Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Η Υπόθεση τέθηκε στο αρχείο λόγω μη υπάρξεως επαρκών ενδείξεων ενοχής….

Μπορεί να έρχονται Απόκριες, όμως εμένα φίλοι μου, άλλα με απασχολούν!
Το χάλι της Δικαιοσύνης και γιατί η εικόνα της όσο πάει και μαυρίζει;;…
Πιστεύω ότι η διόγκωση της διαφθοράς στη σημερινή κοινωνία μας σε όλους τους τομείς από τη δράση του πλέον ανώνυμου απατεώνα μέχρι του επώνυμου πολιτικού και κυβερνητικού στελέχους οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι έπαψε να λειτουργεί ουσιαστικά ο θεσμός της Δικαιοσύνης στη Χώρα μας, που χαμένη μέσα στις αδυναμίες της και στις ελλείψεις της σε έμψυχο και άψυχο υλικό, φαντάζει πλέον σαν ξεπεσμένη αρχόντισσα που όλοι τη λοιδωρούν και την οικτίρουν!! Οι δε λειτουργοί της έχασαν πια την έξωθεν καλή μαρτυρία και δεν χαίρουν κανένα σεβασμό από τους πολίτες!!

Οι απατεώνες και οι εγκληματίες γενικά, γνωρίζοντας τις αδυναμίες του συστήματος και τα τρωτά του σημεία δεν διστάζουν να εγκληματούν αφού ξέρουν ότι δεν θα τιμωρηθούν, οι δε παθόντες προτιμούν να σωπάσουν παρά να καταγγείλουν τα σε βάρος τους αδικήματα, αφού ξέρουν ότι θα …μπλέξουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις!!.

Όλοι έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια, συχνά-πυκνά τη γνωστή φράση:
«Δεν προέκυψαν ενδείξεις, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο με διάταξη του Εισαγγελέα».

Ο κόσμος μιλάει για κουκούλωμα υποθέσεων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη για πολιτικά, δικαστικά, και πάσης φύσεως σκάνδαλα, όπως η αρχειοθέτηση της υπόθεσης VODAFON των υποκλοπών, των Πακιστανών, των πορισμάτων Ζορμπά για τα ομόλογα του Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων και του ΤΣΠΕΑΘ, της υπόθεσης Κλαδά – Κουκοδήμου και άλλα που δεν μου έρχονται στο νου αυτή τη στιγμή.

Κάθησα λοιπόν και σκέφτηκα και εγώ ως νομικός, τι είναι αυτό που φταίει σήμερα και η Δικαιοσύνη πάει κατά διαόλου. Και δεν ξέρω
«αν είναι τιμία αλλά σίγουρα δεν φαίνεται τιμία»!!.

Τι είναι τέλος πάντων αυτή η εισαγγελική διάταξη; Μέχρι που πρέπει να φθάνει η εξουσία του Εισαγγελέα για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης και σε ποιες περιπτώσεις αυτός είναι δυνατόν να διαπράξει κατάχρηση εξουσίας είτε αρχειοθετώντας μία βάσιμη μήνυση ή ασκώντας ποινική δίωξη σε μία αβάσιμη; 


Πώς είναι δυνατόν ας πούμε μία υπόθεση για την οποία υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες, με εμφανή ίχνη αλήθειας μετά από μία απλή προκαταρκτική έρευνα, που συνήθως την κάνει ένας πταισματοδίκης και στα περιφερειακά ειρηνοδικεία πολλές φορές την κάνει δυστυχώς, …ο γραμματέας του ειρηνοδίκη, να τίθεται μία υπόθεση στο αρχείο ή να ασκείται δίωξη κατά τη δικαιοδοτική (αποφασιστική) κρίση ενός μόνον εισαγγελέα που κανονικά πρέπει να έχει το ρόλο της κατηγορούσας αρχής και όχι του δικαιοδοτικού οργάνου, δηλαδή του οργάνου που έχει την εξουσία να αποφασίζει και που είναι οι δικαστές.

Ανέτρεξα λοιπόν στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και κατέληξα στα παρακάτω συμπεράσματα που νομίζω μου έλυσαν την απορία για την αιτία του κακού:
Προσέξτε:
Πριν το έτος 2003 σύμφωνα με το άρθ. 43 παρ. 1 εδ. β΄ του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (όπως αυτό ίσχυε πριν την αντικατάστασή του με το άρθ. 5 του ν. 3160/2003) ο Εισαγγελέας σε περίπτωση που λάμβανε μία μήνυση ή αναφορά ήταν υποχρεωμένος χωρίς τίποτε άλλο να κινήσει ποινική δίωξη, παραγγέλλοντας κυρία ανάκριση ή προανάκριση ή εισάγοντας την υπόθεση με απευθείας κλήση του κατηγορουμένου στο ακροατήριο. Στη μοναδική περίπτωση που είχε τη δυνατότητα και εξουσία να θέσει τη μήνυση ή την αναφορά στο αρχείο, υποβάλλοντας αντίγραφο και σχετική αναφορά στον εισαγγελέα Εφετών, ήταν όταν η μήνυση αυτή ήταν προφανώς μη νόμιμη ή αβάσιμη. Δηλαδή για την άσκηση της ποινικής δίωξης τότε αρκούσαν απλές υπόνοιες και αμυδρές έστω ενδείξεις για την τέλεση μίας παράνομης πράξης και έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη, χωρίς να υπάρχει έδαφος να αρχειοθετηθεί μία επώνυμη καταγγελία για την οποία διατάσσοταν προανάκριση μετά το πέρας της οποίας η τυχόν απαλλαγή του υπαιτίου μπορούσε να γίνει μόνο από το Δικαστικό Συμβούλιο, μετά από απαλλακτική πρόταση του Εισαγγελέα (άρθ. 245 παρ. 2 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας)!!
 
