Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

ΑΣΠΡΟ - ΜΑΥΡΟ!!



Μέσα στο πολύ άσπρο του χιονιού το μυαλό μου πήγε στα μαυρισμένα από τις πυρκαγιές δάση και χωριά μας που και αυτά σήμερα θα έχουν ντυθεί το προσωρινό άσπρο ένδυμα λες και η φύση προσπαθεί να καλύψει τις πληγές της, μόνη της και να ξεχάσει για λίγο τον πόνο της, μια και η πολιτεία μας ξέχασε εντελώς, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, τις υποσχέσεις της!! Στην παρακάτω διεύθυνση θα ακούσετε για άλλη μια φορά τα παχιά λόγια και τον ...πόνο του πρωθυπουργού μας! http://www.youtube.com/watch?v=V8x4s4a4rGc.

Στη συνέχεια σας παραθέτω το παρακάτω κείμενο αυτούσιο, της Έλενας Ακρίτα, που διάβασα στα "ΝΕΑ" του περασμένου Σαββάτου, γιατί νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το μοιραστώ μαζί σας, μια και με άγγιξε κατάβαθα, τόσο που μπορώ να πω μου χάλασε τη χαρά της χιονισμένης αυτής Κυριακής!...



ΤΕΦΡΑ ΕΚ ΤΗΣ ΤΕΦΡΑΣ

"ΧΙΛΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που ενοχλώ, αλλά τι μου ΄ρθε τώρα και θυμήθηκα η τρελή τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Πες το διαστροφή, πες το πανασχέτου, αλλά έτσι όπως έβλεπα την καταιγίδα να μαστιγώνει το τζάμι, αναρωτήθηκα πώς τη βγάζουν μες στο μαύρο ψοφόκρυο οι πυροπαθείς της Πελοποννήσου. Όλοι εκείνοι που μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα είδαν σπίτι, βιος και ζωή να γίνονται στάχτη, παρελθόν και ανάμνηση. Ειλικρινά, χίλια συγγνώμη που ενοχλώ. Ξέρω πολύ καλά πως έχουμε πιο σοβαρά ζητήματα να σκεφτούμε. Τα ελληνικά δικαστήρια θα επιδικάσουν τα 23.000 για τα παιδιά της κυρίας Βατίδου; Θα μας εκπροσωπήσει η Καλομοίρα ή ο Μαρτάκης στον Μέγα του Γένους Θεσμό; Φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα και κάθομαι τώρα εγώ κι ασχολούμαι με ντεμοντέ και παρωχημένα. Ποιος θυμάται τις πυρκαγιές; Ποιος την καταστροφή, ποιος τα θύματα; Χίλια συγγνώμη που ενοχλώ και θα μας κάτσει το σουφλέ στο φούρνο. Αλλά τι γίνεται, ρε μάγκες, κατά κει μεριά; Αν δεν με απατά η μνήμη (του ελέφαντα), η κυβέρνηση δεν είχε τάξει τότε την Άρτα με τα Γιάννενα στις πυρόπληκτες περιοχές; ΘΑ ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ και καλά από τα 3.000 ευρώ (που τα έπαιρνες απλώς με το που χαμογελούσες στον ταμία της τράπεζας) και μετά θα προχώραγε ακάθεκτη σε τρελές χλιδές και σούπερ μεγαλεία. Τι σπιταρόνες θα έχτιζε! Τι επαύλεις, τι ανάκτορα, τι παλάτια, τι τζακούζι και θερμαινόμενες πισίνες. Άσε πια τις οικοσκευές στα νοικοκυριά. Όλα στην κουζίνα εντοιχισμένα από μαόνι και γρανίτη, χαρά μου! Και το Υπουργικό Συμβούλιο θα κένταγε σεμενάκια με τα χρυσά του τα χεράκια για να στολίσει την Ρlasma τη 42άρα που θα χάριζε ως πακέτο με το Ηome Cinema στον κάθε πυροπαθή. Πέρα από πλάκα, έγινε κάτι από της Παναγιάς τα μάτια που έταξε προεκλογικά αυτή η κυβέρνηση; Χίλια συγγνώμη που ενοχλώ, αλλά τον απολογισμό της Κόλασης τον διάβασε κανείς; Γιατί το γραφείο Ελλάδας του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Διαχείρισης και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου τον έδωσε στη δημοσιότητα:
