Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Άρση απορρήτου στο διαδίκτυο...


Σε συνέχεια της προηγούμενης νομικής μας ενημέρωσης, σχετικά με το δικαίωμά μας στην ελευθερία της έκφρασης του λόγου θα ήθελα να πούμε και δύο λόγια, ως προ το τι ισχύει στην Ελλάδα για την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου επομένως.

Είναι γεγονός ότι με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, πολύ λόγος έγινε με τη γνωμοδότηση Σανιδά και την αντίρρηση της Αρχής Επικοινωνιών κλπ. που λέει και η φίλη μου η @Μερόπη, στο σημαντικό σχόλιό της στην προηγούμενη ανάρτησή μου, που μου έδωσε την αφορμή για αυτή μου την ανάρτηση.

Όπως είναι γνωστό για να μπορέσει να εντοπιστεί και να ταυτοποιηθεί κάποιος blogger, ο οποίος τυχόν υπέπεσε σε αδίκημα πρέπει να γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Τότε είναι αναγκαία φυσικά η προσφυγή στο άρθρο 19 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει ότι μπορεί το απόρρητο να αρθεί με διάταξη της Δικαστικής Αρχής και μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας και για τη διερεύνηση «ιδιαίτερα σοβαρών αδικημάτων.

Προς εφαρμογή της διάταξης αυτής του Συντάγματος έχει εκδοθεί ο Νόμος 2225/1994, ο οποίος στο άρθρο 4, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί με τους Νόμους 3115/2003 και 3666/2008, ορίζει τα «ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα» για τα οποία μπορεί να αρθεί το απόρρητο.

Αυτά είναι ΜΟΝΟ τα ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ
που αναλυτικά αναφέρονται εκεί και περιλαμβάνονται στα άρθρα 134, 135 παρ. 1, 2, 135Α, 137Α, 137Β, 138, 139, 140, 143, 144, 146, 148 παρ. 2, 150, 151, 157 παρ. 1, "159 παρ. 3", 168 παρ. 1, 187 παρ. 1, 2, 207, 208 παρ. 1, "235 περ. β`, 236 περ. β`, 237 περιπτώσεις, β` των παραγράφων 1 και 2" 264περ. β`, γ, 270, 272, 275 περ. β, 291 παρ. 1 εδ. β, γ, 299, 322, 324 παρ. 2, 3, "342 παρ. 1 και 2, 348, 348Α παρ. 3, 374, 380, 385 του Ποινικού Κώδικα και που αφορούν αδικήματα σχετικά με την εσχάτη προδοσία, τα βασανιστήρια, την επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας, την εθνική ασφάλεια, την κακουργηματική εκβίαση κλπ. και στα οποία δεν περιλαμβάνονται βέβαια τα πλημμελήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης ή της απλής δυσφήμησης και εξύβρισης.

Τελευταία έγινε μια προσπάθεια στη Βουλή να τροποποιηθεί ο Νόμος 2225/1994 και να προβλεφθεί ότι για ΟΛΑ τα ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ μπορεί να αρθεί το απόρρητο.
Τελικά όμως δεν πέρασε αυτή η διάταξη.
Βλέπετε για περισσότερα στο blog του Ε-lawyer εδώ

Επομένως κατά τη γνώμη μου για την άρση του απορρήτου στο διαδίκτυο (που ταυτίζεται με την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών) ισχύει ότι και στην Google!
Επιτρέπεται μόνο για κακουργήματα!!
.

19 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Έτσι θα πρεπε να είναι αν ζούσαμε σε μια δημοκρατική χώρα που οι ταγοί της σέβονταν το Σύνταγμα και τους νόμους...
Στην Ελλάδα όμως του Καραμανλή ισχύει το υπέρτατος νόμος η εξυπηρέτηση του κόμματος γι αυτό και ο Συνταγματικός Χάρτης έχει αντικατασταθεί με την Εγκύκλιο Σανιδά.
Κι αν δεν με πιστεύεις ρώτα τις τηλεφωνικές εταιρίες που διώκονται γιατί αρνήθηκαν να κάνουν άρση απορρήτου για απλά πλημμελήματα που ζητάει η ΕΛΑΣ...

Καλό ξημέρωμα σε ...λίγο.

αντωνης είπε...

Πολυ ενημερωτικες οι δυο τελευταιες σου αναρτησεις Μαριαννα.
Αλλά δυστυχως ισχυει οτι γραφει ο μοναχικος, εδω στο Ελλαδισταν ισχυει οτι γουσταρει η κυβερνηση. Καταπατα νομους και Συνταγμα με καθε ευκαιρια.