Μετά το 2003 όμως και την αντικατάσταση του ως άνω άρθ. 43 παρ. 2 με τον παραπάνω νόμο, τα πράγματα άλλαξαν:
Στις περιπτώσεις των κακουργημάτων ή πλημμελημάτων η ποινική δίωξη ασκείται πλέον μόνον μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από τους αρμόδιους ανακριτικούς υπαλλήλους (αστυνομικούς ή πταισματοδίκες) και εφόσον ο Εισαγγελέας κρίνει ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις (προσοχή όχι απλές ή έστω αμυδρές όπως παλιά). Δηλαδή δόθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών η εξουσία να αποφαίνεται ως δικαιοδοτικό όργανο και να αποφασίζει μόνος του, με διάταξή του, αν θα ασκήσει ποινική δίωξη και θα παραπέμψει τον μέχρι τότε ύποπτο για να δικαστεί, ή θα αποφανθεί για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, που σημαίνει την απαλλαγή του υπαιτίου, λόγω ελλείψεως επαρκών ενδείξεων! Ο αδικηθείς έχει το δικαίωμα να ασκήσει προσφυγή κατά της εισαγγελικής αυτής διάταξης επί της οποίας αποφαίνεται σε δεύτερο βαθμό, οριστικά και αμετάκλητα με διάταξή του ο Εισαγγελέας Εφετών.

Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο η απαλλαγή του καταγγελλόμενου υπαιτίου μπορούσε να γίνει όπως παραπάνω ανέφερα μόνο από τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο, μετά από απαλλακτική πρόταση του Εισαγγελέα και εφόσον είχε διενεργηθεί προανάκριση!!

Η αιτιολογία της τροποποίησης του προηγούμενου νομικού καθεστώτος ήταν η δήθεν επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και η αποφυγή άσκησης ποινικής δίωξης για ουσιαστικά ή νομικά αβάσιμες μηνύσεις και αναφορές και η αποφυγή της ταλαιπωρίας όλων των παραγόντων.
Δηλαδή για να αποσυμφορηθεί δήθεν το ποινικό σύστημα, νομοθέτησαν:
1) Σε μία αναφορά ή μήνυση, αντί της προανάκρισης να διενεργείται μία πρόχειρη έρευνα στην αρχή, που την ονόμασαν
προκαταρκτική έρευνα.
2) Τον κατηγορούμενο, τον αποκάλεσαν απλά ύποπτο, και την απολογία του την ονόμασαν έγγραφες εξηγήσεις.
3) Εφόσον μετά την προκαταρκτική έρευνα προκύψουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής κατά του καταγγελλόμενου, τότε να ασκείται από τον εισαγγελέα και κατά τη δική του μόνο κρίση η ποινική δίωξη. 

 Και μέχρι εδώ θα πει κανείς καλά έκαναν! Εισαγγελέας είναι αυτός, υποτίθεται αμερόληπτος και υπεράνω υποψίας και γιατί να μην έχει δικαιοδοτική (αποφασιστική) κρίση, για το αν προέκυψαν ή όχι επαρκείς ενδείξεις ενοχής προκειμένου ν΄ ασκήσει ή να μην ασκήσει ποινική δίωξη, χάριν της αποσυμφόρησης του ποινικού συστήματος;;
Και όμως φίλοι μου έχω πλέον πεισθεί ότι η ως άνω έξυπνη τροποποίση μάλλον δεν είχε στόχο την αποσυμφόρηση των δικών, αλλά τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από τους έχοντες και κατέχοντες!! Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά!!

Οι δίκες αντί να μειώνονται γίνονται όλο και περισσότερες, απλά τώρα αντί για προανακρίσεις διενεργούνται από τα ίδια ανακριτικά όργανα, προκαταρκτικές έρευνες, αντί για κατηγορούμενους έχουμε απλά ύποπτους και αντί για απολογίες έχουμε έγγραφες εξηγήσεις! Ποιο το όφελος όμως; Το σύστημα τρέχει όπως και πριν, αφού οι ίδιοι μηχανισμοί και υπάλληλοι απασχολούνται και σήμερα και σε τίποτε δεν ωφελείται ο καταγγελλόμενος, έστω και αν δεν έχει ακόμη καταστεί κατηγορούμενος!! Αφού καλείται σαν ύποπτος είναι υποχρεωμένος και έγγραφες εξηγήσεις να δώσει και δικηγόρο να βάλει!! Άλλαξε η ορολογία όχι όμως η ουσία!!


 Αυτό που όμως άλλαξε πραγματικά είναι το όργανο που αποφασίζει για το αν θα κινηθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος του καταγγελλόμενου ή όχι. Αντί για το Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο, η κρίση αυτή ανατέθηκε κυριαρχικά σε ένα μονομελές πλέον όργανο, τον εισαγγελέα, που αποφασίζει εντελώς μόνος του!! (Σημειωτέον ότι ακόμη και ένα Μονομελές Δικαστήριο δεν ενεργεί μόνο του αλλά μετά από πρόταση ενός εισαγγελέα).
Πριν την τροποποίηση της ως άνω διάταξης αν γινόταν μία καταγγελία με ελάχιστες ενδείξεις αλήθειας έπρεπε κατά το νόμο να ασκηθεί από τον Εισαγγελέα, υποχρεωτικά ποινική δίωξη, να διενεργηθεί προανάκριση και ειδικά για την απαλλαγή έπρεπε να αποφανθεί ένα δικαστικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τρεις δικαστές, μετά από πρόταση του εισαγγελέα!! Ήταν επομένως πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να γίνουν παρεμβάσεις σε τέσσερεις στην ουσία δικαστικούς λειτουργούς: τον εισαγγελέα και το τριμελές δικαστικό συμβούλιο! Επομένως ο καθένας που έσπευδε στη δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο του είχε πολύ λιγότερες πιθανότητες να το δει να πνίγεται και να αθωώνεται αυτός που τυχόν τον αδίκησε αλλά και το αντίστροφο!!