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, η καμένη πελοποννησιακή γη φτάνει τα 1.772.654 στρέμματα. Από αυτά, πάνω από τα μισά (το 55%) ήταν δάση και φυσικές εκτάσεις, 781.043 στρέμματα γεωργικές εκτάσεις και καλλιέργειες, 16.432 στρέμματα τεχνητές επιφάνειες (σε απλά ελληνικά, δρόμοι, σπίτια, το βιος του κοσμάκη, τέλος πάντων.) Από αυτά, περισσότερα από 300.000 στρέμματα υπόκεινται στο καθεστώς προστασίας του δικτύου Νatura 2000. Στον Ταΰγετο 86.542 καμένα στρέμματα. Στον Πάρνωνα 45.066 στρέμματα. Παραδομένο στις φλόγες και το 1/3 του φαραγγιού του Βουραϊκού. Στο δάσος στη λίμνη Καϊάφα κάηκαν 7.577. Στην Ολυμπία το 1/5 της περιοχής και πάει λέγοντας. Γράφει η έκθεση: «Η σπάνια βιοποικιλότητα της περιοχής επλήγη σε μεγάλο βαθμό. Τόσο τα ενδημικά είδη της χλωρίδας όσο και της πανίδας υπέστησαν σοβαρό πλήγμα. Ωστόσο, δεν ανησυχούμε για το τι θα κάνει, από δω και πέρα η Φύση, αλλά ο Άνθρωπος». Έλα μου, φως μου, που κι εγώ για τον ίδιο λόγο ανησυχώ. Η Φύση η καψερή τι να σου κάνει; Στο χέρι της είναι;
Η Φύση υφίσταται, δεν πράττει. Η Φύση είναι το θύμα, όχι ο θύτης. ΚΑΙ ΜΙΛΩΝΤΑΣ για θύματα- χίλια συγγνώμη που ενοχλώ, αλλά τα θύματα τα θυμάται κανείς; Κάπου ογδόντα άτομα, ογδόντα ανθρώπινες ψυχές, ογδόντα ζωές έγιναν παρανάλωμα του πυρός! Τους θυμάται κανείς; Ακούει κανείς; Ενδιαφέρεται κανείς; Νοιάζεται κανείς; Δακρύζει κανείς; Διαμαρτύρεται κανείς; Φωνάζει κανείς; Ή έχουμε αποβλακωθεί άπαντες με τη Βατίδου και τον Πασχάλη κι αλείφουμε μεθοδικά μέλι στο ψωμάκι της κυβέρνησης; Όταν ο Πρωθυπουργός μίλησε τόοοοοτε στην Τρίπολη δήλωσε επί λέξει «έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας!» Προεκλογικά, εννοείται... Μετεκλογικά, πώς πάν΄ τα κέφια, κύριε Πρωθυπουργέ; Από την «πολλή δουλειά μπροστά σας» έχετε καθόλου δουλειά πίσω σας; Από την «πολλή δουλειά μπροστά σας» κάνατε τη λίγη; Κάνατε κάτι; Κάνατε τίποτα; Ή κάνατε το απολύτως τίποτα; Εδώ ακούσαμε παπάδες! Πέρα από τα σπίτια που θα χτίζατε! Πέρα από τις αποζημιώσεις που θα δίνατε. Θα κάνατε- άμεσα- αντιδιαβρωτικά κι αντιπλημμυρικά έργα. Θα δημιουργούσατε- άμεσα- νέα δίκτυα ύδρευσης και οδοποιίας. Θα αναδασώνατε- άμεσα- τις δασικές εκτάσεις. Θα ενισχύατε- άμεσα- τις αντιπυρικές ζώνες. Εκτός από το τριχίλιαρο, κάνατε τίποτα «άμεσα»; «Έμμεσα» έστω; Κάνας υπουργός πατάει το πόδι του κατά κει μεριά; Γιατί τότε- εν όψει εκλογών μιλιούνια το Υπουργικό Συμβούλιο και οι βουλευτές της περιφέρειας: Κοινωνική ευαισθησία, πόνος, σπαραγμός στο δεξί το μάτι... Τώρα;
Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη, ούτε η Δόξα δεν περπατάει μονάχη! Με το κρύο, τις βροχές και καταιγίδες, με τον κακό μας τον καιρό, πώς τη βγάζουν εκεί πέρα αυτοί οι άνθρωποι; Ή δεν τη βγάζουν; Τόσο απλά;
Χίλια συγγνώμη που ενοχλώ... Αλλά βλέπετε, αυτό διάλεξα στη ζωή μου. Να είμαι δημοσιογράφος. Και να ενοχλώ... Α, και μην το ξεχάσω: Τώρα που το σκέφτομαι, κύριοι... Τα «χίλια συγγνώμη» δεν τα χρωστάμε... Τα «χίλια συγγνώμη» τα χρωστάτε!"