Καλημερα.

b|a|s|n\i/a είπε...

επειδή έχω μπερδευτεί ολίγον :)
η γνωμοδότηση είναι νόμος; δηλαδή κάποιος που λέει την γνώμη του για κάτι, ότι αξίωμα και να έχει, είναι ψηφισμένος νόμος;
δηλαδή αν έρθω και σου αφήσω σχόλιο αι σιχτίρ μαριάννα και εσύ και οι αναρτήσεις σου (με την καλή την έννοια ε; :))) θα μπορείς να μου κάνεις μήνυση και να ανακαλύψουν ότι εγώ που διαφώνησα μαζί σου είμαι ο βασίλης και να μου πάρουν και τον υπολογιστή κλπ;
μαριάννα μου ξέρεις πόσο σε εκτιμώ και σε αγαπώ! ναι; ;))
και άσχετο σχετικό. πρόσφατα κλέψανε μίας φίλης το τσαντάκι. με τα πάντα μέσα. κινητό, κλειδιά, χαρτιά, διευθύνσεις. ρώτησε στην εταιρία κινητής αν μπορούν να της δώσουν στίγμα πού είναι το κινητό και την ενημέρωσαν ότι θέλει εισαγγελική απόφαση κλπ αλλά απίστευτα δύσκολα θα το πετύχει καθώς μόνο σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της θα μπορούσε να το πετύχει και αν.
καλημέρα σου!

DaisyCrazy είπε...

ευχαριστούμε για την ενημέρωση. είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε αναλυτικά τι ισχύει γιατί ο πληροφορημένος μπλογκερ είναι δυνατός.

αν τώρα κάνει κάποιος ένα από τα αδικήματα που αναφέρεις ας κάνουν άρση του ιδιωτικού απορρήτου. το παραθυράκι σε αυτή τη περιπτωση είναι ότι μπορούν να κάνουν άρση κι αν έχουν μόνο υπόνοιες.. με βάση αυτού του τρομονόμου που λέει ότι είμαστε όλοι ένοχοι κτλ. σωστά;

tzonakos είπε...

Θα ηθελα κι εγω μια απάντηση στο σχόλιο του basnia !

Το άλλο που θέλω να ρωτήσω θα προτιμούσα να το κουβεντιάσουμε ιδιαιτέρως, καταλαβαίνεις.

Κι ενα ακόμα που θέλω να ρωτήσω ειναι αν αρχίσει κάποιος να γράφει: ο *μπιπ* ο Σανιδάς που κάνει *μπιπ*κίες και γαμ*μπιπ* το σπίτι του και τέτοια, ποιός εμποδίζει τον ίδιο τον κάθε κ.Σανιδά να βρει ποιός ειναι κάνοντας κατάχρηση εξουσίας για την οποία προφανώς δεν ελέγχεται και να τον τυλίξει σε μια σανίδα... εεε σόρρι σε μια κόλα χαρτί τον μπλόγκερ ????

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Παιδιά, λίγο περισσότερο σεβασμός στον θεσμικούλη-καραμανλούλη!

jf είπε...

Φοβάμαι να σχολιάζω πλέον το blog σου οπότε σου στέλνω μόνο τα φιλιά μου!! :-))

Aνεμος είπε...

αυτο δεν καταλαβαινει ο κοσμος οτι κανουν φιμωση των επικοινωνιων και οχι μονο του ιντερνετ Μαριαννα ευτυχως που υπαρχουν αγωνιστες σαν σε εσενα εδω...το τραγουδαkι τωρα που παιζει σπαειιιιιιιιι τα τζαμιαααααα@JamanFou ΕΔΩ δεν φοβαμαι εγω που εχω την ip στο blogers ενωμενοι εσυ τι φοφασαι/???
δεν φοβαμαι τιποτα δεν ελπιζω τιποτα ειμαι ελευθερος

Skouliki είπε...

καλο καλοκαιρι να εχουμε :)

jf είπε...

@Ανεμος
Οκ, ένα αστείο κάναμε! Μήπως να το κόψουμε κι αυτό? :))

Aνεμος είπε...

@JamanFou den το ειπα για κακο απλα ανησυχισα δεν θελω κανενας να μας πουλησει τρομοκρατια εδω ολοι μαζι ενωμενοι δεν φοβομαστε τιποτα

Aristodimos είπε...