Μετά την ως άνω διάταξη άνοιξαν οι κερκόπορτες στην εκτελεστική εξουσία που πάντα έψαχνε τρόπους παρέμβασης στη δικαστική. Έτσι σήμερα είναι πολύ πιο εύκολη η χειραγώγηση της δικαιοσύνης και η δρομολόγηση της ποινικής διαδικασίας κατά βούληση, αφού πλέον οι «άνωθεν» παρεμβάσεις σε ένα μόνο εισαγγελικό λειτουργό, σε πρώτο βαθμό και σε έναν σε δεύτερο βαθμό, δεν είναι δύσκολες. Σημειωτέον ότι στους Εισαγγελείς, ισχύει το σύστημα της ιεραρχίας σε αντίθεση με τους δικαστές που δεν υπάγονται ιεραρχικώς στους ανωτέρους τους (άρθ. 24 ν. 1756/1988 περί οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών). Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, ορίζει τους εισαγγελείς που χρεώνονται κάθε υπόθεση, κατά την ανέλεγκτη βούλησή του και χωρίς κλήρωση.

Έτσι σήμερα το «σύστημα» ή το «κατεστημένο» (όπως θέλετε πείτε το) κατάφερε η Δικαιοσύνη να είναι υπόθεση, κυρίως, ενός εισαγγελέα πρωτοδικών σε πρώτο βαθμό και ενός εισαγγελέα Εφετών σε δεύτερο βαθμό, που ενεργούν μεμονωμένα ως δικαιοδοτικά όργανα και οι διατάξεις τους δεν υπόκεινται στην κρίση του Δικαστηρίου ή έστω ενός Δικαστικού Συμβουλίου.

Γι’ αυτό πλέον έγινε της μόδας η τακτική της αρχειοθέτησης των υποθέσεων που «καίνε» πολιτικά πρόσωπα, μεγαλοεπιχειρηματίες, ή και απλούς επώνυμους και μεγαλόσχημους πολίτες, που έχουν τις άκρες τους, ενώ το δίκαιο των κοινών θνητών κατάντησε παρωδία…
Τώρα αν κάποιος που αδικήθηκε με αυτόν τον τρόπο σκεφτεί να μηνύσει τον εισαγγελέα για κατάχρηση εξουσίας, πάλι θα διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα μετά την οποία ένας εισαγγελέας πρωτοδικών σε πρώτο βαθμό και ένας εισαγγελέας εφετών σε δεύτερο βαθμό, θα αποφανθεί αν θα ασκηθεί ποινική δίωξη ή θα αρχειοθετηθεί η υπόθεση λόγω ελλείψεως επαρκών ενδείξεων ….

Όπως καταλαβαίνετε φαύλος κύκλος αφού μπορούν σε κάθε περίπτωση με αυτήν την «έξυπνη τροποποίηση» του ως άνω άρθ. 43 να σε παίζουν μπάλα οι εισαγγελείς και να σε πετάνε εκτός γηπέδου και άντε εσύ να τρέχεις να αποδείξεις ότι έγιναν παράνομες πράξεις… Το σίγουρο είναι ότι θα βρεθείς και κατηγορούμενος….

Εδώ μπορείτε να δείτε μία περίπτωση εφαρμογής του πραγματικά σατανικά τροποποιημένου άρθ. 43 του Κ.Π.Δ.
http://www.tanea.gr/ColumnCategory.aspx?d=20080211&nid=7438361&sn=&spid=876

44 σχόλια:

mmexer είπε...

εκπληκτική πραγματικά ανάλυση!!!!
Ε αυτοί έχουν το πεπόνι αυτοί έχουν και το μαχαίρι... Δυστυχώς!

faraona είπε...

Eυχαριστουμε Marianaonice για την σαφεστατη ενημερωση.
Συμφωνω με τον MMEXER οτι αυτοι εχουν το μαχαιρι και το πεπονι,αλλωστε ποτε γινοταν και διαφορετικα?

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

"...ότι έπαψε να λειτουργεί ουσιαστικά ο θεσμός της Δικαιοσύνης στη Χώρα μας..."

Κάνε μια μικρή αλλαγή και
όπου Δικαιοσύνη βάζεις "Δημοκρατία" και έχεις έτοιμη την απάντηση.
Καλή σου μέρα!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

jf είπε...

Δυστυχώς μετά από κάθε ‘γιατί’ πρέπει να ψάχνεις το 'γιατί' των 'γιατί'. Και τότε, βρίσκεις την αλήθεια.

Πολύ διαφωτιστική ανάλυση. Άξιζε τελικά η αναμονή για τη νέα σου ανάρτηση!!

Τελικά «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλο τα ίδια μένουν». Ή μάλλον, χειρότερα γίνονται… Γιατί σε τέτοιου είδους θέματα πώς μπορεί να αντιδράσει ο απλός πολίτης; Πώς και πού θα βρει το δίκιο του;

M-meggie είπε...

Δεν είμαι νομικός Μαριάννα μου. Απλά ζω στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου απλώς τεκμηρίωσες την πεποίθησή μου. Λυπάμαι για την τυφλή δικαιωσύνη μας αλλά εμείς την τυφλώσαμε δια των αντιπροσώπων μας.
Καλό σου βράδυ

αντωνης είπε...

Καλησπερα + ενα μεγαλο ευχαριστω για την σημερινη σου αναλυση.
Και αν θες, βαλτη και στο αλλο blog. Ταιριαζει πιστευω και εκει.

Φιλια

phlou...flis είπε...