Μετά από αυτό το κείμενο εγώ δεν έχω τίποτε περισσότερο να σας πω, παρά μόνο ότι το ένοιωσα σαν ένα μαχαίρι στην καρδιά μου!! Kαι το μαχαίρι έγινε ακόμη πιο κοφτερό όταν στο press.blog διάβασα ότι δόθηκε ήδη εντολή στα καταστήματα των πυρόπληκτων νομών από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ να ετοιμάσουν εξώδικα για τους πυρόπληκτους αφού τέλος Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία αναστολής πληρωμών των δανείων των πυροπαθών.

39 σχόλια:

αντωνης είπε...

Καλησπερα Μαριαννα!
Δεν εχω να προσθεσω απολυτως τιποτα στο ποστ αυτο. Ειναι πραγματι ετσι οπως τα γραφει η κ. Ακριτα.
Και εχει και μια "πενα", αλλο πραγμα.

Δυστυχως για αλλη μια φορα το "κρατος" μας αποδεικνυεται ανικανο εστω και για τα στοιχειωδη.
Αλλά θελω να προσθεσω και κατι (και να σου ζητησω συγνωμη για την τυχον αυθαιρεσια μου και την καταχρηση του χωρου): πραγματικα λυπαμαι ολους οσους ψηφισαν αυτη την παναθλια κυβερνηση για δευτερη φορα. Αλλά μηπως τελικα εχουμε ο,τι ακριβως μας αξιζει ως πολιτες;

Καλο βραδυ + καλη βδομαδα!

marianaonice είπε...

Αντώνη να μη μου ζητάς συγνώμη! Εγώ να δεις πως λυπάμαι!! Αλήθεια δεν πίστευα στ΄ αυτιά μου όταν μετά από τον όλεθρο του καλοκαιριού ξαναψηφίστηκαν!! Δεν ξέρω τι να πιστέψω! Δεν θέλω να λέω ότι αυτοί μας αξίζουν! Απλά ίσως οι σοβαροί δεν μετέχουν πια στα κοινά, γιατί τα κατέλαβαν οι... μαφιόζοι!! Γι΄αυτό δεν έχουμε εναλλακτική λύση και αυτό με τρελλαίνει!! Να ξέρεις ότι στο χώρο μου εγώ εκφράζομαι ελεύθερα και θέλω και όλοι που με επισκέπτονται να κάνουν το ίδιο! Στην πραγματική μου ζωή λόγω της δουλειάς μου, δεν μπορώ να μιλήσω και πνίγομαι. Εδώ μέσα είναι η όασή μου!!!
Πάντα μου κάνεις ποδαρικό στις αναρτήσεις μου και σ΄ ευχαριστώ πολύ. Καλό ξημέρωμα φίλε μου.

faraona είπε...

Maριαννα ,
Δεν ειναι η τελευταια φορα που εγινε ενα τοσο μεγαλο κακο στην πατριδα μας .Θα ακολουθησουν κι αλλα.
Ειμαι απολυτως βεβαιη .Λυπαμαι βεβαια αλλα ειναι η πραγματικοτητα μας αυτη.Εχουμε σαν λαος αυτο που αξιζει να εχουμε.Δεν ειμαστε ικανοι για το καλυτερο με τιποτα.
Δυστυχως.

Unknown είπε...

Είδα και διάβασα Μαριάνα. Η κατάσταση είναι αυτή των τελευταίων 20 ετών. Στην αρχή νόμιζα ότι θα υπάρξει διαφορά και θα πατάξουν τη διαφθορά. Δεν το βλέπω. Ωραία τα λέει η κ. Ακρίτα, μόνο που έχει αφήσει έξω τον παράγοντα όπως είναι ο κάθε official, που δεν ρωτάει τον προϊστάμενο του πριν παρανομήσει, πριν μιλήσει άσχημα στον πολίτη ή πριν τα πάρει για να τους εξηπηρετήσει. Όλα αυτοί είναι η Ελλάδα, που ταλαιπωρούν όλους τους υπόλοιπους. Οι δε υπόλοιποι τρέχουν στο κάθε πολιτευτή ή official για να διορίσουν το παιδί τους, τον/την αδελφό/ή και τον κάθε συγγενή τους στο δημόσιο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν θα αλλάξει τίποτα μακάρι να κατέβει ο Θεός να κυβερνήσει. Δεν ψηφίζω στην Ελλάδα και ίσως δεν μου πέφτει και λόγος. Αλλά αυτά βλέπω με το μάτι του απ'έξω. Να είσαι καλά Μαριάννα.

