Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Η Ιταλία κέρδισε την υπόθεση για την παρουσία του σταυρού στις σχολικές αίθουσες

Σήμερα μετά από διάστημα ενός χρόνου και τριών μηνών, είδα ότι ευτυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που παλεύουν για το αυτονόητο που εγώ πιστεύω.
Είδα με ικανοποίηση ότι και οι Ευρωπαίοι Δικαστές, με συντριπτική πλειοψηφία, αποφάσισαν αμετάκλητα ότι δεν μπορούν οι ανεξίθρησκοι υποτίθεται, να επιβάλλουν τη δική τους άποψη σ' αυτούς που θέλουν να οριοθετούν την πορεία τους στη ζωή, με εθνικά ή θρησκευτικά σύμβολα και να τους υποχρεώνουν να καταργούν έθιμα και σύμβολα προαιώνια και σεβαστά από τις κοινωνίες και τα κράτη, στα πλαίσια της εθνικής, θρησκευτικής και λαϊκής τους κουλτούρας.
Με δεκαπέντε ψήφους υπέρ και δύο κατά η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,   εκδικάζοντας την προσφυγή Λάουτσι και άλλων κατά Ιταλίας, αποφάνθηκε σήμερα ότι η παρουσία του σταυρού στις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας δεν συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση.
Η υπόθεση αφορούσε την παρουσία των σταυρών στις σχολικές αίθουσες των δημόσιων σχολείων στην Ιταλία, η οποία κατά τους προσφεύγοντες ήταν ασυμβίβαστη με την υποχρέωση του κράτους να σέβεται, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, κατά την εκπαίδευση και τη διδασκαλία, το δικαίωμα των γονέων να εξασφαλίζουν στα παιδιά τους μια εκπαίδευση και διδασκαλία σύμφωνα με τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές τους πεποιθήσεις.

Στην ακροαματική διαδικασία, παρενέβησαν, ως τρίτοι, 33 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι, Ευρωπαϊκό Κέντρο του Νόμου και της Δικαιοσύνη, η Διεθνής Επιτροπή Νομικών, η Interights και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και οι κυβερνήσεις Αρμενίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Ρωσίας, Ελλάδας, Λιθουανίας, Μάλτας, Μονακό, Ρουμανίας και Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου.
Στο σκεπτικό της απόφασης διευκρινίζεται ότι ναι μεν τα κράτη-μέλη του ΣτΕ έχουν την υποχρέωση να σέβονται, κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις των γονέων αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, η παρουσία του σταυρού στις σχολικές αίθουσες, δεν αντιστρατεύεται το δικαίωμα των γονέων, να ανατρέφουν τα παιδιά τους, ανάλογα με τις δικές τους θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις..
Το Δικαστήριο δεν αποδέχθηκε ότι, η παρουσία του σταυρού ή άλλων θρησκευτικών συμβόλων στις σχολικές αίθουσες, συνιστούν επιρροή στους μαθητές, διευκρίνισε ότι η απόφαση για τοποθέτηση θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία εναπόκειται στα κράτη-μέλη και αποφάνθηκε ότι αυτό, δεν αποτελεί κάποια μορφή κατήχησης.
Μετά από αυτά θα πω πλέον με βεβαιότητα ότι:  Η αθεϊα ή η πίστη δεν επιβάλλεται με νόμους και απαγορεύσεις αλλά είναι ζήτημα τρόπου σκέψης, φιλοσοφίας και στάσης ζωής του κάθε ανθρώπου!
Και θα ξαναπώ ότι το να μάχεται κανείς με φανατισμό κατά της θρησκείας προδίδει ότι είναι ένας θρησκόληπτος άθρησκος!
Και οι άνθρωποι κάποτε πρέπει να βρουν τη μέση τομή και να απεγκλωβιστούν από κάθε μορφή θρησκοληψίας,  όχι μόνον των θρησκευόμενων αλλά και των φανατισμένων και δογματικών ...άθρησκων!! 

14 σχόλια:

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Γεια σου,γλυκιά μου Μαριάννα!
Ο Θεός(ο κάθε Θεός) να μας γενικώς κι ανεξαιρέτως!

φιλιά :-)

marianaonice είπε...

@Ψυχούλα μου!!
Ο κάθε Θεός για τον καθένα μας είναι μέσα βαθειά στη συνείδησή μας και στην ψυχή μας... εκεί τον κουβαλάμε... και από εκεί κανείς δεν μπορεί να μας τον ...κατεβάσει..
Φιλιά γλυκειά μου!
Καλό Σ/Κ!

Ανώνυμος είπε...

