Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Να γιατί θέλουν να φιμώσουν τα blogs!!!

Στο τεύχος 2546 του Ενημερωτικού Δελτίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας δημοσιεύτηκε ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο των Ερευνητών Θεοδώρου Τσεκέρη δόκτωρα του ΕΜΠ και ερευνητή του ΚΕΠΕ και Χαράλαμπου Τσεκέρη διδάσκοντα στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με τον τίτλο

Tα blogs και η κοινωνική δυναμική !!

Διαβάστε το!!
Εγώ παραθέτω μόνο τα παρακάτω αποσπάσματά του, που λένε πολλά:

.......
"Η εκρηκτική λειτουργική σύζευξη (η διακλάδωση) μεταξύ πληροφορίας και διαδικτυακής τεχνολογίας ενέχει κρίσιμες διαστάσεις καθημερινής κοινωνικής ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ! Η τεράστια, ανεξάντλητη και αναπόδραστη δύναμη των "webglogs" ή " blogs" (και στα ελληνικά ιστολόγια) κυριολεκτικά γονάτισε και συνέτριψε τη στατική, ομοιογενοποιητική και μονόδρομη λογική της τηλεόρασης και της τηλεοπτικής ενημέρωσης.

Τα blogs δυνητικά αναταράσσουν τα λιμνάζοντα νερά της καθημερινότητας, αναστατώνουν, ετερογενοποιούν και αποσταθεροποιούν την κοινωνία, παράγοντας συνεχώς πολλαπλές "συνεργατικές αλήθειες" και μια "μεταβλητή κοινωνική γεωμετρία"!

Αλλά δεν υπάρχει τίποτε πιο κοινωνικό από τα ίδια τα blogs!!!!

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρώπινης επικοινωνίας το "ακροατήριο" αυτονομείται, απομαζικοποιείται, εξατομικεύεται και κινητοποιείται/ενεργοποιείται κατά τρόπο διαλογικό/διαδραστικό, γνήσια δημοκρατικό και ουσιαστικά συμμετοχικό!!
Τώρα πλέον πολλοί επικοινωνούν με πολλούς και όχι ένας με έναν (πχ. ραδιόφωνο, τηλεόραση).
"Το διαδίκτυο δεν είναι μεγάφωνο είναι συζήτηση"
Το κλασσικό δίπολο πομπός - δέκτης καταργείται, εφόσον όλοι μας γινόμαστε πομποί και δέκτες ταυτόχρονα, συμβάλλοντας συνειδητά ή ασυνείδητα στη "διαιώνιση της συζήτησης"!!

Τα blogs καταδεικνύουν και αποδεικνύουν στην πράξη ότι η κοινωνική δυναμική δεν θα πάψει ποτέ να μας εκπλήσσει ευχάριστα ή δυσάρεστα. (τουλάχιστον έτσι μπορούμε να αποφεύγουμε τη μονοτονία και να ελπίζουμε!!!....)

Η ηνιόχηση (δηλαδή ο ολοκληρωτικός έλεγχος από τα πάνω) της κοινωνικής δυναμικής υπό τη μορφή λ.χ. μιας ορθολογιστικής "επιστημονικής, κοινωνικής πολιτικής" φαντάζει απολύτως ανέφικτη!!

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΟΥΤΕ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΣΤΕΛΛΕΤΑΙ!!!
Μετά τη ραγδαία ανάπτυξη και διείσδυση του ευρυζωνικού διαδικτύου, οι κοινωνικές πραγματικότητες παράγονται διαρκώς και με ταχύτατους ρυθμούς!! ... Δημιουργείται ταχύτατα ένα εντελώς ρευστό και αποκεντρωμένο ή άκεντρο, παγκόσμιο δυνητικό σύστημα αυτοοργανούμενων, αυτορυθμιζόμενων και αυτοεξελισσόμενων δυνητικών κοινοτήτων.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΟΡΘΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ, ΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ, ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΕΝΤΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΡΟΣΩΠΑ "ΜΑΖΙΚΑ" ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΑ ΤΗΣ!!"
.......