Roadartist είπε...

Αχ Μαριάννα μου τι να πω τωρα... Αλήθεια όλοι αυτοί οι άνθρωποι πως ζούνε σήμερα?? Τι κάνουνε για να αντέξουνε το κρύο? Τους έχουνε τύχει και οι σεισμοί.. Εφιάλτης!! Το κράτος παλι απων??
Οσο για το σταδιο της Αρχαιας Ολυμπιας που σε λιγους μηνες θα γινει η αφη της ολυμπιακης φλογας, εχω ακουσει οτι μπορεί να γινει με καμμενα τα δεντρα.. Μια ανοργανωσια αλλο πραγμα!! Και τα καναλια που ελεγαν οτι θα ειναι διπλα στους πυροπαθεις, γιατι τους ξεχασαν?? ΝΤΡΟΠΗ!!! Σε αυτο το κρατος μονο τους φορους θελουν να περνουνε!! :(

jf είπε...

Εκπληκτική πένα η Ακρίτα και καλά κάνει κι ενοχλεί. Αλλά ως συνήθως -και δυστυχώς γι αυτό- το χειμώνα σκάβουμε και ξεθάβουμε προβλήματα του καλοκαιριού και το καλοκαίρι αυτά του χειμώνα…

Ποιες χίλιες συγγνώμες!! ούτε μία δεν αξίζουν φαίνεται οι πολίτες απ’ τους πολιτικούς τους.

Όσο για την Αρχαία Ολυμπία, θα τα καταφέρουν, γιατί όταν πρόκειται για βιτρίνα όλα τα προλαβαίνουν…

Meropi είπε...

Μαριάνα μου γλυκειά,
το μόνο χωριό που άρχισε να ανοικοδομείται στα πυρόπληκτα του Ν. Ηλείας είναι η πολύπαθη Αρτέμιδα. Και τούτο γιατί την ανοικοδόμηση ανέλαβαν οι συμπατριώτες μου οι Κύπριοι.
Να σαι καλά Μαριάνα μου

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Εσύ,Μαριάνα μου,δεν έχεις τίποτα να πεις γιατί συναισθάνεσαι και νιώθεις ντροπή γι'αυτούς που κράτούν τόσους ανθρώπους αιχμάλωτους στην ένδεια και την ταπείνωση!
Αυτοί όμως που πρέπει να συναισθάνονται και να προσφέρουν σ'αυτούς τα αυτονόητα,σφυρίζουν-και θα σφυρίζουν-αδιάφορα,όσο κι αν η κ.Ακρίτα...τους ενοχλεί!

φιλιά

mania είπε...

Και να σκεφτείς Mariana μου ότι με τα τριχίλιαρα και τις υποσχέσεις ποου μοίρασαν τότε το πολύπαθο καλοκαίρι κέρδισαν τους ψηφοφόρους.....

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Ε, όχι και εξώδικα...
ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!!!
΄Επρεπε να τους χαρίσουν τα χρέη.
Χρέη για περιουσίες που δεν υπάρχουν από αμέλεια, παθητική αδιαφορία και αναλγησία των κυβερνώντων....
ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

M-meggie είπε...

Μαριάννα μου έθιξες και βεβαίως η κ. Ακρίτα καυτηρίασε δεόντως, όπως εκείνη μοναδικά γνωρίζει, ένα θέμα που "καίει" πολύ. Ζω στην Ηλεία και ο καλοκαιρινός εφιάλτης δεν έχει τέλος όπως και το "κράτος πρόνοιας" που ζούμε επίσης.
Ας έρθουν να πάρουν τα καμένα. Αυτά μας έμειναν. Χάρισμά τους.

kalynama είπε...

Πόσα δέντρα που έμειναν σκελετοί δε χάρηκαν την αγκαλιά του χιονιού... πόσα...

Γιατί πρέπει δίπλα στο άσπρο να υπάρχει πάντα και ένα μαύρο;

Ερωτήσεις που δεν περιμένουν απαντήσεις.. μονάχα υπάρχουν...

Καλό βράδυ Μαριάννα μου..

marianaonice είπε...

@faraona μου και εγώ φοβάμαι δυστυχώς ότι οι συμφορές μας δεν θα τελειώσουν εδώ, με όλους αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες μας!!
Και εγώ φθάνω στο σημείο ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι! Δηλαδή ο κόσμος αυτός που τους ψηφίζει...