η ιταλία δεν κέρδισε την υπόθεση του σταυρού, έχασε την υπόθεση της ένταξης όσων έχουν άλλη άποψη. Τα σύμβολα έχουν τη σημασία τους, αλλιώς δε θα υπήρχε θέμα. Ο σταυρός σε μια αίθουσα διδασκαλίας σημαίνει μια ξεκάθαρη θέση. Εκ των πραγμάτων λοιπόν και με πρωτοβουλία των αρχών, δεδομένου ότι υπάρχουν και "οι άλλοι" οι μαθητές διαχωρίζονται σε όσους συμπλέουν με την επίσημη θέση και τους "άλλους". Προσθέστε στο παραπάνω και την καινούρια ευρωπαϊκή αντίληψη περί εξτρεμισμού (ότι, δηλαδή, εξτρεμισμός είναι η απόκλιση από τις επίσημες θέσεις) και καταλήγετε σε θεσμοθέτηση επικίνδυνων συναισθηματικών μιγμάτων βίας στο όνομα του χριστού και της παναγίας. Όπως έβλεπα προ καιρού στις ειδήσεις, μια ελληνίδα να ωρύεται ότι "...εδώ είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι..." με μάτια να λάμπουν απ το μίσος και έτοιμη να χυμήξει στους αλλόδοξους.

marianaonice είπε...

@giorgos
καλώς ήλθες!
Σ' ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου στην κουβέντα μας αυτή...
Σέβομαι την άποψή σου, όμως θα μου επιτρέψεις να έχω τη δική μου.
Και αν κατάλαβες μακριά από μένα ωρυόμενες χριστιανές δήθεν ελληνιδες που εκπέμπουν μίσος κατά οποιουδήποτε!
Το θέμα μας δεν είναι αυτό...
Το θέμα μας είναι ο αλληλοσεβασμός στα ήθη, έθιμα και κουλτούρα μεταξύ των ανθρώπων που αναγκάζονται να συμβιώσουν στην ίδια κοινωνία...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ο θεος πολυ σωστα γραφεις ειναι στη ψυχη μας και κανεις δεν μπορει να τον κατεβασει.
Εύχομαι σε όλους μας μια ευτυχισμενη και τυχερη εβδομάδα με τα λιγότερα προβλήματα

marianaonice είπε...

@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ
Έτσι είναι, ο Θεός του καθενός είναι μέσα του...
Καλό βράδυ φίλε μου...
:))

Heliotypon είπε...

Δεν συμφωνώ με αυτή την απόφαση. Η θρησκεία δεν έχει καμία δουλειά στα σχολεία ούτε και σε καμιά άλλη δημόσια κρατική εκδήλωση. Η θρησκεία είναι εντελώς προσωπική υπόθεση και δεν έχει καμία δουλειά να επιβάλλει (γιατί αυτό κάνει με την παρουσία του σταυρού) την παρουσία της στους πολίτες, κυρίως σ' αυτούς που την αρνούνται. Το ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχει παραπλανηθεί από την με καταπιεστικούς και ανελεύθερους τρόπους, εδώ και αιώνες, επιβολή της θρησκείας δεν σημαίνει ότι η επιβολή αυτή πρέπει να συνεχίζεται. Κοντόφθαλμη κρίνω την απόφαση του Ιταλικού δικαστηρίου που, προφανώς, αποτελείται από καθολικούς δικαστές...

marianaonice είπε...

@Heliotypon
Επί της ουσίας δεν διαφωνούμε.
Αν διαβάσεις με προσοχή όσα γράφω θα καταλάβεις ότι το θέμα μου δεν είναι θρησκευτικό ούτε δίνω σημασία στο σταυρό ως θρησκευτικό καθαρά σύμβολο.
Απλά το συνδέω πλέον με τα προαιώνια εθνικά μας σύμβολα. Άλλωστε προσωπικά μεγαλώνοντας μ' αυτά τα σύμβολα δεν θεωρώ ότι με έβλαψαν ούτε με κατήχησαν σε θρησκοληψίες.
Τα σύμβολα αυτά λοιπόν ακόμη κι αν κρέμονται σε δημόσια κτίρια προσωπικά τα αντιμετωπίζω ως ιστορικά κειμήλια μιας παράδοσης που δεν έχω καμιά μανία να την αποκαθηλώσω. Και πολύ περισσότερο δεν επιθυμώ να απαιτούν οι φιλοξενούμενοι στη χώρα μου αλλόθρησκοι την αποκαθήλωση αυτή! Απαιτώ οι άνθρωποι και οι λαοί να σέβονται τα ήθη, έθιμα και κουλτούρα των άλλων! Φαντάζεσαι να απαιτούσαν οι Έλληνες που ζουν στην Αγγλία την αποκαθήλωση του στέμματος από τα δημόσια κτίρια γιατί υποτίθεται βλάπτει και προσβάλλει την αντίληψή τους περί δημοκρατίας και εκπαιδεύει τα παιδιά τους υπό το πρίσμα και το πνεύμα της μοναρχίας?

marianaonice είπε...