Δύο σχόλια:
1ο: Ηταν που ήταν τυφλή, της κόψαν και το χέρι (ή τα χέρια).
2ο: Μελετώντας τη ..διατριβή σου, είμαι έτοιμος να δώσω εξετάσεις για το δικαστικό κλάδο.

Unknown είπε...

Μαριάνα, να δεις τι τραβάει ο κόσμος με όλους αυτούς. Να σου δείξω τη δικαστική συμπαράσταση της θείας μου και θα νομίσεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο κρατίδιο στο πουθενά.
Πήρα νόμιμα με όλα τα χαρτιά (από ψυχιάτρους και λοιπά δηλαδή με ξετίναξαν σαν να ήμουν εγκληματίας) τη δικαστική συμπαράσταση της θείας μου.
Κάποιοι όμως που δεν ήταν συγγενείς της θείας μου, μετά από μένα πήγαν σε ένα Πρόεδρο υπηρεσίας απόλυτα ηλίθιο και τους έδωσε δικαστική σε δευτερόλεπτα δίχως κανένα πιστοποιητικό.
Αυτά το 2003.
Κατηγορήθηκαν για κακουργηματικές πράξεις, οι αετονύχηδες τους το μετέτρεψαν σε πλημμελλήματα.
Ακόμα δεν έχει δικαστεί κανένας για τίποτα.
Είχαμε στείλει γύρω στα 10 εξώδικα στο Λινό.
Ορκίστηκα ότι δεν θα πάω πουθενά πλέον, τα στέλνω όλα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με κοινοποίηση στο Σανιδά και στον Καρμανλή.
Σιχαμερή η κατάσταση. Τα αστικά είναι μιά σκέτη βιομηχανία, που τα παίρνουν.
Κάποιοι ήταν έντιμοι και καλοί δικαστές, έτσι έχασαν και τα 10 δικαστήρια.
Υπάρχουν όμως και οι ηλίθιοι. Ο ηλίθιος μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τι να το κάνω;
The system stinks.

Meropi είπε...

Μαριάνα μου καλησπέρα,
άντε κέντησες πάλι σήμερα. Τα έγραψες τόσο ωραία και κατανοητά.
Βέβαια το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο, όπως όλα τα προβλήματα στην Ελλάδα. Στη Δικαιοσύνη λείπουν υποδομές κτιριακές, έμψυχο υλικό (δικαστές - γραμματείς), μηχανοργάνωση, λείπει η δικαστική αστυνομία (εδώ και χρόνια προαναγγέλθηκε η σύσταση της και ακόμα τίποτε, σαν την εκτροπή του Αχελώου κατάντησε). Υπάρχει πολυνομία, είναι και αυτή η τάση του Ελληνα στις μηνύσεις.... Αντί δε η Πολιτεία να λάβει σοβαρά μέτρα, να προσλάβει έμψυχο υλικό (δικαστές, γραμματείς, δικαστική αστυνομία), να ανεγείρει κτίρια, να επιμορφώσει τους δικαστές κλπ, κοιτά με σπασμωδικά μέτρα, όπως αυτό που αναφέρεις (τη μεταφορά δικαιοδοτικής κρίσης στους εισαγγελείς) να λύσει τάχα το πρόβλημα της δικαστηριακής συμφόρησης. Αμ δεν λύνεται με ημίμετρα η συμφόρηση.... Τα ημίμετρα δημιουργούν άλλα παρατράγουδα.
Ουφ σας ζάλισα...Καληνύχτα

marianaonice είπε...

@mmexer καλώς ήρθες από τα μέρη μου. Έτσι είναι φίλε μου, με άλλα λόγια "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει" θα έλεγα εγώ. Δυστυχώς!!!

@faraona μου χαίρομαι που σου άρεσε η ενημέρωσή μου. Από καιρό με απασχολούσε το θέμα αλλά φοβόμουν ότι δεν θα μπορούσα να σας το δώσω να το καταλάβετε, τι παιχνίδι παίζεται...

@φύρδην-μίγδην μου η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς Δικαιοσύνη. Εκεί στηρίζεται, σε αντίθεση με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που ο μονάρχης συνήθως ήταν και Δικαστής και ως εκ τούτου ανέλεγκτος!! Επομένως είναι πολύ σωστή η επισήμανσή σου, ότι ουσιαστικά έπαψε να υπάρχει Δημοκρατία στη Χώρα μας...

@Jf φοβάμαι ότι ο απλός πολίτης είναι πια ...χαμένος από χέρι!! Αν το δίκιο του δεν συγκρούεται με κάποιο μεγαλόσχημο, μπορεί και να το βρεί, αν βέβαια ξεπεραστούν και οι άλλες αδυναμίες της Δικαιοσύνης, που επισημαίνει η Μερόπη. Αν όμως συγκρούεται με κάποιο "Μεγάλο" τότε καλλίτερα να κάτσει στ΄ αυγά του.
Εγώ το άρθ. 43 το δοκίμασα στο "πετσί" μου, όταν φαντάστηκα ότι μπορούσα να καταγγείλω παρανομίες που έπεσαν στην αντίληψή μου για δύο επώνυμους δικηγόρους, από τους οποίους ο/η ένας ήταν τέκνο πρώην βουλευτή, επί σειρά ετών παράγοντα στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Παρά τα αδιάσειστα στοιχεία που είχα σε βάρος τους απαλλάχτηκαν με μία τέτοια εισαγγελική διάταξη του άρθ. 43 και εγώ τώρα έχω σε εκκρεμότητα τις αντίθετες μηνύσεις τους εναντίον μου, που επί ...τρία χρόνια σχεδόν (!!!) βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας!!! Χα,Χα! Βλέπεις επειδή δεν έχουν κάτι χειροπιαστό για να με παραπέμψουν και για να μη με απαλλάξουν, με κρατάνε σχεδόν ...όμηρο!! Γι΄αυτό η ανάλυσή μου για το άρθ. 43 πέρασε και από ...πρακτική εφαρμογή εκτός από τη θεωρητική μελέτη!!! :)))

@Νότα μου έχεις δίκιο. Φταίμε και εμείς για αυτούς που μας εκπροσωπούν... Το είπαμε άλλωστε είναι ο καθρέφτης μας!