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο, για να καταλάβουμε γιατί βάλθηκαν να μας φιμώσουν!!
Απλά γιατί, όπως παραπάνω, επιστημονικά και τεκμηριωμένα, αναλύεται από πανεπιστημιακούς καθηγητές, ενοχλούμε και απειλούμε το Σύστημα Εξουσίας γενικά και ειδικά τα ΜΜΕ του!!

9 σχόλια:

patsiouri είπε...

Απίστευτο...
Συνεχίζουμε.
(Και άντε τώρα τέλος Αυγούστου με το καλό, να μου κάνετε μάθημα πως να βάζω μπανεράκια και πως να μεταφέρω το μπλόγκ στη wordpress για σιγουριά...τι ντροπή!)

paramythou είπε...

Δηλαδή, τί; Μεταναστεύουμε μαζικώς; Ούτε στα παραμύθια δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.....
Να ξέρουν οτι θα ζήσουν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα....
η παραμυθού

patsiouri είπε...

Ντροπή εννοώ που δεν ξέρω να ανεβάζω τα μπανεράκια και να μετακομίσω το μπλόγκ, όχι η wordpress!!!!

DaisyCrazy είπε...

τα οποία μμε βεβαίως-βεβαίως είναι ελεγχόμενα από κόμματα, κεφάλαιο κι ένα σωρό άνθρωπους με δύναμη. σου λέει ποιοι είναι αυτοί που θα λένε ό,τι θέλουν και θα έχουν δύναμη χωρίς να έχουν χρήμα..

Meropi είπε...

Ωραία και ζωντανά τα blogs, φτάνει εμείς οι bloggers να τα περιφρουρούμε δείχνοντας αυτοσυγκράτηση και μη αναπαράγοντας ανέλεγκτες "κίτρινες" ειδήσεις, όπως βλέπω ότι κάνουν μερικοί bloggers.

NdN είπε...

Γεια σου Μαριάννα,

Ακόμα δεν ενημερώνονται πολύ από τα blogs αλλά είναι θέμα χρόνου να αυξηθεί κατά πολύ αυτός ο αριθμός. Το ζήτημα είναι αυτό που γράφει η Μερόπη. Να μην γίνουν και τα blogs ένα ακόμα μέσο ναπαραγωγής "κίτρινων" ειδήσεων.

marianaonice είπε...

@patsiouri μου
Αυτή την κοινωνική δυναμική του διαδικτύου θέλουν να αποτρέψουν γιατί την φοβούνται!!

@Μαίρη Σάββα
Γλυκειά παραμυθού μου,
άραγε ποτέ θα πούμε στην αληθινή μας ζωή, ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα??

@patsiouri μου
Μήπως εγώ ξέρω να τα κάνω όλα αυτά??
Χαχαχα!!!
Θα βοηθήσουν πιστεύω οι ...άνδρες της παρέας για τη μετακόμιση!!
Χαχαχα!!!

marianaonice είπε...

@Dorothea
Έτσι όπως τα λες!
Γι' αυτό δεν βολεύει η ανάπτυξη σκέψεων και ιδεών που γίνεται εδώ μέσα!

@Μερόπη μου
Συμφωνώ! Πρέπει να τιμούμε την ιδιότητα του μπλογκερ και να μη κιτρινίσουμε σαν μερικούς δημοσιογράφους!
άλλωστε εμείς δεν είμαστε δημοσιογράφοι, δεν παράγουμε ειδήσεις, απλά αναπαράγουμε τις πληροφορίες που παίρνουμε από τον τύπο ηλεκτρονικό και έντυπο και αναπτύσσουμε συζήτηση και κριτική πάνω στα γεγονότα!
Φιλιά!

@NdN
Έτσι είναι Νίκο μου!
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί!
Δεν έχουμε σχέση με δημοσιογράφους εμείς!!

Καλό ξημέρωμα!
:))

Ανώνυμος είπε...

Nudecelebrity news [url=http://www.facebook.com/pages/Platinum-Celebs/148345333064?v=app_2347471856] naked pictures[/url] .

Όταν κοιτάς από ψηλά την ανατολή !!