Συνέχεια

Θα μου πεις ίσως ότι το παλάτι στην Αγγλία είναι πλέον θέμα ιστορικής παράδοσης και μόνον!
Μα και τα θρησκευτικά μας σύμβολα σήμερα πια περιορίστηκαν σε καθαρά ιστορικό και παραδοσιακό ρόλο και δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι έχουν τη δύναμη να προσηλυτίσουν και να κατηχήσουν ανθρώπους που τα θωρούν!
Είναι αστείο και να το σκεφτόμαστε!
Απαιτώ λοιπόν οι φιλοξενούμενοι της πατρίδας μου να σεβαστούν τις παραδόσεις μου και τα εθνικά μου σύμβολα, όπως σέβομαι κι εγώ τα δικά τους, τα οποία μάλιστα οι ίδιοι υπερασπίζονται μέχρι θανάτου πολλές φορές!

Aνεμος είπε...

Η αθεϊα ή η πίστη δεν επιβάλλεται με νόμους και απαγορεύσεις αλλά είναι ζήτημα τρόπου σκέψης, φιλοσοφίας και στάσης ζωής του κάθε ανθρώπου!

marianaonice είπε...

@Ανεμε
Ακριβώς αυτό!

Ανώνυμος είπε...

Συχνά ακούγεται ή γράφεται το σλόγκαν περί πλύσης εγκεφάλου από τη θρησκεία.
Μάλιστα ο φίλος Heliotypon είπε...
"Το ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχει παραπλανηθεί από την με καταπιεστικούς και ανελεύθερους τρόπους"..

Θάθελα να μου αναφέρει κάποιος τι το καταπιεστικό, ανελεύθερο ή αντι-ανθρωπιστικό περιέχεται στα κείμενα της Αγία Γραφής ή της ορθόδοξης Υμνολογίας μας. Πολύ φοβάμαι ότι όσοι σκέπτονται με αυτό τον τρόπο όχι απλώς δεν έχουν ανοίξει ούτε την Αγία Γραφή, ούτε κανένα βιβλίο Υμνογραφίας, αλλά όντας κήρυκες άλλων "δογμάτων" εχθρεύονται την ουσιαστική ελευθερία που κήρυξε ο Χριστός, την αδελφοσύνη και την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Ποιά άλλη ιδεολογία εξύψωσε και ύμνησε τους ταπεινούς, τους πτωχούς, τους αδύνατους ??

Μήπως οι σέχτες του Βούδα, μήπως τα σκοταδιστικά παραμάγαζα της σαϊεντολογίας ?

Καλή σας μέρα

Unknown είπε...

σε συγχαίρω που έθεσες το ζήτημα.
πολύ σωστά. κάθε τόπος έχει την ιστορία του, την κοινωνική του κουλτούρα, και δεν είναι σωστό, επειδή αυτή δεν περιλαμβάνει τυχόν πιστεύω άλλων ανθρώπων, να απαιτείται να καταργηθεί. τέτοια θέματα προκύπτουν και εδώ, και πιστεύω πως η έκβαση αυτής της 'δίκης', ή μάλλον 'κρίσης' στην ιταλία, είναι σωστή και τάσσομαι υπέρ.

marianaonice είπε...

@Ανωνυμε
Συμφωνώ ότι η διδασκαλία του Χριστού πρέσβευε την αγάπη και την ισότητα, άσχετα αν στη συνέχεια οι εκκλησιαστικοί πατέρες τα προσάρμοσαν στα μέτρα τα δικά τους και της εξουσίας!
Επιμένω η αλήθεια είναι στο μέσον... χωρίς τίποτε να είναι απόλυτο... ακόμη δεν γνωρίζουμε τίποτε για την ύπαρξή μας νομίζω... ας έχουμε ανοικτά τα μάτια μας τα υλικά και της ψυχής μας (όσοι πιστεύουν ότι έχουμε ψυχή...) και μπορεί η αλήθεια να μας αποκαλυφθεί...

@Η -
Ελένη μου σ' ευχαριστώ που μετέχεις στους προβληματισμούς μου...
Η δική σου γνώμη μετράει για μένα... και χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μου...
Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις κάθε λαού πρέπει να γίνονται σεβαστά και αποδεκτά και ποτέ με τη βία δεν καταλύονται προαιώνιοι θεσμοί και σύμβολα...
Παιδεία, γνώση και νηφαλιότητα χρειάζεται.
Φιλιά!
:))

Όταν κοιτάς από ψηλά την ανατολή !!