@Αντώνη μου χαίρομαι που σου άρεσε η ενημέρωσή μου. Θα τη βάλω και στο άλλο μπλογκ μας, έχεις δίκιο!!

@phlou-flis καλώς ήρθες και εσύ από τη γειτονιά μου. Έχεις δίκιο η Δικαιοσύνη ήταν τυφλή τώρα έγινε και κουλή!! Χα,Χα!! Τι να σου κάνει η καϋμένη, έτσι που την κατάντησαν!! Βέβαια υπάρχουν ακόμη κάποιοι λειτουργοί της που παλεύουν να περισώσουν ό,τι μπορούν, όμως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη!!...
Για να δώσεις εξετάσεις στο Δικαστικό Κλάδο, χμ...δεν θα σου το συνιστούσα! Είναι δύσκολοι καιροί... Χα,Χα!!

@Μερόπη μου χαίρομαι που τη βρήκες ικανοποιητική την ανάλυσή μου! Ειδικά η δική σου γνώμη μετράει ιδιαίτερα, ως ειδικού! Χα,Χα!! Φοβόμουν ότι δεν γινόμουν κατανοητή, γιατί βλέπεις η νομική μας γλώσσα είναι κάπως ...ξύλινη και ακατανόητη για τον κόσμο! Έχεις απόλυτο δίκιο για όλες τις αδυναμίες της Δικαιοσύνης που επισημαίνεις!! Το κακό δεν είναι μονοσήμαντο, αυτό είναι βέβαιο, η κατρακύλα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες... Απλά ξέρεις εσύ για το άρθ. 43 είχα ειδικό λόγο να το αναλύσω αφού το δοκίμασα και στην πράξη!!...Χα,Χα!!

Καλό ξημέρωμα @φίλοι μου.

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Διαφωτιστική η εγγραφή σου. Σε ευχαριστώ! Γιατί μόνο όταν τα πράγματα λέγονται με το όνομά τους, όταν κατανοηθεί το πρόβλημα, υπάρχει συγκεκριμένη κι όχι σπασμωδική αντίδραση, τότε μόνο, μπορούμε και να ελπίζουμε σε βελτίωση. Σε ευχαριστώ και πάλι!
Μια καλή μέρα να έχεις! :))

marianaonice είπε...

@ανεμοσκορπίσματα χαίρομαι που σου άρεσε η ανάλυσή μου. Από καιρό με απασχολούσε πως να σας δώσω με απλά λόγια να καταλάβετε τι παιχνίδι παίζεται στις πλάτες του κόσμου! Όπως λέω και στα προηγούμενα σχόλιά μου, για το άρθ. 43 εγώ έζησα και την ...πρακτική εφαρμογή του σε δική μου υπόθεση! Τα πράγματα δεν είναι απλά φίλε μου! Είναι μεθοδευμένα από ανθρώπους της εφήμερης πολιτικής και αρπαχτής!

Η λύση είναι η άμεση κατάργηση της παραπάνω τροποποίησης και η επαναφορά του προηγούμενου νομοθετικού καθεστώτος, που φαίνεται ότι θεσπίστηκε από σοφότερους νομοθέτες, αφού η απαλλαγή ενός καταγγελλόμενου για παράνομες πράξεις, προσώπου, έπρεπε να περάσει, μετά από απαλλακτική πρόταση του Εισαγγελέα, από ένα Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο, στο οποίο σίγουρα οι προσβάσεις ή και οι άνωθεν, κρατικές μάλιστα, παρεμβάσεις δεν ήταν εύκολη υπόθεση!! Αυτό διασφάλιζε περισσότερο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αμερόληπτη κρίση της, και ως εκ τούτου και τον έλεγχο των ...ισχυρών!!
Είναι αλήθεια ότι η τροποποίηση αυτή του άρθ. 43 έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, προφανώς για να τη χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι, για δικό τους λογαριασμό, μιας και τα σκάνδαλα είχαν αρχίσει ήδη να σκάνε μύτη, όμως εξελίχθηκε σε μπούμεραγκ εναντίον τους, αφού ήρθε ως δώρο εξ ουρανού στους σημερινούς ...σωτήρες μας!!!
Ας μη χύνουν λοιπόν κροκοδείλια δάκρυα οι προηγούμενοι για το χάλι της Δικαιοσύνης και τις αρχειοθετήσεις των πολιτικών κατά κύριο λόγο, σκανδάλων, αλλά ας φροντίσουν να φέρουν στη Βουλή την κατάργηση της παραπάνω τροποποίησης και να απαιτήσουν την ψήφισή της!!
Αυτό θα είναι ένα μικρό βηματάκι, πιστεύω για να αρχίσει η Δικαιοσύνη να ορθοποδεί!!!
Καλό μεσημέρι φίλε μου.

cynical είπε...

@Γειά σου μαριάννα. Πολύ καλή δουλειά. Έτσι μόνο, με ανάλυση σημείο προς σημείο και προετοιμασμένοι μπορούμε να παλέψουμε!

Roadartist είπε...

Καλησπέρα φίλη μου. Θα συμφωνήσω με την νότα. Και εμένα τεκμηρίωσες την πεποίθησή μου. Όντως δυστυχώς είναι ο καθρέφτης μας. Με θλίβει βαθιά η όλη κατάσταση...

marianaonice είπε...

@Cynical αυτό λέω και εγώ πρέπει να βρούμε τις αιτίες του κακού και να τους αποκαλύψουμε...