@Mariana μου δεν σου κρύβω ότι και εγώ στην αρχή λίγο ήλπισα ότι μπορεί κάτι να γίνει και να πάμε λίγο παρακάτω, αν και η συγκεκριμένη παράταξη δεν μου ενέπνεε καμία εμπιστοσύνη, όμως είπα ότι τώρα έχουμε νέους ανθρώπους, νέα ίσως πολιτική... Δεν βαριέσαι, αυτοί ήταν ό,τι χειρότερο είχαμε ποτέ!...Είσαι τυχερή που δεν ψηφίζεις στην Ελλάδα, γιατί εμείς πια δεν ξέρουμε τι να ψηφίσουμε...

@roadartist μου, τα κανάλια ξέρεις πάνε όπου γάμος και χορός και η Βασίλω πρώτη! Μόλις σταματήσει το πανηγύρι εξαφανίζονται για να πάνε σε άλλα πτώματα, σαν τα κοράκια...
Όσο για το Κράτος, ποιό κράτος;; Υπάρχει κράτος;; Εγώ δεν το έχω δει πουθενά; Μόνο στις αρπαχτές εμφανίζονται...

@jf πράγματι μπορεί να μην έχεις άδικο και στην Αρχαία Ολυμπία παρά τον όλεθρο να καταφέρουν να εμφανίσουν μία εικονική πραγματικότητα! Γι΄ αυτό τους έχω ικανούς!

@Μερόπη μου ναι έχεις δίκιο, αυτό ξέχασα να το προσθέσω! Ας είναι καλά οι συντοπίτες σου που ευτυχώς έθεσαν και τον όρο να ανεγείρουν οι ίδιοι το χωριό, και όχι να δώσουν χρήματα...φυσικά!! Ήξεραν οι άνθρωποι με τι έχουν να κάνουν!..

@Ψυχούλα μου όλοι αυτοί είναι τόσο χονδρόπετσοι που ακόμη και αν τους φτύνουμε αυτοί νομίζουν ότι ψιχαλίζει...Όμως και εγώ οργίζομαι που δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο από το να οργίζομαι μόνο...

@Μάνια μου μη το θυμίζεις αυτό, γιατί όταν το σκέφτομαι τι σοκ έπαθα όταν παρά τον όλεθρο της φωτιάς που ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο την ανικανότητά τους, ξαναψηφίστηκαν, μούρθε να κάνω ...χαρακίρι!!!..

@Γλαρένια μου τι να τους χαρίσουν τα χρέη! Αυτοί θα βγάλουν και κέρδος από πάνω, από αυτήν την καταστροφή!! Και η λέξη ΝΤΡΟΠΗ φίλη μου έχει χάσει πια την έννοιά της...

@Νότα μου υποκλίνομαι μπροστά σου! Έσύ μόνον εσύ, δικαιούσαι να μιλάς και όλοι εμείς να ντρεπόμαστε που δεν μπορούμε να βοηθήσουμε...να ντρεπόμαστε για το ανύπαρκτο κράτος πρόνοιας και για όλους αυτούς τους ...λελέδες που διαχειρίζονται την τύχη του τόπου μας!!

Καλό σας ξημέρωμα @φίλοι μου.

marianaonice είπε...

@Kalynama μου και συ ξενυχτάς;; Μόλις που με πρόλαβες! Αχ αυτό αναρωτιέμαι και εγώ καλή μου και αυτό σκέφτηκα όταν είδα το άσπρο του χιονιού που στόλισε την καθημερινότητά μας! Σκέφτηκα το μαύρο της φύσης που πενθεί τα καμμένα παιδιά της και έκλαψα...
Καλό ξημέρωμα φίλη μου.

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Όταν όλα αποκτάνε μία τιμή, κι εννοώ χρηματική τιμή, αυτό είναι το τίμημα. Δεν περιμένω από το πρόσωπο του καπιταλισμού παρά μόνο το χαμόγελο κάποιας παροδικής μάσκας, όσο χρειάζεται για να γίνει το "ζύγισμα" του εμπορεύματος και η διαπραγμάτευσή του... Όταν αυτό δεν είναι πλέον απαραίτητο, μιας και ο χρόνος είναι χρήμα, ενώ η καμένη γη κοστίζει χρήμα, το πάντα άκαμπτο και ευθυτενές βλέμμα του καπιταλισμού, κοιτάζει μόνο τον ορίζοντα των σχεδίων του, κι όχι που πατάει...
Υπάρχει κρίση πολιτισμού, κρίση αξιών, και η μόνη απάντηση σε αυτό, μπορεί να δοθεί μέσα από την κοινωνικοποίηση των αποξενωμένων ανθρώπων, την θεραπεία τους με τον λόγο, την σκέψη, την θαλπωρή των πληγών τους με την αγάπη. Να αφυπνιστούν συνειδήσεις....
Συγχαρητήρια για το θέμα που πρόβαλες, γιατί η μνήμη πρέπει να νικάει τις γρήγορες εναλλαγές εικόνων και πληροφορίας που βομβαρδίζουν το νου.
Την καλημέρα μου!

