonice είπε...

@NdN
Γειά σου Νίκο!
Και βεβαίως δεν θα πειράξουν τα μπλογκ μας!
Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να εκφραζόμαστε μέσα @εδώ ελεύθερα αλλά πάντα με αξιοπρέπεια και σεβασμό στην ελευθερία των άλλων.
Οσο για τον Τζονάκο, έγραψε πάλι!
Του το είπα!
:)))
Καλό σου βράδυ!

LeftG700 είπε...

Φίλη marianaonice,


Μόλις είδαμε το σχόλιό σου. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι αυτές οι δυο-τρεις λέξεις από το ρεπορτάζ των "Νέων" μας είχαν διαφύγει. Αυτό καθιστά άκυρη την παρατήρηση που κάναμε. (Η οποία, να πούμε ρητά, ότι δεν αφορούσε σε καμία συνολική κριτική, παρά μόνο στη συγκεκριμένη λεπτομέρεια).

Εννοείται ότι την αποσύρουμε και απολογούμεθα για την απροσεξία μας.


Τα λέμε


ΥΓ Είδαμε χωρίς να το θέλουμε (ο μπλόγκερ μας έκανε κάτι νούμερα) τη φωτογραφία με τον καημένο τον σκυλάκο που τον απαγχόνισαν. Φίλη marianaonice, μαύρισε η ψυχή μας. Και δεν μπορούμε δυστυχώς να νιώσουμε το μίσος που χρειάζεται για να τη βγάλουμε από το μυαλό μας...

marianaonice είπε...

@LeftG700
Νάστε καλά!!
Δεν έγινε και τίποτε... είμαστε @εδώ για να συζητάμε και να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε, πολιτισμένα, με καλοπιστία και πάνω απ' όλα εποικοδομητικά!
Τέτοια παραδρομή σαν τη δική σας, θα μπορούσε ο καθένας μας να την κάνει...
:))

Υ.Γ. Για τη φωτο του κρεμασμένου σκύλου, το σκέφτηκα πολύ πριν τη βάλω. Δεν ήθελα να συσπειρώσω σε πράξεις ή σκέψεις μίσους κατά των δραστών, απλά ήθελα να καταδειξω την αρρώστια της ψυχής τους, τον κίνδυνο που έχουν από αυτούς, όλα τα έμβια όντα, μηδε και ημών εξαιρουμένων, και πάνω απ' όλα ήθελα όλοι να πονέσουμε και ίσως και να δακρύσουμε για το φρικτό θάνατο αυτού του άκακου ζώου. Σκέφτηκα ότι αυτό υπέφερε στο κορμάκι του όλη αυτή τη φρίκη και θα ήταν πολύ εγωϊστικό εμείς να προστατέψουμε τους εαυτούς μας από τον πόνο που προκαλεί αυτή η εικόνα...
Του το χρωστάμε να "πονέσουμε" έστω ψυχικά γι' αυτό που έπαθε και που το ανθρώπινο είδος ευθύνεται!
Ίσως έτσι κάποτε ξυπνήσουμε και απαιτήσουμε έμπρακτα σωστούς νόμους και σωστή αντιμετώπιση και πρόληψη από τέτοια φαινόμενα!

Όταν κοιτάς από ψηλά την ανατολή !!