Πολυ καλα κανεις Μαριάννα μου και μας ενημερώνεις σχετικα με το τι ισχυει επι του θεματος για να ξερουμε που βαδίζουμε και ποσο παράλογα προσπαθουν να μας φιμώσουν και να μας ελένχουν.

Καλό Σ/Κ και καλό μηνα να εχεις

Αρης

Side21 είπε...

Το μόνο σίγουρο είναι
πως θα υπάρχει διαρκής
προσπάθεια για φίμωση κάθε ελεύθερης
κι αδέσμευτης άποψης όσον αφορά τις
διάφορες μορφές εξουσίας ...
Δική μας δουλειά είναι να αγρυπνούμε
ενωμένοι και ν' αντιστεκόμαστε ...
Δεν θα τους περάσει !!!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ...

marianaonice είπε...

@φίλοι μου
Άργησα να ...@φανώ από εδώ αλλά μη με παρεξηγείτε!
Μία η δουλειά που με έχει πνίξει τελευταία, μία η ζέστη και μία η "βαρεμάρα" που έχει πιάσει, με κράτησαν μακριά από το @σπιτικό μου.
Όμως νάμαι πάλι, όπου κι αν πάω πάλι εδώ θα γυρίσω!
:))

marianaonice είπε...

@Μοναχικέ μου Λύκε
Στην Ελλάδα του Καραμανλή υπέρτατος νόμος είναι η τσέπη τους είτε κοματική είτε ατομική!
Κι ο Σανιδάς είναι ο εγγυητής τους!!

@Αντώνη μου
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Προσπαθώ με τις γνώσεις που έχω, όσο μπορώ να ενημερωθούμε λιγάκι, για να μη χάσουμε το μπούσουλα μ' αυτά που μας λένε οι αρχιεισαγγελείς!

@b|a|s|n\i/a
Αυτά είναι τα παράξενα!!
Για το απλούστατο θέλεις εισαγγελική παραγγελία και αυτή με το ζόρι, και για τα αυτονόητα σου ανοίγουν στο άψε σβήσε το απόρρητο!
Δύο μέτρα δύο σταθμά @φίλε μου!
Αυτή είναι η Ελλάδα!

marianaonice είπε...

@Dorothea μου
έτσι κι εγώ πιστεύω!
ότι πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι!
Το κακό είναι ότι η εξουσία αν θέλει δεν τηρεί κανένα νόμο!
Η χούντα μπορεί να φορά κάλιστα τη μάσκα της δημοκρατίας!

@Τζονάκο μου
Αυτό ακριβώς εννοώ!
Ότι κανονικά για να δώσουν εντολή για την άρση του απορρήτου, μόνο για κακούργημα μπορούν, γι' αυτό στη φίλη του Βασίλη, είπαν μόνο αν κινδυνεύει η ζωή της (δηλαδή εννοούν κακουργηματικό εκβιασμό κλπ.).
Όμως αυτό συμβαίνει κανονικά. Γι' αυτούς που θέλουν ισχύουν άλλα!

@Ασκαρδαμυκτί μου
Σεβασμός άλλο τίποτεεεεε!!
χαχαχα!!

marianaonice είπε...

@JamanFou μου
Άντε καλέεε που φοβάσαι εσύυυ!!!
χαχαχαχα!!!

@Ανεμε
Όλοι μας αγωνιζόμαστε!
...το τραγουδάκι σου άρεσε?
ναι αλλά ποιός μου το έδωσεε??
:))))

@Skoulikι μου
Καλο καλοκαιράκι!!
:))

marianaonice είπε...

@JamanFou
Είδες που το κατάλαβα ότι ...κάνεις πλάκα??

@Ανεμε
Μη μασάς!
Η @φίλη μου είναι πάντα εδώ παρούσα!!

@Αρη μου
προσπαθώ να ενημερωθούμε, το κατά δύναμη!
Φυσικά εδώ στον αγώνα πάντα!
Σου έστειλα μία πρόσκληση...
Νάσαι καλά!

marianaonice είπε...

@Side21
Οι Άγρυπνοι πάντα αγρυπνούν!!
Και με το ένα μάτι ανοιχτό πάντα κοιμούνται!
Κι έχουν και έναν Σπίθα να εντοπίζει τους εισβολείς και να ειδοποιεί!!
χαχαχα!!!
Νάσαι καλά συνάδελφε!
έστειλα και σε σένα μία πρόσκληση για κάτι καλό!

Καλό μήνα σε ΄@όλους σας!!
:)))

Όταν κοιτάς από ψηλά την ανατολή !!