Takiz είπε...

Η φύση φωνάζει και κανείς δεν την ακούει.
Ας μάθουμε να ακούμε την φωνή της.

Μια φίλη μου γράφει...
"Ζητείται ελπίδα"

Ζητείται άραγε????

Ανώνυμος είπε...

Συγκλονιστικό! Συγχαρητήρια! Και πολλά μπράβο, που μας έβγαλες από τον παράδεισό μας. Κι εγώ ντρέπομαι, ναι κι εγώ. Για μένα. Που εγωστικά αρμενίζω σε μαγικές στιγμές ... κι εκεί έξω..καμιά φωνή να ενωθεί...καμιά...μόνο κραυγές σιωπηλές σαν την δική σου

marianaonice είπε...

@ανεμοσκορπίσματα συμφωνώ φίλε μου, υπάρχει μεγάλη κρίση αξιών, και πολιτισμού σήμερα, και σίγουρα το πρόσωπο του καπιταλισμού δεν δίνει δεκάρα γι΄ αυτό, αφού το μόνο που το νοιάζει είναι το χρήμα!... Όμως σήμερα δεν μπορώ πια να ξεχωρίσω ποιο είναι το πρόσωπο του καπιταλισμού, αφού όλοι εκεί μέσα (σοσιαλιστές, αριστεροί, κεντρώοι) μπερδεύτηκαν και έγιναν ένα στο βωμό του συμφέροντος!!...Οι μάσκες ποιά είναι συνηθισμένες και κανείς δεν μπορεί ν΄ αναγνωρίσει την αλήθεια!... Να είσαι καλά φίλε μου.

@Takiz μου, μάλλον έχεις δίκιο. Άδικα πια ζητείται ελπίδα...

@freedula μου έστω και οι σιωπηλές κραυγές σαν τις δικές μας ίσως είναι κάτι από το απόλυτο τίποτα που λέει και η Έλενα Ακρίτα!

Καλό βράδυ φίλοι μου και να είστε καλά που ενώσατε την κραυγή σας με τη δική μου, έστω και σιωπηλά, χωρίς περιττές τυμπανοκρουσίες!!

sealike2 είπε...

Μαριάννα μου καλησπέρα,δυστυχώς το πρόβλημα δεν επιλύεται μόνο αφορίζοντας κάποιες επιλογές των κυβερνώντων.Μακάρι ως λαός να αποκτήσουμε την συνείδηση και την ωριμότητα που χρειάζεται ώστε με μια φωνή,ενωμένοι να "πιέζουμε" για θέματα που αφορούν τα δημόσια αγαθά(περιβάλλον, παιδεία, θητεία, υγεία). Το "σύστημα" είναι δομημένο με τρόπο τέτοιο που δύσκολα επιδέχεται σοβαρές τομές στην εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης.Η κοινωνία φτιάχνεται στο "καλούπι" του ατομικού συμφέροντος. Υπάρχουν δυνατές φωνές που αναχαιτίζουν ή προβάλλουν προβλήματα, αλλά δυνητικά σε κάποια άλλη στιγμή μπορεί να φανούν μικρόψυχοι απέναντι στο ίσιο!! Να είσαι καλά, δυνατή!!

marianaonice είπε...