@roadartist μου εγώ το ήξερα από την αρχή! Επίσης ξέρω ότι οι εισαγγελείς που ορίζονται για υποθέσεις που καίνε είναι πάντα οι ίδιοι! Αυτός που πρότεινε σήμερα την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης της Τσέκου (υπόθεση Ζαχόπουλου) ήταν ο ίδιος που στη δική μου υπόθεση πρότεινε την απαλλαγή των μηνυθέντων από εμένα μεγαλοδικηγόρων!!! Τίποτε δεν είναι τυχαίο στο σύστημα. Όλα δουλεύουν καλά οργανωμένα...

Meropi είπε...

Mαριάνα μου καλημέρα,
διάβασε αυτό (http://htsoukas.blogspot.com/),
είναι πολύ ενδιαφέρον.
Είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσεις.
Το ΣτΕ είναι πράγματι ένας θεσμός που κοσμεί τη σύγχρονη Ελλάδα, όπως αναφέρεται εκεί. Η προσπάθεια της εκτελεστικής εξουσίας να το αλώσει, δεν απέδωσε μέχρι στιγμής. Το ίδιο δεν μπορώ να το πω για τον Άρειο Πάγο.

mania είπε...

Μαριάνα του Πάγου, λίγο βαρύ δεν είναι το θέμα σου για Απόκριες;;
Παρόλα αυτά το διάβασα και κάτι ψιλοκατάλαβα. Ότι για να ξεμπερδεύουν με τις υποθέσεις ανέθεσαν τη διαλεύκανση τους στους Εισαγγελείς που κοιτάν να ξεπαστρεύουν γρήγορα και τις βάζουν στο ράφι. Το πιασα;;;

marianaonice είπε...

@Μερόπη μου πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα η σελίδα που μου έδωσες! Ξέρεις για το ίδιο θέμα σκεφτόμουν να κάνω και εγώ ανάρτηση! Με πρόλαβε ο Τσούκας και μάλιστα εξέφρασε ακριβώς αυτά που και εγώ πιστεύω! Σ΄ ευχαριστώ.

@Μάνια μου πράγματι βαρύ το θέμα που έβαλα και κάθε άλλο παρά αποκριάτικο! Αν και όλοι αυτοί που κόπτονται για το χάλι της Δικαιοσύνης, μάλλον με μασκαράδες μου μοιάζουν!! Πολύ καλά το κατάλαβες το νόημα της ανάρτησής μου. Τσακάλι είσαι!

Καλό τριήμερο @ φίλοι μου και καλά κούλουμα. Πάω στο εξοχικό μου στην Αίγινα αύριο και θα είναι λίγο δύσκολη η επικοινωνία μου μαζί σας.

αντωνης είπε...

Καλο 3ημερο Μαριαννα!!!

(σιγα μην καθεσαι απο την Αιγινα να ασχολεισαι με το ιντερνετ)

Καλα να περασετε!!!

marianaonice είπε...

Σ΄ ευχαριστώ Αντώνη μου. Και εσύ καλά να περάσεις... Θα μου λείψετε!

Aristodimos είπε...

Δυστυχώς η δικαιοσυνη ηταν το τελευταιο προπύργιο το οποίο αλώθηκε και αυτο...και θα συμφωνήσω απόλυτα με την "φύρδην-μίγδην"...
Υπέροχη και πλήρως κατατοπιστική η εγγραφή σου...
Αρης

marianaonice είπε...

@aristodime καλώς ήρθες στο @σπίτι μου. Χαίρομαι που σου άρεσε η ενημέρωσή μου και που τη βρήκες κατανοητή! Ξέρεις η αγωνία μου είναι ότι ο πολύς κόσμος ενώ βλέπει να συμβαίνουν ...παράξενα, δεν ξέρει τι ακριβώς φταίει και αναλώνεται μόνο σε επιθέσεις κατά προσώπων συγκεκριμένων αρμοδίων (εισαγγελέων κλπ.)ενώ το πρόβλημα είναι να ξεριζωθούν τα νομικά ερείσματα πάνω στα οποία πατάει το σύστημα για να τους ποδηγετεί και να τους καπελώνει και σε τελική ανάλυση να τους διαφθείρει!!
Καλό τριήμερο σου εύχομαι.

αντωνης είπε...

κλεισε καλε το p/c (ή το laptop) !!!

:)))

Καλο βραδυ!

rain είπε...

Δεν ξέρω αν θα σου φανεί σχετικό μα "Η υπόθεση τέθηκε στο αρχειο λόγω μη υπάρξεως επαρκών ενδείξεων ενοχής.." πιστεύω πως έχει εφαρμογή σε άπειρες υποθέσεις της ζωής μας κι όχι αποκλειστικά σε υποθέσεις Δικαιοσύνης -της επίσημης-.
Φιλιά πολλά Καλη΄Καθαροδευτέρα να'χεις!!

Utopia είπε...

Πρώτη φορά στο μπλογκ σου,αγαπητή!Τι να πω;Με έχουν καλύψει τα προηγούμενα σχόλια.Δυστυχώς,"Γιάννης κεράει,Γιάννης πίνει"...όπως εύστοχα λες!Αλλά ως πότε;;;;
Καλά να περάσεις:)

Λυγερή Βασιλείου είπε...

mariana καλή μέρα.

Τι κι αν αυτοί οι μασκαράδες με τις μάσκες του υπεράνω,κι απυροβλητου,βάζουν στο αρχείο δίκαια κι άδικα.
Την συνείδηση του καθ' ενός δεν
μπορούν ν' αλλοτριώσουν. Γι αυτό ευθύνη μας είναι να έχουμε τα μάτια ανοιχτά ,όπως εσύ,και την φωνή μας στεντόρια, όπως εσύ,να διακρίνουμε ην αδικία και να την ξεμπροστιάζομε...
Με εκτίμηση ιδιαίτερη

marianaonice είπε...