@sealike2 μου συμφωνώ απόλυτα: " Η κοινωνία φτιάχνεται στο "καλούπι" του ατομικού συμφέροντος". Σε δύο φράσεις τα είπες όλα! Γι΄ αυτό και παρά την καταστροφή που έγινε το καλοκαίρι οι περισσότεροι άνθρωποι ξαναεπέλεξαν το αποτυχημένο, όχι μόνο γιατί δεν υπήρχαν άλλες επιλογές (που και αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα) αλλά γιατί οι περισσότεροι αποσκοπούσαν στην ατομική τους βόλεψη, κατ΄ αρχήν με το άμεσο τριχίλιαρο και στη συνέχεια ελπίζοντας ότι το δικό τους σπίτι, το δικό τους χωριό θα ξαναχτιζόταν λόγω πιθανόν των πολιτικών ή κομματικών γνωριμιών τους! Αν δεν ωριμάσουμε ως λαός για να μάθουμε ότι τίποτε δεν χαρίζεται αν δεν το διεκδικήσεις μαχητικά τότε το παιχνίδι είναι χαμένο σε όλους τους τομείς! Αν περιμένουμε να μας σώσουν οι εκάστοτε ηγέτες και πολιτικοί μας τότε είμαστε βαθειά νυχτωμένοι! Ξέρεις πάντα απορούσα γιατί οι ίδιοι εκεί άνθρωποι που ζούσαν μέσα στο δάσος και στις αγροτικές καλλιέργειες δεν είχαν κάνει κάτι όλα αυτά τα χρόνια, οργανωμένοι έστω μέσα από συλλόγους, ή και την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση και να λάβουν κάποια προληπτικά μέτρα για τη διάσωση του βιού τους! Π.χ. σε ένα χωριό της Μυτιλήνης που έτυχε να βρίσκομαι την περίοδο των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, βίωσα ένα πραγματικά ομαδικό αγώνα, πέρα από κόμματα και μικροκομματικές σκοπιμότητες που έκαναν οι κάτοικοι από τον τελευταίο αγρότη, τον καθηγητή, το γιατρό μέχρι και το Δήμαρχο με δίωρες περιπολίες με υδροφόρες του Δήμου στα γύρω κτήματα και δάση (πρόκειται για ένα καταπράσινο χωριό)έτσι ώστε να προλάβουν το κακό στη γέννεσή του!
Αυτό έδειξε ότι είχε αποτέλεσμα! Τέλος πάντων είναι μεγάλη κουβέντα χωρίς τέλος τι έφταιξε και τι θα μπορούσε να γίνει! Το σίγουρο πάντως που φάνηκε ήταν η ανοργανωσιά και η ανικανότητα των αρμοδίων...

αντωνης είπε...

"Αν δεν ωριμάσουμε ως λαός για να μάθουμε ότι τίποτε δεν χαρίζεται αν δεν το διεκδικήσεις μαχητικά τότε το παιχνίδι είναι χαμένο σε όλους τους τομείς!"

κραταω αυτη την πολυ ωραια φραση, και ελπιζω οτι καποια στιγμη θα γινουμε περισσοτεροι.

καλο ξημερωμα Μαριαννα!!!

marianaonice είπε...

Καλό ξημέρωμα Αντώνη μου...Σ΄ ευχαριστώ για τη νυχτερινή σου επίσκεψη. Θα με συντροφέψει στην αυριανή πολύ δύσκολη μέρα μου.
Είναι υπέροχο να νοιώθεις ότι δεν είσαι μόνος στους στοχασμούς σου και στα βασανιστικά ερωτήματά σου!!

Κούκος είπε...

Kαι το χειρότερο είναι αφού διαβάσουμε ένα τέτοιο κείμενο, να συμφωνήσουμε και αναφωνόντας, βρε τι γίνεται στο κόσμο, να αλλάξουμε πλευρό.

Spitogata είπε...

Θαυμάζω την Ακρίτα για πολλούς λόγους, να ακόμα ένας. Δεν είχα διαβάσει τα Νέα, σε ευχαριστώ που επέλεξες να το δημοσιεύσεις.

Φιλιά πολλά

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα
Αν θέλεις μια-δυο στιγμές διαφορετκέ από τους πολύ σοβαρούς
προβληματισμούς σου και το ιδιαίτερα καλογραμένο άρθρο της Ε.Ακρίτα πέρασε από το
http://Isminy.pblogs.gr
υπάρχει μια πρόσκληση για σένα.

Ανώνυμος είπε...

Πέρασα και διάβασα ξανά. Ετσι για να επανέρχομαι στην πραγματικότητα που μοιάζει για μας έτη φωτός μακριά και είναι μια ανάσα δίπλα.

Αφήνω καλησπέρα

marianaonice είπε...

@κούκε μου αυτό είναι που με εξοργίζει! Ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, από το να οργιζόμαστε!!!...

@spitogata μου και εμένα μ΄ αρέσει η πένα της Έλενας Ακρίτα και συνηθίζω να τη διαβάζω. Αυτό το κείμενο, όταν το διάβασα τη νύχτα του Σαββάτου ξημέρωμα χιονισμένης Κυριακής ήρθε και συμπλήρωσε ακριβώς τις δικές μου σκέψεις μέσα στην παγωνιά! Τέτοιες ώρες ο νους μου πάει σε όλα τα αδύνατα πλάσματα του κόσμου από ανθρώπους μέχρι τα ζώα, που πρέπει ν΄ αντιμετωπίσουν τον κακό καιρό, εκτός από τα τρέχοντα προβλήματά τους!! Έτσι σκέφτηκα να το μοιραστώ μαζί σας για να το δούν όσοι από εμάς εκπέμπουμε ...στο ίδιο μήκος κύματος...και μπορούμε ακόμη να διατηρούμε την ευαισθησία μας, παρότι ξέρω ότι αυτό μόνο δεν φθάνει!!..