@Αντώνη μου, όπως βλέπεις χωρίς εσάς δεν μπορώ. Παρότι το p.c. μου εδώ που βρίσκομαι καίει κάρβουνο, εγώ επιμένω να διατηρώ την επαφή μου μαζί σας και κάπως τα καταφέρνω με πολλή προσπάθεια, ομολογώ. Το πιο δύσκολο είναι να βολτάρω στις γειτονιές σας! Επιφυλάσσομαι μόλις επιστρέψω στη βάση μου. Προς το παρόν προσπαθώ να χαρώ την εξοχή και τη θάλασσα, χωρίς ν΄ αφήνω και τη δουλειά μου βέβαια, που την κουβαλώ πάντα μαζί μου!... Να περνάς όμορφα!!

@Βροχούλα μου αν κατάλαβα καλά θες να πεις ότι πολλές υποθέσεις της ζωής μας τις βάζουμε ...στο αρχείο, γιατί δεν έχουμε στοιχεία να προχωρήσουμε παραπέρα. Συμφωνώ, μόνο που στην περίπτωση αυτή η μη ύπαρξη στοιχείων είναι αληθινή και όχι ...πιθανόν κατασκευασμένη!!!

@Utopia χαίρομαι ιδιαίτερα που ήρθες από εδώ! Σ΄ έχω δει με εύστοχα σχόλιά σου και σ΄ άλλες γειτονιές. Έτσι λέω και εγώ! Ως πότε θα τους επιτρέπουμε να κερνιούνται μόνοι τους;;;(!!!). Μερικές φορές επαναστατώ και οργίζομαι αλλά αισθάνομαι μόνη μου σε έναν άνισο αγώνα, φίλη μου!! Οι περισσότεροι αρκούμαστε στο να επισημαίνουμε το λάθος, αλλά όταν έρθει η ώρα να αγωνιστούμε υποχωρούμε για να μη χάσουμε τα κεκτημένα!! Και έχουν δίκιο, αφού το σύστημα έχει τη δύναμη να συνθλίψει, αλλά βλέπεις χωρίς να σπάσεις αυγά ομελέτα δεν γίνεται!!

@Λυγερή μου, καλώς όρισες!! Η εκτίμηση είναι αμοιβαία! Έχω στεντόρια τη φωνή φίλη μου, όμως ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη!
Παλεύω με τα ...θηρία και μερικές φορές νοιώθω τόσο μόνη! Όλοι βλέπουν την αδικία, αλλά σχεδόν κανείς δεν παίρνει το ρίσκο!! Σκέτη απαγοήτευση, κυρίως από αυτούς που θέλουν να λένε ότι παλεύουν για τα δίκαια του κόσμου!!
Σκέτη υποκρισία καλή μου!! Εσύ σίγουρα θα την έχεις συναντήσει στη ζωή σου, περισσή!! Όμως δεν μπορώ να αλλάξω το χαρακτήρα μου και έτσι νοιώθω ταγμένη να παλεύω, έστω και μόνη μου! Η δική σας άποψη μου δίνει τη δύναμη, πλέον...
Καλό τριήμερο και καλή Σαρακοστή!

αντωνης είπε...

Μαριαννα καλησπερα. Οταν λες χαιρεσαι τη θαλασσα, δεν πιστευω να κανεις και μπανιο;;;
Να περασετε καλα και να ξεκουραστειτε εκει στην εξοχη.
Φιλια!

*Και αυτη τη δουλεια αστη να παει στα κομματια. Αυτο το λεω για να το ακουω και γω, που εχω παρει homework αυτο το ΣΚ! :(

marianaonice είπε...

Αντώνη μου παρ΄ ότι αρχίζω τα μπάνια μου νωρίς (γύρω στο Πάσχα -Πρωτομαγιά) και τελειώνω αργά (Νοέμβριο)όχι βέβαια, τώρα δεν κάνω μπάνιο, γιατί η θάλασσα αυτό το μήνα είναι πιο κρύα από όλο τον άλλο καιρό! Την βλέπω και τη μυρίζομαι από το μπαλκόνι μου και ελπίζω αύριο να κάνω και καμία βόλτα προς την παραλία... Αυτό εννοώ! Κάποια φορά θα κάνω μία ανάρτηση αφιερωμένη σ΄ αυτό εδώ το μικρό ησυχαστήριό μου!
Δηλαδή να παρηγοριέμαι, είναι και άλλοι με δουλειά στο σπίτι, εκτός από εμένα!! :)))
Να περνάς καλά φίλε μου.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

kalynama είπε...

φαύλος κύκλος Μαριάνα μου.. όλα και όλοι... Ελπίζω και εύχομαι κάποια στιγμή το κουβάρι να ξεμπλέξει...

Μέχρι τότε.. να σου ευχηθώ καλά Κούλουμα. Να περάσεις όσο το δυνατόν πιο όμορφα αύριο. Να χαρείς τις στιγμές με την οικογένειά σου.

Φιλιά πολλά

marianaonice είπε...

@Φύρδην-Μίγδην: καλά κούλουμα και σε σένα γλαρένια μου, να περάσεις όμορφα με το γλάρο και τα γλαρόπουλά σας!

@Έτσι είναι kalynama μου, φαύλος κύκλος!! Καλά κούλουμα γλυκιά μου με τους αγαπημένους σου ανθρώπους!!

sealike2 είπε...