@Ισμήνη μου πήρα την πρόσκλησή σου και πέρασα μία βόλτα από το σπίτι σου! Σ΄ ευχαριστώ.

@freedula μου νάσαι καλά. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε: Να μην ξεχνάμε!!!

Καλό σας βράδυ φίλοι μου.

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Μια καλημέρα να έχεις! :))

marianaonice είπε...

@ανεμοσκορπίσματα καλό σου μεσημέρι φίλε. Σ΄ ευχαριστώ που μ΄ επισκέπτεσαι. Περνώ λίγο δύσκολες μέρες λόγω μιάς επέμβασης (όχι σπουδαίας) που έκανε ο άνδρας μου και ανατράπηκε λίγο το ήδη βαρύ πρόγραμμά μας.

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι μου

Δειγματοληπτικά, μια παρέα από 20 φίλους περίπου , βάλαμε χρώμα στον έρωτα. Ο καθένας ,μας το δικό του όπως τον βιώνει, όπως τον είδε κάποτε, όπως ίσως θα ΄ήθελε να ήταν. Οι πέντε από εμάς βάλανε το ματωμένο το κόκκινο της φωτιάς.
Δυό, Η Ισμήνη και ο Αρης φωτογράφησαν Εκείνον / Εκείνη ,με ό, τι χρώμα υπήρξε και θα υπάρξει, με σάρκα και οστά με , με άγγιγμα κι ανάσα. .Κρίμα τα παιδιά δεν θα μεγαλώσουν ποτέ και μεθυσμένα θα γεράσουν !!!!
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Η Αυγή δεν μπορούσε να μείνει έξω απ’ το παιχνίδι. Γι αυτό η ΚΑΡΔΙΑ της έδωσε τον τελευταίο λόγο… ( http://Isminy.pblogs.gr)

ΩΣΗΕ είπε...

τελικά μας έπεισαν πως ο γιαλός πάει στραβά...


φιλάκια πολλά Μαριάννα μου. Με πάγο please

Roadartist είπε...

καλή μου εχεις προσκλησούλα :))

marianaonice είπε...

@ΩΣΗΕ μου καλώς ήλθες και από δω. Έτσι φαίνεται τελικά, όσο και αν προσπαθούμε να διορθώσουμε την πορεία μας ο γυαλός δεν ισιώνει...
Τα φιλιά μου και ένα καλό ξημέρωμα Σαββάτου.

marianaonice είπε...

@roadartist μου ακόμη γυρνάς στις μπλογκογειτονιές;; Έρχομαι αμέσως...

mania είπε...

marianaonice μου,
Σάββατο σήμερα και επισκέπτομαι τους bloggoφίλους μου, λόγω άπλετου χρόνου για ξόδεμα. Χαχαχα!
Βλέπω ότι έπεσε πάλι πολλή δουλειά στα δικηγορικά σου (άντε σε καλή μεριά!) και ακόμα έχεις το "Άσπρο - Μαύρο"
Καλημέρα και καλό ΣΒΚ

marianaonice είπε...

@Ισμήνη μου σ΄ ευχαριστώ που ξαναπέρασες... Είμαι και εγώ στους πέντε που βάλαμε το κόκκινο της φωτιάς!! Έτσι είναι ο έρωτας, φωτιά!! Καλό Σ/Κ.

@Μάνια μου σ΄ ευχαριστώ που δεν με ξεχνάς. Εκτός από τη δουλειά καλή μου είχαμε και μία μικροεπέμβαση που έκανε ο άνδρας μου και αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση... Τι να πω, όλα κάποια στιγμή μπαίνουν στο δρόμο τους...
Τα φιλιά μου και ένα πραγματικά όμορφο και ξεκούραστο Σ/Κ.

αντωνης είπε...

Καλημερα Μαριαννα!
Περαστικα στον ανδρα σου.

faraona είπε...

Mαριαννα περαστικα του κι απο μενα.Ολα να πανε καλα!

marianaonice είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ @φίλοι μου.
Καλό απόγευμα Κυριακής.

Όταν κοιτάς από ψηλά την ανατολή !!