Καλημέρα,
Καταρχήν σου εύχομαι καλή σαρακοστή.
Επιπλέον, μας έδωσε ενημέρωση για θέματα που αφορούν την επιστήμη σου με ένταση τεκμηρίωσης και σε ευχριστούμε πολύ για αυτό, χρειάζεται να το κάνουν ίσως περισσότεροι(=μάλλον κάποιοι έχουν βολευτεί όταν δεν μιλούν_ έτσι λέω εγώ!!). Όντως δυσάρεστα, χρήσιμα όμως για να μορφώσουμε άποψη για το που, πως, και γιατί θα σκορπίσουμε τα κομμάτια μας ως κοινωνικό σύνολο.Έρχονται αναμφισβήτητα, ολοένα και δυσκολότερες μέρες για όλους μας_κυρίως όμως η θέση της γυναίκας θα είναι περισσότερο δύσκολη, καλείται να δώσει εξετάσεις σε πολλούς και κρίσιμους ρόλους στη ζωή. Το πρόβλημα αρχίζει να εμφαίνεται πολύ έντονα καθόσον υπάρχουν όχι "ίχνη" αλλά πολλά ευρήματα εκτροχιασμού της κοινωνικής συνοχής και αξιοπιστίας στους θεμούς. Αυτό μάλλον θα συνεχίζεται γιατί παράλληλα αυτό δημιουργεί υποταγή και απάθεια!!Τι να πω,κατοδύνη....

marianaonice είπε...

@sealike2 μου καλημέρα και σε σένα και καλή σαρακοστή!
Έχεις δίκιο, είναι πολλοί οι βολεμένοι σήμερα στην κοινωνία μας!! Την ίδια ανάρτηση την έβαλα και στο κοινό μπλογκ για τη διαφθορά, όπου εκεί επισημαίνω ότι την τροποποίηση της διάταξη αυτής την ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προφανώς για τον εαυτό τους, αφού τα σκάνδαλα είχαν αρχίσει από τότε να σκάνε μύτη...Όμως τελικά κατέληξε μπούμερανγκ εναντίον τους, αφού η τροποποίηση του άρθ. 43 ήρθε ως μάνα εξ ουρανού στους σημερινούς ...σωτήρες μας! Αν θέλουμε λοιπόν να ορθοποδήσει η Δικαιοσύνη, δεν χρειάζονται κροκοδείλια δάκρυα, για το κουκούλωμα των πολιτικών σκανδάλων, αλλά αυτοκριτική και πρόταση για επαναφορά του προηγούμενου νομοθετικού καθεστώτος!!
Αλλά είπαμε η σημερινή θολή και ζοφερή κατάσταση βολεύει πολλούς...
Τα φιλιά μου και να είσαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

Καλή Σαρακοστή να έχουμε, με υγεία και να χαιρόμαστε τις μικρές μας στιγμές, γιατί είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε.

Σε φιλώ

marianaonice είπε...

@Freedula μου καλή Σαρακοστή και σε σένα! Οι μικρές στιγμές είναι όλη μας η ζωή νομίζω! Οι μεγάλες είναι λίγες, γι΄ αυτό και τις ξεπερνάμε. Είτε δυσάρεστες είτε ευχάριστες, γίνονται γρήγορα παρελθόν! Οι μικρές στιγμές είναι το παρόν μας και αυτό αξίζει να ζει κανείς!!!
Τα φιλιά μου.

patsiouri είπε...

Φρίκαρα που αυτός ο καθυστερημένος ο μπάτσος που η εικόνα του είχε σοκάρει όλη την Ελλάδα, τελικά τιμωρήθηκε για...πταίσμα!!!

marianaonice είπε...

@patsiouri μου έτσι είναι! Το σύστημα έχει τρόπους για να προστατεύει τα ...δικά του παιδιά!!
Καλό ξημέρωμα καλή μου και καλή σαρακοστή!

ΩΣΗΕ είπε...

Παγομαριάννα μου, αυτή η βρώμα ήταν ο κύριος λόγος που δεν επέλεξα τη νομική... Είναι δυσκολότερο να είσαι νομικός και να βλέπεις να ξεβρακώνονται με τέτοιο τρόπο χωρίς ίχνος αιδούς...

Καλή υπομονή Μαριάννα μου, έχουν πολλά να ιδούν τα ματάκια μας ακόμη...

marianaonice είπε...

Αχ Ωσηέ μου και που να ζούσες και στην Ελλάδα!! Εδώ πλέον έχουν εντελώς ξεβρακωθεί για τις υψηλές θεσούλες τους, οι ανώτατοι κυρίως δικαστές που προσβλέπουν και σε θέσεις υψηλόμισθες μετά τη συνταξιοδότησή τους!!
Που τρέχεις φίλε μου, χάθηκες λίγο ή μου φαίνεται;; Εύχομαι όλα να πηγαίνουν καλά και να έχεις δύναμη!!

Σπύρος είπε...

Η κλασσική καραμελίτσα της εξουσίας "ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ" ελεος ποια με αυτο το κουτοχορτο και οι μίζες απο την πίσω πόρτα..ελεος ποια

marianaonice είπε...

@lockheart καλά το κατάλαβες! Ότι θέλουν να κουκουλώσουν και να το παραπέμψουν στις καλένδες, το παραπέμπουν στην ...ευνουχισμένη Δικαιοσύνη!! Χα,Χα!! Και όταν εμείς το ακούμε γελάμε, γέλιο πικρό...
Να είσαι καλά φίλε μου.

ΩΣΗΕ είπε...

Παγομαριάννα μου τρέχω, ναι, έχεις δίκιο, τον τελευταίο καιρό είμα ... πολυπράγμων(!) και δε βρίσκω πολύ καιρό για το νετ. Όμως κάνω τις βόλτες μου, αν και πιο αραιά.

Σε φιλώ

marianaonice είπε...

@ΩΣΗΕ μου σε καταλαβαίνω απόλυτα! Και εγώ στον ίδιο ρυθμό κινούμαι. Δεν βλέπεις μία ανάρτηση κάθε δέκα μέρες!!
Ας είμαστε καλά και ας τρέχουμε!
Καλό ξημέρωμα.

Όταν κοιτάς από ψηλά την ανατολή !!